Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Büyük partide küçük hesaplar

CHP'de ne olup bittiğini anlamak gerçekten zor. Kriz üstüne kriz yaşanıyor. Van'da deprem var mı yok mu ana muhalefetin umurunda bile değil. Suriye yanıyor, Ortadoğu'da haritalar değişiyor, CHP'nin ulusalcıları Baas diktatörlüğüne destek vermekten öte bir şey yapmıyor.
Dersim gerçeği görmezden gelindiği gibi Kürt meselesi de iktidara havale edilmiş durumda.
Peki, CHP neyle uğraşıyor? Koltuk kavgasıyla...
İstanbul örneğine bakın. Birkaç gündür medyada hep CHP içi çekişme tartışılıyor. Dersim gerginliği de bunun bir parçası olarak kullanılıyor. Ama asıl sarsıcı kavga Kemal Kılıçdaroğlu-Gürsel Tekin arasındaki "güç" kavgası.
Bu, her iki aktör için de "sonun başlangıcı" olarak değerlendiriliyor. Tekin'in önce ikinci adamlık elinden gitti, şimdi örgütlerle bağı kesilmek isteniyor.
Kavganın merkezi de İstanbul...
İstanbul'a geçmeden Kılıçdaroğlu'nun son dönemdeki siyasi tercihine ilişkin bir fotoğrafın altını çizelim. Kılıçdaroğlu, gündelik hayatında Ankara'da Sinan Aygün'le, İstanbul'da ise Aydın Ayaydın'la birlikte görünüyor. Nereye gitse onlar var yanında. Parti kulisleri bu ikiliyle genel başkanın ilişkisini henüz çözmüş değil.
Parti içi ilişkileri ise Nihat Matkap yürütüyor görünse de ipler Erdoğan Toprak'ın elinde... Partinin "Alevileştirildiği ve SHP'lileştirildiği" iddiasının asıl nedeni bu.
Merkezden yürütülen bu operasyona karşı çıkan isim ise Gürsel Tekin. Bu karşı çıkış bir siyasi ayrışma üzerinden değil "güç" olma üzerinden yürütülüyor. Çünkü ne Baykal'ın, ne de Sav'a yakın isimlerin partide bir karşılığı yok. Tekin de son kozunu oynuyor.
Ne yapıyor?
Kendisi kabul etmese bile çevresi TESEV üyeliğini gündeme taşıyarak Kılıçdaroğlu'nu sıkıştırmak istiyor. Bu sıkıştırmanın bir başka atağını İstanbul CHP il yönetiminden Tekin'e yakın iki kişinin istifa etmesiyle de gördük.
Peki, Kılıçdaroğlu TESEV üyeliğini gündeme taşımaya nasıl cevap verdi?
Önce internetten o haberi yalanladılar ama tutmadı. Hemen arkasından çok şaşırtıcı bir çıkış geldi. Kılıçdaroğlu, TESEV üyeliğinin tartışıldığı sırada Meclis'te iktidar partisine bir çağrıda bulundu:
"Başta Başbakan olmak üzere, iktidar partisi milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemeyebilirler, kendilerine benzettikleri yargıdan kaçabilirler. Ama biz yargılanmak istiyoruz."
Doğrusu tam da "Bu da nereden çıktı" denebilecek bir durum. Yani gündemde "dokunulmazlık" meselesi yok ama Kılıçdaroğlu bu meseleyi gündeme taşıyor.
Neden acaba?
Sorunun cevabı belli: Gürsel Tekin'i sıkıştırmak...
Parti kulislerinde dokunulmazlık açıklaması, davası Yargıtay aşamasında olan Tekin'e gözdağı vermek olarak yorumlanıyor.
Anlayacağınız CHP'de bir kez daha kılıçlar çekilmiş durumda. Bir yanda Baykal ve Sav, öte yanda Muharrem İnce, Haluk Koç, şimdi de Gürsel Tekin. CHP'de aktör çok ama toplumda karşılıkları yok.
Hepsi elde olan yüzde 25'e tek başına sahip olma derdinde. Bu da ister istemez "yol ayrımı"nın yakınlaştığını gösteriyor.
Daha önce de yazdım, CHP böyle giderse, ki gideceği açık artık, bütün gözler dışarıdaki bir siyasi aktöre, toplumda karşılığı olan ve iktidar vaat eden Mustafa Sarıgül'e dönecek. CHP içinden gelen sesler de bunu işaret ediyor. Son bir haftada sohbet ettiğim çok sayıda CHP'linin bu beklenti içinde olduğunu gördüm. Bundan kaçış yok...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA