Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP ve MHP etkili muhalefet yapıyor mu?

Seçime 3 aydan az süre kaldı. Siyasi partilerin Ankara'daki merkezleri hayli hareketli. Bu görünür hareketliliğin nedeni ise milletvekili aday adaylarının seçimi... Bu nedenle meydanlar henüz ısınmadı.
Meydanlara çıkacak siyasileri ise iç ve dış birçok sorun bekliyor. AK Parti Ortadoğu'daki isyanlar ve Libya operasyonundaki tavrıyla, CHP yeni sosyal projeler ve Ergenekon sanıklarının aday yapılıp yapılmamasıyla, MHP muhafazakâr- laik milliyetçi iç gerginliğiyle, BDP seçimlere bağımsız girmenin zorluğu ve sivil itaatsizlik eylemleriyle zor bir sınava hazırlanıyor...
Küçük partiler ise yüksek seçim barajı nedeniyle derin bir sıkışma içinde...
Peki, Türkiye toplumu bütün bu olup bitenlere nasıl bakıyor?
Metropoll Araştırma Şirketi 31 ilde bin 532 kişiyle yeni bir kamuoyu araştırması yaptı.
Prof. Dr. Özer Sencar başkanlığında yapılan "Türkiye siyasal durum araştırması"nda ilginç sonuçlar dikkat çekiyor.
Araştırmayla, siyasi liderlerin performansından, Ergenekon dava sürecine, bedelli askerlikten başkanlık sistemine kadar birçok alanda Türkiye toplumunun nabzı tutuluyor.
Araştırmada siyasi partilerin dikkate alması gereken çok sayıda veri var. Özellikle de son günlerde siyasetin gündeminde yer alan tartışmalara toplumun nasıl baktığını görmek önemli. İşte araştırmanın ortaya koyduğu gerçekler:
- Muhalefet partileri, etkili ve güçlü muhalefet yapabiliyor mu?
Genel olarak muhalefet partilerinin etkili ve güçlü bir muhalefet yapabildiğini düşünenlerin oranı çok düşük, yüzde 21. Bu oranı yükselten de bizzat muhalefet partilerinin seçmenleri... CHP'liler yüzde 69, MHP'liler ise yüzde 81 oranında partilerinin muhalefet yapmadığına inanıyor.
- Peki, 'Yeni CHP' diyerek yola çıkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi performansı ne durumda?
Yüzde 60.5 başarısız. Yüzde 29.5 başarılı. Kılıçdaroğlu'nun ekibiyle uyumlu çalışma konusunda da pek güven verdiği söylenemez. Uyum içinde çalışmadığına inananların oranı yüzde 59 civarında.
- Ve gelelim en kritik soruya. Bu ekip,12 Haziran seçimlerinde CHP'yi iktidara taşıyabilir mi? Olumlu bakanlar sadece yüzde 19 civarında... CHP'liler içinde bile bu oran yüzde 47... Geçen yılın aralık ayından bu yana yüzde 20'lik bir düşüş var.
Aynı şey MHP lideri Devlet Bahçeli için de geçerli... İşte Bahçeli'nin siyasi performansı:
- Toplumun yüzde 62.5'i Bahçeli'yi başarısız, yüzde 28'i ise başarılı buluyor.
- MHP'yi iktidara alternatif bir parti olarak görenlerin oranı ise sadece yüzde 21.
- Belki de en çarpıcısı, MHP'li seçmenlerin yüzde 45'inin partisini iktidar alternatifi olarak göremediğini söylemesi...

Toplum başörtülü vekil istiyor
Cevabı merak edilen sorulardan biri de başörtülü bir kadının milletvekili olup olamayacağı...
CHP'nin ezber bozarak bu yolu açması beklenirken, CHP yönetimi önceki gün bu konuya son noktayı koydu. Gözler bu nedenle AK Parti'ye çevrildi. Ancak AK Parti'nin bu dönem başörtülü bir aday göstermesine de ihtimal verilmiyor.
Peki, bu duruma toplum nasıl bakıyor?
Başörtülü bir kadın milletvekili olmalı, diyenlerin oranı yüzde 78. Karşı olanların oranı ise yüzde 19.5.
Bu cevaplar arasında ilgi çekici olan, CHP'li seçmenlerin yüzde 46'sının başörtüsünün Meclis'te yer almasına karşı olmadığını söylemesi.
Metropoll araştırma CHP ve MHP'nin aday göstermeyi düşündüğü Ergenekon sanıklarını da topluma sordu.
Toplumun cevabı çok net: Yüzde 64'ü Ergenekon sanıklarının aday gösterilmesini istemiyor. Bu oran CHP'li seçmenlerde yüzde 45, MHP'de ise yüzde 6.
Ve gelelim, son dönemin en çok tartışılan konularından biri olan "Türkiye başkanlık sistemine geçmeli mi?" sorusuna.
Sonuç açık ara farkla olmasa da başkanlık sisteminden yana.
Toplumun yüzde 40'ı başkanlık sistemine "evet" diyor, yüzde 37'si ise karşı çıkıyor. Tercih yapmayanların oranı ise yüzde 22.
Bu rakamları öncelikle CHP ve MHP yönetiminin iyi okuması gerekiyor. Sonuçlar, her iki partinin de Türkiye toplumunun talepleriyle örtüşen politikalar üretmediğini gösteriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA