Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yerel seçimlerin önemi

Yerel seçimlerin 2013'e alınmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Büyük olasılıkla da 27 Ekim'de yerel seçimler olacak.
Erkene alınmasının en önemli nedeni hiç kuşkusuz daha önce de yazdığım gibi bu seçimlerin bir test seçimi olması...
Cumhurbaşkanlığına, genel seçimlere hatta 2023'e uzanan süreci bu seçim sonuçları tayin edecek.
Bir şey daha netleşecek, AK Parti'nin kalıcı olup olmadığı...
Tabii başta CHP olmak üzere muhalefet partileri de bu seçimlere "AK Parti'den kurtulma" fırsat sunan bir seçim olarak bakıyor. Özellikle de Suriye ve PKK saldırılarının süreci derinleştirerek iktidarı yıpratacağı hesabı yapılıyor. Oysa Esed'in bu haliyle uzun süre iktidarda kalma şansı yok. Yıkıldığı gün bölgede ve Türkiye'de başka bir rüzgâr esecek ve hesaplar terse dönecek.
Tam da bu nedenle yerel seçimler sadece bir yerel seçim değil, siyaset için kritik bir eşik.
Ayrıca kurucu genel başkan Başbakan Erdoğan'ın da son yerel seçimi...
Peki, mevcut siyasi partiler bu seçimlere nasıl hazırlanıyor, artıları ve eksileri ne?
Bir kere şunu söylemekte yarar var. Genel siyasetteki Suriye ve PKK eksenli negatif rüzgârlara rağmen, yerel siyasette AK Parti pozitif durumda. Belediyelerin çalışması ve merkezi yönetimin büyük projeleri insanların hayatını bire bir etkiliyor.
Bir anlamda AK Parti'nin elinde "hayaldi gerçek oldu" diyebileceği kadar proje var. Büyük projelerinin önemli kısmı da 2013'te hayata geçiyor.
Marmaray ve hızlı tren projeleri gibi... Bu anlamda AK Parti seçimlere hazır olduğu için tarihi de öne alıyor ve rakiplerini kendi sahasında maça çağırıyor.
CHP'ye gelince...
CHP'nin yerel seçimlerin öne alınmasına karşı çıkacağını sanmıyorum. Yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Gökhan Günaydın'la konuştum. Günaydın, iddialı bir hazırlık yaptıklarını belirtiyor ve şöyle diyordu:
"Şunu biliyoruz, yazdan çıkarken seçime gitmek iktidara, kıştan çıkarken seçime gitmek muhalefete yarıyor. Ama buna rağmen biz o tarihte de seçime hazırız. Çünkü yerel seçim stratejisini açıklayan tek partiyiz. Seçime kadar da bir milyon denekli 100 ayrı noktada kamuoyu çalışması yapıyoruz. Sadece CHP'li belediyeleri değil, AKP'li ve BDP'lileri de ölçüyoruz. Ayrıca önümüzdeki günlerde belediyelerimizin 500 projesini açıklayacak bir toplantı yapıyoruz."
CHP yerel seçimlere eskisiyle kıyaslanmayacak bir hazırlık yapıyor ama mevcut yerel yönetimlerinin performansı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Beşiktaş, Ataşehir gibi başarılı örnekler olduğu gibi başarısız örnekler de var. Belki önümüzdeki günlerde açıklanacak "geleceğin 500 projesi" bu açıdan dikkat çekebilir.
Yerel seçimlerin önemli bir aktörü de BDP... Şu süreçte şiddetin yükseltilmesi, gerilimin artması BDP'nin oynayacağı rolü derinden etkileyecek. Bu etkinin hayata yansımasını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz. Siyasette sürprizlere de hazır olmak lazım.
Şimdiden söylenebilecek tek şey şu: Yerel de olsa 2013 seçimleri, Türkiye'nin siyasi yolculuğunun ne yöne olacağına karar verecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA