Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin 'fahri' Akil İnsanları

Çözüm süreci karşısında CHP'nin tavrı henüz netleşmiş değil. Hâlâ CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Ne pazarlıklar yapıldığını bilmiyoruz" gerekçesiyle çözüm sürecinin karşısında yer alıyor. Bu açıklama partisini ve tabanını bile ikna etmiyor. Tıpkı istifa eden yardımcısı Gülseren Onanç'ı ikna etmediği gibi...
CHP bu haliyle daha fazla gidemez. Bu gerçeği parti içindekiler de biliyor. Konuyu CHP geleneğini de iyi bilen bir isimle, Celal Doğan'la konuştum.
Doğan, yıllar önce, 9 Eylül 2005'te yeni bir parti kurmak için yola çıktığında Türkiye'nin sorunlarının çözüm adresini göstermişti: "Kimse karnından konuşmasın. Sorunlar belli, adresi de demokrasi. Kürtlerin Türkiye'den ayrılma diye bir derdi yok."
Nihayet Türkiye 8 yıl sonra o noktaya geldi ve Kürt meselesi çözüm sürecine girdi. Ama hâlâ başta CHP yönetimi olmak üzere karnından konuşanlar var. Peki, CHP'de siyaset yapan tecrübeli siyasetçi Celal Doğan bu duruma ne diyor?

'Hain başbakan olmaz'
Doğan önce iktidar-muhalefet ilişkisine değiniyor: "Muhalefetin 'bilgi verilmiyor' demesi doğru değil. Süreç net. Bir pazarlık olduğunu da sanmıyorum. Olsa olsa Kürtlerin de eşit yurttaşlığı konusunda anlaşma olmuştur. Burada önemli olan güvendir. Bana göre 'hain başbakan' yoktur ancak yanlış yapan olabilir. Bu da samimiyetle dile getirilmeli."
Bu tespiti yapan Doğan, sözü Atatürk'ün ölümünden sonra İsmet Paşa'nın nasıl başbakan olduğuna getiriyor ve şöyle diyor:
"O sırada Atatürk'le İsmet Paşa küsler. Herkes Mareşal Fevzi Çakmak'ın başa geçmesini beklerken muhalif olmasına rağmen Bayar devreye giriyor ve İsmet Paşa'yı öneriyor. Bu aklıselimdir. Şimdi de aklıselime ihtiyaç var."
Ve geliyoruz çözüm sürecine... Doğan çözüm sürecinin iyi gittiğini ve Türkiye'nin barışa, huzura ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle diyor: "Ben kendimi fahri akil insan olarak görüyorum. O grubun içinde yer almam gerekmiyor ama gittiğim her yerde süreci desteklediğimi ve desteklenmesi gerektiğini söylüyorum. Bu nedenle CHP'nin bu dönemde sessiz kalması doğru değil. Tabanı da sessiz kalmak istemiyor."

CHP'lilerden destek
Doğan
, CHP tabanına ilişkin ilginç bir gözlemini anlatıyor: "Daha Oslo sürecinin tartışıldığı günlerde Ali Özcan'la birlikte 40 ili gezdik. Hiçbir ilde birkaç itiraz dışında negatif bir CHP tabanıyla karşılaşmadık. O sırada MİT-Öcalan görüşmesi tartışılıyordu. Biz de sorduk, 'Çözüm için Apo ile görüşülebilir mi?' Ortak tavırlarını söylüyorum; 'Önemli değil, yeter ki barış olsun.' Bana göre de bırakın teröristi şeytanla bile görüşülür."
68 kuşağının önde gelen ismi Celal Doğan, "4 aydır şehit gelmemiş olması bizi rahatsız mı ediyor?" diye sorup devam ediyor:
"Bugün çözüm süreci denilen şey bizim 10 yıl önce söylediklerimizi gerçekleştiriyor. Buna karşı çıkılır mı? Biz geçmişte Leyla Zana ve Orhan Doğan'la da görüştük. Amacımız Türkiye'nin önünü açmaktı. Ama Türkiye'deki egemen güçler buna engel oldu. Türkiye'nin etkin ülke olması, ekonomisinin güçlenmesi, demokrasisinin derinleşmesi ve anayasal eşit yurttaşlığın sağlanması bugün içinde bulunduğumuz çözüm sürecinin başarısına bağlı..."
Düne kadar Kürt meselesinin çözülmesini demokrasi içinde isteyen CHP'lilerin daha fazla susmaları sadece kendilerine değil, Türkiye'ye zarar veriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA