Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Uludere kimin operasyonuydu?

Uludere'de 34 vatandaşımızın bombalarla katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Henüz olayın ne olduğu anlaşılmış değil.
Meclis araştırma komisyonu da üzerine düşeni tam olarak yapamadı ki açıklamakta zorlanıyorlar. Oysa Uludere, Türkiye'nin Kürt meselesinde bir kırılma noktası.
Sonucun PKK'ya hayat vermesi bir yana, asıl tehlike Türk-Kürt ilişkilerindeki kopuş... Özellikle de Başbakan Erdoğan ve partisinin Kürtlerle ilişkisini kesmeye yönelik bir operasyondu Uludere...
Peki, bunu hükümet bilmiyor mu? Başbakan Erdoğan, Uludere katliamından kısa bir süre sonra şu açıklamayı yapıyordu:
"Ne Uludere'deki 34 vatandaşımızın, ne de İstanbul'da, sokak ortasında hunharca katledilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hrant Dink'in davası, hiç kimsenin endişesi olmasın, geçmişte olduğu gibi, Ankara'nın derin dehlizlerinde kaybolmaz, kaybolamaz. Türkiye artık eski Türkiye değil."
Bu açıklama bir şeylerin bilindiğini gösteriyor. Ancak, bu açıklamadan sonra derin dehlizlere girilemediği gibi MİT darbesinin gündeme gelmesi işleri karıştırdı. Başbakan'ın Alman Vakıfları'yla ilgili açıklamaları üzerinde de pek fazla durulmadı.
Anlaşılan olayın iç ve dış boyutlarına ilişkin bazı şeyler biliniyor ama rahmetli Özal'ın kendisine yönelik suikastta kimlerin olduğunu bilmesine rağmen üzerine gidememesi gibi bir durum var.
Sanıyorum bunu da en net biçimde Yeni Şafak'ta Abdülkadir Selvi'nin aktardığı, bir bakanın Uludere'ye ilişkin şu tespiti doğruluyor:
"Öyle stratejik bir operasyondu ki, çözüm iradesini mahvetti."
Kısaca hükümet de Uludere'nin bir operasyon olduğuna inanıyor. Tam da bu nedenle daha fazla geç kalmadan Uludere gerçeği açığa çıkartılmalı... Bu arada hükümet açısından kasıt olmasa da özür dilenmesi de bir erdemdir ve yeni bir başlangıca her zamankinden daha çok ihtiyaç var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA