Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Barzani Diyarbakır'a neden geliyor?

Başbakan Erdoğan, hafta sonu Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani'yle Diyarbakır'da buluşuyor.
Bu buluşmaya sadece bir seçim atağı olarak bakmak doğru değil. Belki normalleşme adımı olarak seçim havasına katkısı olur ama iç siyaset malzemesi olarak kullanılma riski de yüksek.
Peki, bu durumda hükümet bu riski neden göze alıyor? Kürt siyasi çevrelerine bu soruyu sordum. PKK ve BDP hattı görüşmeye sıcak bakmıyor. Bir seçim atağı olarak değerlendiriliyor.
PKK içi veya dışı çözüm sürecine sıcak bakan Kürt siyasi aktörleri ise Barzani'nin gelmesini bölgesel açıdan yeni bir adım olarak niteliyor.
Onlara göre, bir Kürt liderin Diyarbakır'da Başbakan Erdoğan'la fotoğraf vermesi çözüm sürecine güveni artıracağı gibi bölgeye de Türk- Kürt ittifakı açısından bir işaret veriyor.
Türkiye bunun için çaba harcıyor. Çünkü hâlâ PKK'nın bir meşruiyet sorunu var. Balıkçı lakaplı İlhami Işık bu durumu şöyle yorumluyor:
"Seçim yatırımı iddiası haksız bir suçlama. Bunu söyleyenler Salih Müslüm'ün iki kez Türkiye'ye gelmesini nereye koyacaklar? Bunu görmezden gelip Barzani'nin gelişini farklı yorumlayanlar ne kadar gerçekçi? Barzani'nin gelişi, dünyada Kürt meselesinin hak ve özgürlükler temelinde kabulünün bir simgesidir. Her ne kadar PKK ağır bedeller ödemişse bile şiddet nedeniyle hâlâ dünyada kabul görmedi. Bir meşruiyet sorunu var. Bu meşruiyet sorunu Barzani'yle tamamlanıyor. Bu yarın PKK'nın da içinde olduğu Kürt siyasal yapılarının da önünü açıyor. Dar siyasi çıkarlar nedeniyle buna karşı çıkılıyor, bir öngörüsüzlük var."
Sık sık görüştüğüm eski PKK'lı yeni BDP'li ise şöyle diyor: "Asıl mesele Rojava'daki durum ve Ortadoğu'daki yeni ittifak arayışıdır. Bizimkiler yerel kalıyor. Bölgesel ve küresel düşünmedikleri için bunu görmüyorlar. Bunu Öcalan görüyor ve her şeyin merkezine Türkiye'yi koyuyor. Ancak Türkiye de bunu üstlenemiyor, çekiniyor. Barzani bir denge isim. Gelmesi hem bölge hem de çözüm süreci için önemli bir adım."
Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses'in buluşacak olmalarını ise en güzel "Hayaldi gerçek oldu" sözü açıklıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA