Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Abant'tan 'Sivil manifesto'

Abant Platformu'nda ele alınan "Vesayet ve Demokrasi" konulu panel ne yazık ki kamuoyuna Kırklareli Valisi nin söyledikleriyle yansıtıldı ve yarattığı tartışmanın gölgesinde kaldı. Oysa Platformun "sivil manifesto" niteliğindeki sonuç bildirgesi çok önemliydi.
Keşke CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu biraz o sonuç bildirgesi üzerinde dursaydı, sanıyorum şu gerilimli günleri, daha bir umutla ve sakin geçirebilirdik. Çünkü o bildirgede son 60 yılda bu ülkenin neden demokrasiyle buluşamamasının özeti vardı.
İşte o özetten bir bölümünü sivil siyasetin dikkatine sunuyorum.
"Demokrasimizin vesayet altında olduğu bütün katılımcılar tarafından vurgulanmıştır."
"Vesayet sadece anayasal hukuki düzeyde kurumsal olarak karşımıza çıkan bir demokrasi engeli olmayıp aynı zamanda bir siyasi kültür temelli zihniyet kalıbı niteliğindedir."
"Bugün karşı karşıya bulunduğumuz Kürt, Alevi, başörtüsü, azınlıklar, dinvicdan, ifade ve örgütlenme özgürlüğü gibi meseleler ve komşularımızla ilişkilerde yaşanan sorunlar vesayetçi engellemeler nedeniyle çözülememektedir."
"Platform, şiddeti toplumsal barışın önündeki en büyük engel olarak görmekte, sorunun çözümü için özgürlüklerin geliştirilmesini, demokratik siyasetin ön plana çıkartılmasını savunmaktadır."
"Diyarbakır'da 32 STK'nın başlattığı, Mardin ve Batman'da devam eden şiddet karşıtı çağrıları Abant Platformu oybirliği ile desteklemektedir."
"Askeri bürokrasi, demokratik denetim altına alınmalıdır."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA