Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Siyaset kulisleri de hareketli

Türkiye ne zaman derin sorunlarla karşı karşıya kalsa siyaset kulisleri de hareketleniyor.
Hemen kıyıda köşede bekleyen siyasi partiler ve aktörler ortaya çıkıyor.
Beklentileri de iktidardaki AK Parti'nin iç ve dış siyasi gelişmelerle sarsılması ve tökezlemesi.
Alternatif siyaset üretmek yerine, kulis hesapları yapılıyor. Ancak AK Parti, içeriden ve dışarıdan yürütülen derin kuşatmalara, hızlı siyasi gelişmelere rağmen hâlâ en güçlü parti konumunda.
Ahmet Davutoğlu'nun genel başkan olmasıyla parti içinde hareketlenme yaşanır, beklentisi de boşa çıkmış durumda. İlçe- il kongreleri tüm hızıyla sürüyor.
Yeni siyaset üretmede gecikmeler görülse de hem tarihi çözüm süre- ci ve reformları sürdürmedeki kararlılığı, hem de Başbakan Davutoğlu'nun "yeni siyaset dili" AK Parti'yi hâlâ en canlı parti yapmaya yetiyor.
Bu sürecin test noktası ise 2015 seçimleri.
Kısaca seçimlere kadar siyasette bir boşluk görünmüyor.

CHP'de 'yeni lider' hesapları

Ana muhalefet partisi CHP'de ise sular şimdilik durulmuş görünse de lider ve siyasi rota arayışı sürüyor. Olağanüstü Kurultay'da beklenenin üstünde oy alan Muharrem İnce'nin sesi zaman zaman çıksa da 2015 seçimlerine kadar "düşük profil" izleyeceği anlaşılıyor.
Ulusalcıların aday yapılmayacağı biliniyor ama onların ne yapacakları bilinmiyor. Toplu halde İşçi Partisi'ne mi gidecekler yoksa kaderlerine razı mı olacaklar, belli değil.
Kongreler de yapılmayacağı için bu iç hesaplaşmanın CHP'de bir kırılma yaratması beklenmiyor. Tabii CHP'deki sorun sadece öne çıkan ulusalcılar değil; Deniz Baykal, Mustafa Sarıgül ve Metin Feyzioğlu gibi çok sayıda birbiriyle uyumsuz siyasi aktörün varlığı da biliniyor. Ayrıca Mansur Yavaş gibi MHP'den gelenler de var.
CHP için de test noktası 2015 seçimleri...
O seçimlerde adı geçen aktörlerden kimlerin aday gösterilip gösterilmeyeceği iç kavganın seyrini belirleyecek.
Bu açıdan, Antalya'da yaşananlar kavganın hangi noktalara geldiğini gösteriyor.
Antalya, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın memleketi. İl yönetim seçimlerini Baykal'ın desteklediği Cavit Arı kazanınca, Baykal da deyim yerindeyse ilde bir genel başkan gibi karşılandı. O da siyaset tarihine geçecek ibretlik bir açıklama yaptı:
"Ne yazık ki ben 2.5 yıldır çok sevdiğim partimin Antalya'daki il örgütünü ziyaret etme olanağını kaybetmiş durumdaydım. Buraya başı dik onurlu bir şekilde geleceğim anı sabırla bekledim.
İki buçuk yıldır bunu yapamıyordum.
Şimdi tekrar 40 yıl önce olduğu gibi bugün il örgütüme anne evime, kendi evime girer gibi girebiliyorum.
"
Hazin bir durum... CHP bu zeminde seçime giderken, başta Baykal olmak üzere kimlerin aday yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyor.
Aynı şekilde potansiyel lider adayları Muharrem İnce, Mustafa Sarıgül ve Metin Feyzioğlu da var. Liste savaşlarını düşük yoğunluklu geçirme gücü Kılıçdaroğlu'nun elinde olsa da seçim sonrası değil. Partide bütün aktörler, hesaplarını 2015 seçimleri sonrasına göre yapıyor.

Mansur Yavaş'ın arayışı

Bu hesabı yapanlardan biri de MHP'den gelen ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mansur Yavaş... Onun arayışı biraz daha dışarıdan sürüyor. Yerel seçimler sonrası sorduğu "Yeni parti ihtiyacı var mı?" sorusuna henüz bir cevap bulmuş değil ama sık sık bazı isimlerle bir araya geliyor.
Bu buluşmaların kapsama alanında iki yıldır hazırlık yaptıkları ortaya çıkan "Gülenciler" var mı onu da bir başka yazıda değerlendirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA