Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Menderes'i Ecevit istedi, Demirel karşı çıktı

Rahmetli Aydın Menderes'in vefatından önce hatıralarını anlattığı ses kayıtları kitaba dönüştü.
Hafta içinde Ufuk yayınlarının hazırladığı, editörlüğünü Turgay Yavuz'un yaptığı kitabın tanıtımı, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nda düzenlenen bir toplantıyla yapıldı. Siyasi-anı olarak gerçekten okunması gereken bir kitap... Geçmiş siyasi yaşamımıza ilişkin çok sayıda anı var. Ama biri güncelle de ilişkili olduğu için kısaca anlatmak istiyorum. Bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu rahmetli Adnan Menderes'in anıtmezarını ziyaret etti.
Anıtmezarın yapılmasını rahmetli Özal sağlamıştı. Ancak ondan yıllar önce 1974 yılında anıtmezarın yapılması kimin istediği gerçekten çok şaşırtıcı. İsteyen dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'ti... Ama daha ilgincini kitaptan öğreniyoruz. O günlerde Ecevit, Menderes ailesini arayarak naaşların taşınmasını önerir. Ancak dönemin muhalefet lideri Süleyman Demirel buna karşı çıkar. Sonrasını Aydın Menderes'ten dinleyelim: "Ağabeyime veya anneme Demirel ulaşmayı düşünmemiş herhalde kendisine en yakın rahmetli Fatin Rüştü Zorlu'nun kızı Sevin Zorlu'yu bulmuş ve ona 'aman Ecevit'in teklifini kabul etmeyin, ben yakında iktidara geliyorum. O cenazeleri üç muhrip, iki hücumbotla alıp getireceğim' demişti. Sevin Zorlu da, Mutlu ağabeyimi arayarak 'aman kabul etmeyelim' demiş.."
Kabul etmemişler ve Demirel başbakan olmuş. Ya sonrası?
"Süreç boyunca Başbakan Demirel'in telefona çıkmaması, hiçbir cevap vermemesi ve hiçbir görüşme talebini kabul etmemesi bizim açımızdan ne kolay izah edilebilir ne de kolay hazmedilebilir bir olaydı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA