Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Çevre Bakanı Bayraktar'a açık soru

Yeni bakanlar arasında ne yapacağı en çok merak edilen kişi, hiç kuşkusuz Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar...
TOKİ Başkanıyken konut üretiminde "sessiz devrim" yapmasıyla başarılı bulunan ancak mimari açıdan eleştirilen Bayraktar'ın yeniçağın trendi "şehir ve çevre"den sorumlu bakan olması ister istemez dikkatleri üzerine çekiyor.
Acaba, yaşanabilir şehirler sıralamada çok gerilerde olan Türkiye'nin şehirleri daha yaşanabilir mi olacak yoksa yaşam kâbusa mı dönecek?
Bakan Bayraktar'ın çevre örgütleriyle başlayan ilk çıkışı umut yaratsa da henüz hangi yolu izleyeceği tam bilinmiyor.
Bu arada bakanlığa ilişkin kanun hükmünde kararname de imzalandı. İnanılmaz yetkiler geliyor. Ayrıca çok ilginç bir sürece de imza atılıyor. Büyük olasılıkla kararları ve itirazlarıyla çok tartışılan mimar ve mühendis odalarının etkisini azaltacak formüller devreye sokulacak.
Bu çaba nasıl sonuçlanır göreceğiz ama ben iki yıl önce gündeme taşıdığım bir konuyu hatırlatmak istiyorum.
İstanbul'da modern şehirciliğin ilk örneklerinden biri Ataköy... Ataköy'ün sahil şeridi uzun yıllar adeta işgal altındaydı. Geçen yıl, Galeria'nın önünden başlayıp Demir ve C Motelleri'ni de içine alan sahil şeridi ihaleyle satıldı. Bir parçası ise "uygun" bir fiyatla kiraya verildi.
Özyazıcı ve Karadeniz Örme Ortaklığı, Sinpaş, Kazak ve Rus yatırım cılardan oluşan Bosphorus Otelcilik firmaları şimdi burada otel ve rezidans yapacak.
İstanbul'un bu en büyük sahil şeridiyle ilgili geçmişte birkaç kez yazdım. O günlerde TOKİ Başkanı olan Erdoğan Bayraktar bu sahil için şu sözü vermişti:
"Ataköy sahilinin yüzde 60'ı yeşil alan olacak ve halkın sahilden yararlanması için her şey yapılacak."
Geçenlerde eski semtim Ataköy'e gittiğimde sahilde inanılmaz bir çalışma sürdüğünü gördüm. Bir kısım bölgede ağaç bile kalmamış...
Biraz araştırınca sahilde Galieria'nın bulunduğu alan dahil inanılmaz bir yapılaşma olacağını öğrendim.
Lüks oteller, rezidanslar ve yat limanı... Özyazıcı grubunun aldığı arsanın önüne bir yat limanı yapma planı benim bildiğim kadarıyla satışa dahil değildi.
Anladığım kadarıyla şu anda orda kimin ne yaptığını TOKİ'nin yeni yönetimi dahil kimse bilmiyor.
Bu nedenle yeni bakan Erdoğan Bayraktar'a soruyorum; Ataköy sahilinin beton yığınına çevrilmesine izin mi vereceksiniz, yoksa verdiğiniz sözün arkasında durup gereğini yapacak mısınız?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA