Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İmamoğlu parti mi kuruyor?

CHP kulisleri, Gürsel Tekin'in "HDP'ye bakanlık verilebilir" çıkışı ve ardından gelen "Genel başkan adayı olurum" iddiasıyla çalkalanırken, bir kulis haberi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi çevresinden geldi. O çevrede henüz fısıltı düzeyinde ilginç bir oluşumdan söz ediliyor. Denilen şu: Kibirli çıkışlarıyla irtifa kaybeden ama kafasına koyduğu "o makam" talebinden vazgeçmeyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kendi partisini kurmaya hazırlanıyor.

ADI EKİM PARTİSİ
"Yok, daha neler" dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız... İlk bakışta bu kulis haberi tebessüm ettirebilir ama "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" diye de bir atasözümüz var. Yabana atmamak gerekiyor. Kulislerde henüz fısıltı biçiminde, İmamoğlu ve yakın ekibinde yer alan Necati Özkan, Murat Ongun ve Soner Yalçın'ın yeni bir siyasi strateji oluşturdukları ve adını EKİM koydukları bir partiyle siyasi yolculuğa çıkacakları konuşuluyor. Kibir konusunda ekibi de İmamoğlu'ndan geri kalmış değil. Baksanıza partinin ismi bile Ekrem İmamoğlu imzası taşıyor: "EK-İM".
İlham kaynakları da Fransa Cumhurbaşkanı Macron... Onlara göre; İmamoğlu, "Macron Modeli" ile 6'lı masanın iç kavga ve kaos yaşadığı bir zaman diliminde "ezber bozan" bir çıkışla müthiş bir rüzgâr estirebilir. Hesapları bu... Olur mu, bilemem ama CHP genel başkanlığı beklentisinden daha az gerçekçi değil. Daha önce de post-truth bir siyasetçi olarak bu modeli deneyeceği yazılmıştı.
Kulislerde konuşulanların bazıları gerçekleşmese bile son 40 yılın siyaset kulislerini izleyen biri olarak, "Olamaaaz..." denilen çok şeyin doğru çıktığını gördüm. Mesela 367 garabeti sonrası yapılan 2007 seçimlerine giderken, rahmetli Süleyman Demirel'in Baykal'lı CHP'den milletvekili adayı olacağını yazmıştım. Gazeteciler bu soruyu Demirel'e de Baykal'a da sordular. İkisi de, "Adaylık yok" demişti. Ancak bunun gerçek olduğunu ama Demirel'in kendisi yerine iki isim önerdiğini bütün CHP yönetimi biliyor. O isimlerden biri de bugünlerde gündem belirleyen Gürsel Tekin'di.
Böyle bir hamle, sadece 6'lı masayı değil CHP'yi de sarsar. Buna karşı Kılıçdaroğlu'nun kendisi mi aday olur yoksa İyi Parti'nin dayatması Mansur Yavaş'ın elini mi havaya kaldırır göreceğiz. Sığındıkları tek argüman "hayat pahalılığı" olan 6'lı masadaki partilerin işi hiç kolay değil.

***


ERTUĞRUL GÜNAY'IN HAYALİ
Bu arada, bir süre önce eski bakanlardan Ertuğrul Günay'ın Abdullah Gül-Kemal Kılıçdaroğlu arasında mekik dokuduğunu yazmıştım. Bunun üzerine Günay kibar bir üslupla bunun doğru olmadığını bir tweet'le duyurdu. Ancak eski CHP Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, bu kulis üzerine kaba bir üslupla araştırmadan yalan yazdığımı ileri sürdü. Doğrusu Toprak'ın hocalığını bilmem ama iyi bir siyasetçi olmadığını, olamadığını biliyorum. Bu yüzden kulis haberinin ne anlama geldiğini de öğrenememiş.
Öğrenmesi için o kulis bilgisini biraz daha açayım. Eski bakan Günay bir yıldır bu tür görüşmeler yapmadığını söylüyor. Anlaşılan daha önce görüşüyormuş. O görüşmelerde ne konuşulduğunu doğrusu merak ediyorum ama sonra niye görüşmediklerini daha çok merak ediyorum. Meğer son bir yılda Günay, kendisinin daha iyi bir aday olabileceğini düşünüyormuş. Kulislerde de "Neden olmasın" diye konuşuluyor. Buna engel bir durum da yok. Bu durumu "araştırmak" için Haluk Özdalga veya Erdal Kalkan'a sorsam cevap verirler mi acaba?

***


'ANKARA'DA ÇETELEŞMİŞ BİR YAPI VAR'
Birkaç gün önce 6'lı masanın yüzde 0.6'lık prensi Gültekin Uysal, Fox TV'deydi. Zehir zemberek bir konuşma yaptı. Ankara'da Büyükşehir Belediyesi ekseninde bir "suç örgütü"nden söz etti. "Türkiye'nin en büyük partisi rantiye partisidir" dedi. Ardından da ekledi: "Ankara'da çeteleşmiş bir yapı var, kimisi iktidar partisinden, kimisi muhalefet partilerinden seçilmiş, cürüm oluşturmak için örgütlenmiş bir suç şebekesi..."
Bu ağır suçlamaların üzerinde kimse durmadı. Acaba, Uysal'ın tek kaygısı yolsuzluk mu yoksa arka planda siyasi bir hesap mı var? Uysal'ın iktidar mensuplarından kimleri kastettiğini anladık da muhalefet mensupları kimlerdi? Kastettikleri arasında İyi Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Adnan Beker de var mı?
Varsa işler karışacak demektir. Açıklasa da öğrensek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA