Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Venedik mi, 367 mi?

Şimdi gelelim sözünü ettiğim ikinci röportaja... Bugün gazetesinden Seda Şimşek, Avrupa Konseyi'nin Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Alman Hukukçu Thomas Markert'le konuştu.
Biliyorsunuz, son dönemde anayasa paketi içinde yer alan maddelerin Venedik Kriterleri'ne uygun olup olmadığı çok tartışıldı.
İşte Markert'in söyledikleri bu açıdan çok önemli.
Özellikle siyasi parti yetkililerinin o söylenenleri bir kez daha okumasında yarar var.
Alman Hukukçu Markert pakete ilişkin şu tespiti yapıyor:
"Paket, Venedik Komisyonu'nun yapılmasını tavsiye edeceği konularla uyum içinde. Bazı detaylar konusunda farklılıklar olabilir, fakat paketin genel havası olumlu. Bizim açımızdan tek üzüntü duyduğumuz konu, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili değişikliğin parlamento sürecinde paketten düşmüş olması."
Peki, Venedik Kriterleri açısından paketin toplu halde referanduma götürülmesi bir çelişki mi? İşte Markert'in cevabı:
"Bana göre 26 maddelik değişikliği teker teker insanlara 'evet' veya 'hayır' demesi için teklif etmek doğru değil. Bunun ayrıca şöyle bir sıkıntısı da var: Birbiriyle bağlantılı maddeler konusunda seçmenin kafasını da karıştırabilir."
Şimdi gözler 5 Temmuz'da... Anayasa Mahkemesi, Venedik Kriterleri'ne mi uyacak yoksa 367 kriterine mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA