Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Doğa Koleji ve Turkven’e yeni sorular

Doğa Kolejleri'nin satışıyla ilgili kafalarda oluşan onlarca soru işareti hala cevabını bekliyor.
Bu satışa, binlerce öğrenciyi, öğretmeni ve çalışanı ilgilendirdiği için dikkatle yaklaştığım halde, ne yazık ki bu kurumu yönetenler, satanlar ve satın alanlar aynı hassasiyeti göstermedi.
Doğa Okulları'nı satın alanların verdiği cevaplar sadece beni değil, eğitim camiasını da tatmin etmedi. Şimdi buna bir de, kurumun yüzde 70'inin sahibi olan ve o hissesini gece yarısı satan Turkven Fon da katıldı.
Turkven'den gelen cevabın özeti, aslında niyetlerini açıklamaya yetiyor:
"Üzülerek belirtmek isteriz ki yazınızda, kamuoyunu yanıltıcı, gerçek dışı bilgiler yer almaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz zorlu dönemde yabancı yatırımcıların ülkemize yönelik girişimlerinin büyük önem taşıdığını, bu nedenle yazı ve haberlere ayrıca hassasiyet gösterilmesinin önem arz ettiğini bildiğinize inanıyoruz. Aksi bir durum, Türk şirketlerine doğrudan yatırım yapan dünyaca ünlü fonların ülkemize kuşkuyla yaklaşmasına..."
Sözü uzatmaya gerek yok, işin bam teli tam da sözünü ettiğiniz "kuşku" meselesinde... Biz de bunun için Doğa Kolejleri'nin satışındaki karanlık noktalara dikkat çektik.
Bir ülkeye yabancı sermaye, sistem şeffaf ve açık olursa gelir. Ama Doğa Okulları'nı satan Fon ne yaptı? Bugün sadece iş dünyası ve medya değil, Milli Eğitim camiası bile satış sürecine şüpheyle bakıyor.
Çünkü Fon, bir eğitim kurumunun satışını bile gizemli bir hale dönüştürdü. Cuma günü üçlü konsorsiyuma satıldığı açıklandı, cumartesi öğlenden sonra bir başkasına söz verildi, o da olmadı bu kez cumartesi sabaha karşı saat 03.50'de hiç hesapta olmayan bir inşaat firmasına satıldı.
Peki, şimdi sormayalım mı? Bir gece yarısı hangi denklemi çözdünüz de satış gerçekleşti?
Yabancı bir yatırımcı sadece bu fotoğrafa baktığında sizce ne düşünür?
Sizin yaptıklarınızdan mı yoksa bizim yazdıklarımızdan mı kuşkuya düşer?
Ülkeye böyle mi sermaye getireceksiniz? Sorgulanacak başka şeyler de var... Turkven genç Türklerin oluşturduğu ve dünyanın birçok ülkesinden sermaye buldukları bir fon. Türkiye'ye gelip birçok yatırıma ortak oldular. İyi de ettiler. Kimsenin buna bir şey dediği yok.
Ancak şu soruların cevabını da kamuoyu merak ediyor.
Siz 2011 yılında bu okulların yüzde 70'ine sahip oldunuz. Oysa kanunlara göre, Türkiye'de yabancı yatırımcılar okul açamazdı. Ancak devlet o günün koşullarında buna itiraz etmedi. 17-25 Aralık darbesinden sonra da bu okulları uyarmaya başladı. Son tarih Haziran 2016'ydı. Bu uyarının gereğini Bahçeşehir ve Mektebim Okulları yaptı ama siz Milli Eğitim'in uyarısına rağmen yapmadınız. Neden? Acaba Milli Eğitim'in içinde, yasal müeyyideleri uygulamamanıza göz yuman ve "bekleyin" diyen abiler mi vardı?
İşin içine sahte belgelerin girdiğinden, daha önce 40 civarında okula kapatma verildiğinden, sürece HSYK'nın müdahil olduğu hatta sizin lehinize karar veren hakimlerin açığa alındığından söz edildi. Yani geçmişe yönelik hukuki kararların şüpheli olduğuna dair işaretler var. Bunlar kuşku yaratmıyor da bunları sormak mı kuşku yaratıyor?
Şunu da sormadan edemiyorum: Acaba 15 Temmuz beklenmiş olabilir mi?
Ve son bir soru da Fethi Şimşek'e... Bu okulların önce yüzde 70'ini sonra da yüzde 30'unu sattınız da devlete ne kadar vergi ödediniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA