Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Anadolu Masalları

Masalların hayatımızda nasıl bir yeri var? Şu az çok bilinir, masallar bizi biz yapan kültürün önemli bir unsuru... Ama daha fazlası var. O devlerle, cücelerle, korkunç canavarlarla boğuşmalar, mucizelerle iç içe geçmeler, aslında bizim kişiliğimizin, toplumla kurduğumuz ilişkinin yol haritaları...
Okuyucularımın hoşgörüsüne sığınarak ilk kez ailemden birinin, oğlumun bir çalışmasından söz edeceğim.
Birkaç gün önce, sevgili Haşmet Babaoğlu ile birlikte oğlum Emin Fırat Övür'ün yönetmenliğini yaptığı Anadolu Masalları belgeselini İstanbul Modern'de izledim. İzlerken "Hiç böyle düşünmemiştim" dediğim çok şey vardı. Ezel Akay'dan Gökdemir İhsan'a çok sayıda aydının masallara ve yeniden masal dinlememize ilişkin tespitleri gerçekten sarsıcıydı.
"Masallarda iyiyle kötünün mücadelesi anlatılır. İçimizde biri iyi diğeri kötü iki kurdun savaşı var" diyen ak saçlı Kızılderili'ye çocuk sorar; "Hangisi kazanır?" Cevabı bütün insanlık tarihinin özeti gibi:
"Hangisini beslersen..."
Emeği geçen herkesi kutluyorum... Anadolu Masalları bugün saat 13.30'da İstanbul Modern'de tekrar gösteriliyor. İzlemenizi öneririm.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA