Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Raportör CHP'lileri Kürtler nasıl karşıladı?

CHP yıllar sonra da olsa bir kez daha Kürt meselesini gündemine aldı. İlk adımı da konuyu bölgede araştıracak ve yeni bir rapora dönüştürecek komisyon kurmakla attı. Aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un da bulunduğu komisyon 5 üyeden oluşuyor.
Böylece CHP 1990 raporunun 2010 versiyonunu nihayet hazırlayacak. Önceki gün komisyon üyelerinden CHP Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl'le konuştum.
Acaba üç ile giden komisyon üyeleri nasıl bir manzarayla karşılaşmıştı?
Bingöl, sorunun 20 yılda daha da karmaşık bir hale geldiği tespitini yaptıktan sonra şöyle diyordu: "1990 raporu çok önemli bir rapor. Bunu herkes kabul ediyor. Ancak o raporda yer alan sorunların bir kısmı zaman içinde çözüldü, bir kısım yeni sorunlar da eklendi. Bölgedeki ekonomik veriler değişmiş, boşaltılan 900 köy var. Mezralarla birlikte bu sayı daha da fazla… Tüm bunları yeniden ele alan bir çalışma yapacağız."
Peki, ilk izlenimleri nasıldı?
Bingöl, bölgeye kaygıyla gittiklerini anlatıyor: "İlk olduğu için neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Bu nedenle biraz mesafeli ve tedirgindik. Gittiğimiz her şehirde 30'u aşkın sivil toplum örgütüyle bir araya eldik. Biz genel yaklaşımlarımızı anlattık, onlar da hem yaşadıklarını hem de bize bakışlarını anlattılar."
Halkın yaklaşımını memnuniyetle karşılayan Bingöl, şöyle diyor: "Ortak toplantılarda da sokaklarda da halkın tavrı çok netti. Bize çok ciddi eleştiriler yönelttiler. Açık açık bölgeyi terk ettiğimizi, siyaseten de sosyal demokrasiden uzaklaştığımızı söylediler. Ama bir gerçeğin de altını çizdiler, CHP, Türkiye için önemliydi ve her yerde olması gerekirdi."
Bu sert eleştirilere rağmen bölgede CHP'ye ciddi ilgi olduğunu söyleyen Bingöl, sözlerini şöyle noktalıyor: "Eski raporları yeniden ele alacağız. İşin uzmanlarıyla görüşüp tartışacağız. Bölgeden aldığımız izlenimler ve görüşlerle ortaya ciddi ve yeni sonuçları olan bir rapor çıkartacağız…"
Biz de izlemeye devam edeceğiz. Bakalım yeni CHP, Türkiye'nin ilk "Kürt Raporu"nu hazırlayan eski sosyal demokratların bir adım ilerisine geçebilecek mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA