Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Öğrenci andı hukuki mi?

Demokratikleşme Paketi'nin bazı maddeleri sadece haksızlıkları gidermiyor, aynı zamanda topluma dayatılan ve tek tipleştiren zihniyeti de değiştiriyor.
Çoğulcu, çok kültürlü toplumun yolunu açıyor. Öğrenci andının kaldırılması tam da böyle bir reform... Bugüne kadar bu andın insanlar üzerinde nasıl bir travmaya yol açtığı ortaya konmadı. Ama bu andı sorunlu yapan sadece o yanı değil, bir başka çehresi daha var. Onu da Eğitim Müfettişi okurum Sabri Ayçiçek hatırlattı:
"Pakette bir konu var ki kimse dikkat etmedi: Öğrenci andı. Kaldırılan öğrenci andı, sosyal, kültürel olarak 'sorunlu' olması yanında hukuki de değildir. Ülkemizdeki öğretim çağı çocukları, 6287 sayılı yasa gereği 6-13 yaş aralığındadır.
Yani hepsi 15 yaşın altındadır. Hukukun evrensel normlarından biri de '15 yaş altı çocuklara yemin verdirilmez' kuralıdır ve bizim CMK'nun 50. maddesinde bu ifade aynen yer almaktadır.
Şimdi yıllardır süren bu hukuksuzluğa 'dur' denilmiştir. Bu bile başlı başlına desteği hak eden bir durumdur."
Merak ediyorum "çocuğuma bu andı okutamazsınız" diyen bir anne baba dava açsaydı nasıl bir karar çıkardı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA