Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kürt sorununda 'sivil' dönem başlıyor

Bir süredir Kürt sorununda "silahı devre dışı bırakacak" yeni bir eğilimden söz ediliyor. Bunun ilk adımını, 31 Mayıs'tan sonra artan şiddete karşı birleşen sivil toplum örgütleri attı.
Sonra Taraf gazetesinde Yıldıray Oğur, "Balıkçı"da başlayan devlet-iktidar-örgüt eksenli "özel ve gizli" bir görüşmeden söz etti. Ayrıntıları bilinmeyen ama gelişmelerin doğruladığı bu süreç, Kürt legal siyasetine de yansıdı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk gibi iki makul siyasetçi, Demokratik Toplum Kongresi'nin başına geçti.
Kısa özetini yaptığımız bu gelişmeler ister istemez belli siyasi çevrelerde yeni bir "ateşkes" beklentisi yarattı. Nihayet önceki gün de PKK 20 Eylül'e kadar ateşkes ilan edeceğini açıklayarak bu beklentiye cevap verdi. Kuşkusuz ateşkesi bazı şartlara bağladı ama yine de çatışmanın sürdüğü, BDP'nin referandumda boykot kararı aldığı bir dönemde bu karar önemli. Peki, bu ateşkes çağrısı kalıcı bir silahları susturma kararına dönüşebilir mi?
Dönüşebilir çünkü belki de ilk defa PKK ve çevresi "sivil irade"nin ağırlığını ve önemini hissediyor. Bunda son YAŞ sürecinin de etkisi oldu. Yani Türkiye'deki asker sivil ilişkilerinin normalleşmesi PKK'yı da derinden etkiledi. Ve şu gerçeği netleştirdi; normalleşen Türkiye'de silahları devreden çıkartacak tek güç "sivil irade." Karanlık güçlerin besleneceği bir zemin yaratmanın sorunları çözmediği gibi tam aksine daha kanlı ve geri dönüşü zor bir yola soktuğu çok açık. Bunun fark edilmesi Kürt sorununda yeni bir döneme girdiğimizin işareti.
Zaten bugün geldiğimiz noktada Kürt sorununun şiddetle çözülmeyeceği gerçeğinin herkes farkında. Geriye tek şey kalıyor; daha fazla kan dökülmesini önleyecek adil bir çözümde uzlaşmak. Belki de şimdi tam zamanı, daha önce tartışılan "akil insanlar" artık daha güçlü bir biçimde devreye girmeli. Çünkü ilk kez "sivil irade"nin etkin olduğu bir dönem başlıyor. İki tarafta da "sivil" seslerin çıkması barış umudunu artırıyor. Normalleşmenin "Kürt sorunu"na yansımasına ilk kez tanık olacağız. Türk, Kürt tüm Türkiyeliler olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA