Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kentsel dönüşüm bir medeniyet projesi

Türkiye, cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinin gerçekleştirildiği önemli bir tarih aralığından geçiyor. Son 15 yıla bir bakın... Onlarca havaalanı, onlarca baraj, duble yollar, hızlı tren, Türksat 4B uydusu ve Marmaray gibi yüzyıllık hayaller gerçeğe dönüştü. Üçüncü köprü, üçüncü hava alanı, Avrasya Tüneli ve İstanbul-İzmir otoyolu da bitmek üzere...
Ulaşımdan sağlığa, enerjiden eğitime, savunma sanayisinden tarıma, her alanda devrim denebilecek başarılara imza atıldı. Türkiye aynı zamanda dünyanın yoksul ve geri bıraktırılmış ülkelerine en çok yardım eden ülkeler sıralamasında da üçüncü sırada. Başta Suriye iç savaşı olmak üzere çatışma bölgelerinden kaçan yaklaşık 3 milyon mülteciyi de ağırlayan tek ülke.
Türkiye'nin bir süredir iddialı biçimde içeride ve dışarıda sürdürdüğü bu çabaları elbette önemli ama çok daha önemli bir ihtiyacı var; milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren çarpık yapılaşmaya son vermek. Bunun için de Kentsel Dönüşüm Projesi'ni seferberlik hamlesiyle hayata geçirmesi gerekiyor.
Bu, bir anlamda Türkiye'nin yeni medeniyet projesi Aslında uzun zamandır Türkiye buna kafa yoruyor ama henüz istenen yerde değil. Tam da bu yüzden Sabah gazetesi bu medeniyet projesine ivme kazandırmak için dün Haliç Kongre Merkezi'nde önemli bir etkinliğe imza attı: "Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Kentler Kurultayı."
Böylece Sabah, hızlı ve çarpık kentleşen, aynı zamanda önemli bölümü deprem kuşağında olan Türkiye'nin en acil ihtiyacına dikkat çekti. Kurultay'ın açılış konuşmasını da kentsel dönüşüm konusunda sözü olan ve belediye başkanlığı döneminden beri öncülük eden Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, durumun vahametini bir cümleyle özetledi: "Ülkemizde yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut var."
Sonra da vatandaşın nasıl değiştiğini ve ne istediğini söyledi: "Vatandaşlarımız sadece içinde oturacağı değil kendisine yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmak istiyor."

Konut faizleri indirilsin
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun konuşmasında çok farklı konulara değindi ama iki konuya özel vurgu yaptı. "Kim ne derse desin yapacağız" dediği Kanal İstanbul Projesi'ne ve konut faizlerine...
Özellikle konuttaki faizlerin düşürülmesi çağrısı büyük destek aldı: "Burada tüketici kredilerindeki faizi lütfen daha da düşürsünler. Konut kredisi alan vatandaşımız rahatlasın."
Cumhurbaşkanının konuşmasından sonra panele katılan müteahhit firma temsilcileriyle ayaküstü sohbette faizlerin düşürülmesine destek büyüktü. Bu çağrının neden önemli olduğunu müteahhitler adına YDA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan açıkladı:
"Cumhurbaşkanımızın söylediği faiz indirimi önümüzdeki sürecin en önemli ayağını oluşturuyor. Konut faizleri psikolojik eşik olan yüzde 1'in altına insin talepte patlama olur. Bu da bütün ekonomiyi etkiler."
Sabah, Türkiye'nin acil ele alınması gereken temel bir sorununa dokunarak çok insani bir görev yaptı. İnsani diyorum, çünkü milyonlarca insanın hayatından ve 400 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklükten söz ediliyor. Yani kentsel dönüşüm projesiyle hem milyonların hayatı kurtulur hem de ekonomiyi canlandıran büyük bir değer yaratılır.
Panele, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut ve özel sektörün önde gelen büyük firmaları yoğun ilgi gösterdi.
Bu ilginin düşmemesi, projelerin de hızlanması gerekiyor, Türkiye'nin buna ihtiyacı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA