Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

TDBB'den anlamlı araştırma

Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) GENAR'a yaptırdığı Balkanlar ve Türkiye; Göç, Şehir ve Yerel Yönetimler başlıklı araştırmanın sonuçları, önceki gün yapılan sunumla açıklandı. Balkan ülkelerinde yaşayanlar, Balkanlar'dan göç edip Türkiye'de yaşayanlar ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla yapılan araştırmanın sonuçları, onları daha yakından tanıma açısından fırsat sunuyor.
Örneğin, Balkanlar'da Türkçe konuşmanın bir prestij unsuru olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Makedonya'da deneklerin yüzde 55'i Türk olmasına rağmen Türkçe bilenlerin oranı yüzde 81, Yunanistan'daki deneklerin ise yüzde 100'ü Türkçe biliyor. Genel olarak Bulgaristan, Makedonya, Bosna, Arnavutluk, Kosova, Sancak, Yunanistan ve Gagavuz bölgeleri genelinde ise Türkçe bilenlerin oranı yüzde 46.
Balkanlar'da en çok izlenen kanal TRT 1, en çok dinlenen müzisyen Tarkan ve onu takip eden isimler arasında Mercan Dede yer alıyor. Türkiye'de yaşayan göçmenler ise burada olmaktan yüzde 64 oranında mutlu. Yüzde 92'si de geleceğini Türkiye'de görüyor
Araştırmanın kendi alanında bir ilk olduğunu söyleyen Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı, eski Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, sözlerine şunları da ekliyor:
"Balkanlar ile Türkiye arasında yaşanan göçler sonucu güçlü ve derin bağlar oluştuğunu biliyoruz. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan belki de en önemlisi farklı coğrafyalarda yaşayan soydaşlarımızın, Türkiye'den büyük beklentilerinin olmasıdır. Biz de bu beklentilerin farkında olmalı ve bölgedeki konumumuzu buna göre belirlemeliyiz."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA