Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'li başkanlar diken üstünde

Yerel seçimlerin tarihi değişmedi ama siyaset kulislerinde hâlâ belediye seçimleri ağırlıkla konuşuluyor.
Tabii bunda Büyükşehir Yasası'nın da etkisi var. O yasaya karşı en büyük tepkinin İstanbul Şişli'den gelmesi yerel hesapları değiştirecek görünüyor.
Çünkü o süreç haksızlığa uğrayın Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir şansını artırıyor.
Henüz netleşmiş bir şey yok ama siyaset kulisleri bu nedenle çok hareketli...
Bu durum ister istemez AK Parti'nin daha güçlü aday arayışına da yol açacak.
Ancak her şey CHP'nin nasıl bir yol izleyeceğine bağlı...
Önceki gün kamuoyu araştırmalarıyla da bilinen kıdemli bir CHP'li şöyle diyordu:
"Üç büyük şehirden ikisini alamayan bir CHP'nin iktidar olma şansı yok. Bugün böyle bir ihtimal de ufukta görünmüyor."
Nedenini de şöyle açıklıyordu: "CHP'nin büyükşehirleri etkileyecek bir projesi olmadığı gibi mevcut belediyeleri de hizmetle öne çıkmış değil."
Doğrusu bu tespit CHP'nin en büyük handikapı... İstanbul gibi bir mega şehrin en önemli merkezleri Kadıköy, Bakırköy ve Beşiktaş'ı yıllardır CHP'li başkanlar yönetiyor. Buna Avcılar'ı, geçen dönem eklenen Kartal, Maltepe, Ataşehir ve Sarıyer gibi ilçeleri de eklemek mümkün.
Ama nedense bu bölgeleri 4 veya iki dönem yöneten hiçbir CHP'li başkanın adı İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığında geçmiyor.
Yüzde 60-70 oy aldığını söyleyen başkanların "Ben de İstanbul'a adayım" dememeleri ilginç değil mi?
Daha enteresan olanı ise CHP Genel Başkan yardımcılarından veya grup başkan vekillerinden çok sayıda ismin İstanbul'u istemesi...
Daha önce de yazdım, Umut Oran ve Gürsel Tekin gibi isimler gözlerini başbakan yardımcılığına değil İstanbul'a dikerek "genel başkanlık" yolunun açılması derdindeler...
Kamuoyu yoklamalarına rağmen CHP'de de İstanbul adayının kim olacağı genel başkanın iki dudağı arasında. Tabii mevcut başkanların yeniden aday olup olmayacağı da... O açıdan bütün belediye başkanları diken üstünde oturuyor. Kalacak mıyız gidecek miyiz?
Dördüncü dönemini geride bırakan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, bir süre önce yeniden aday olacağını açıkladı ama CHP Genel Merkezi onlar için bir sürprize hazırlanıyor.
Hayata geçirilir mi bilemem ama söylenenler hiç de yabana atılacak gibi değil. Dedikleri şu: Kendi bölgelerinde yüzde 60-70 oy alan başkanlara, CHP'nin zorlandığı komşu ilçelerden aday olmaları önerilecek.
Örneğin Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e Üsküdar, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'e Bahçelievler, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'a Beyoğlu, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'ye ise Ümraniye önerilecek.
Bu onlardan kurtulmak anlamına da, onlara yeni fırsat verilmesi anlamına da geliyor...
İstanbul'da AK Parti'nin 27, CHP'nin ise 12 belediyesi var. Sadece CHP'de değil AK Parti'de de köklü bir değişim bekleniyor.
Kimler kalacak kimler gidecek? Bu sorunun cevabını hem kulislerin nabzını tutarak, hem de kamuoyu araştırmalarını inceleyerek vereceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA