Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Cizre ve Lice'de olanlar

Yüz yıllık Kürt meselesi gibi derin ve yaygın bir sorunun birkaç ayda çözülemeyeceği açıktı... Ama şu da çok açık ki, Kürt toplumunun ana gövdesi diyebileceğimiz önemli kitle barışı satın aldı ve oradan geri dönüş mümkün değil.
Hükümet de Gezi sonrası yaşanan gelgitlere, provokasyonlara rağmen ısrarla "çözüm süreci"nin arkasında duruyor.
Görünen çözüm sürecinin ana rotasında bir değişimin olmadığı...
Peki, Cizre ve Lice'de olanlar ne?
Şu çok net bir biçimde ortaya çıktı; Barış gibi yüzyıllık bir özlemi, bizzat o bölgede iç çatışmayı yaratan "eski devlet" ve "eski siyasi örgüt" kadrolarıyla gerçekleştiriyoruz.
Hala ne devlet kadroları, ne de BDP-PKK hattındaki siyasi aktörler barış dilinin gereğini tam olarak yerine getirmiş sayılmaz. Bu nedenle zaman zaman bu tür sıkıntılar karşımıza çıkacak.
Cizre'deki o siyah gömlekliler tam da bu eski aklın 70'leri çağrıştıran tiyatrosu gibi...
PKK yönetimi doğal olarak bunu kabul etmedi ama görünen köy de kılavuz istemez. Cizre gibi "kuş uçsa PKK'nın haberi olur" denilen bir ilçede "çocukların" kendi kendilerine böyle bir işi organize etmeleri gerçekçi değil.
Ya PKK "biz bölgede hakimiz" mesajı vermek için sağ gösterip sol vuruyor. Ya da PKK içinde, çözüm sürecinden hoşnut kalmayan bir akıl, "sorun" çıkartmak istiyor.
BDP-PKK hattının birinci yaklaşıma ihtiyacı yok. Eğer ikincisi doğruysa bu da Öcalan'ı itibarsızlaştırma çabası.
Ayrıca şu da görülmüyor; BDP-PKK hattı bu bölgede yerel iktidar. Sanıyorum bunun farkında değiller ki hala eski yöntemlerle siyaset yapılıyor.
Çözüm süreci bunu daha da geliştirebilecek sivil kanalları açacakken, "sorun" çıkartmak kimin işine gelir anlaşılır gibi değil.
Devletin olup bitenleri fark etmemesi de ayrı bir sorun.

Lice'de karakola karşı çıkanlar

Cizre meselesinin barış sürecini nasıl etkileyeceği belli değil ama üzerine Lice olayı gelince işin rengi biraz değişti.
Bölge yeniden gerilimli bir havaya büründü.
Kayacık köyündeki o karakolun yeni olmadığı biliniyor. Bu bilindiği halde neden önceki gün "karakol yapımı" sorun haline geldi?
Tanıklar, olayın Kayacık köylüleriyle sınırlı olmadığını bölgede başka köylülerin de devreye girdiğini söylüyor ve uyuşturucu eksenli sosyolojik yanına dikkat çekiyor. Bu da işin başka bir boyutu...
Cizre'de nasıl o görüntüler eski siyasi aklı hatırlatıyorsa Lice'de de devlet görevlilerinin kurşun sıkması eski devlet refleksini hatırlatıyor.
İkisi de ürkütücü...
Barışı, bu eski aklın tezgâhlarına feda etmemek gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA