Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Gençliğe göz kulak olalım

ÖSYM, 8 Ağustos'ta LYS sonuçlarını açıklayacak. Türkiye ekonomisinin en büyük gücü ve avantajı olan gençlerin geleceği, geleceğimiz şekillenecek.
Merak ediyorum bu yıl kaç engelli gencimiz üniversiteli olacak? Kabul edelim. Böyle bir dünyada hepimiz birer engelli adayıyız.
Dünyada 1 milyar engelli var. Yani nüfusun yüzde 15'i. 2011 nüfus sayımına göre Türkiye'deki rakam 4 milyon 882 bin. Yani toplam nüfusun yüzde 6,6'sı...
Son günlerde yayımlanan bir rapor dikkatinizi çekmiştir.
2050'de dünya genelinde görme engellilerin sayısının üçe katlanacağı ve 115 milyon kişiyi bulacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de doğuştan, sonradan kaza veya hastalıkla görme yetisini kaybedenlerin toplamı yaklaşık 410 bin... Her üniversiteye giriş sınavı sonucu açıklandığında onların kaçının okuyabildiğini düşünürüm. Bir de yaz gelip gazetelerde boy boy "bu yaz okunacak kitaplar" listeleri yayımlandığında...
Bunu araştırırken Türk Telekom'un Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi ile ilgili önemli bir gelişmeyi öğrendim. Telefon Kütüphanesi küresel çapta bir başarıya imza atarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Business Call to Action (BCtA) üyesi seçilmiş.
Yani dar gelirli-dezavantajlı grupların hayata katılımına katkısıyla kapsayıcı iş modeli olarak tanınmış. Kapsayıcı iş modelleri, hayırseverliğin bir adım ötesine geçerek yoksul bireyleri müşteri, tedarikçi, bayii ve dağıtıcı olarak şirketlerinin değer zincirine katıyor; bu sayede Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin işaret ettiği amaçları eyleme dökmüş oluyorlar.
Telefon Kütüphanesi'nde 50'den fazla kategoride bini aşkın kitap var. Ayrıca sesli betimlemeli filmler, ünlü ressamların eserleri, deneme sınavları ve haberler de yer alıyor. Mobil uygulaması da var.
Ücretsiz indiriliyor ve GETEM'e görme engelli belgeleri ile üye olanlar şifre ile giriş yapabiliyor.
İlk 6 ayda uygulama indirme sayısı 16 bini, aktif dinleyici sayısı ise 3 bin 500'ü buldu.
En çok dinlenen kitapların başında Hiçlikten Gelen Kız (Justin Cronin) ve Kum Fırtınası (James Rollins) geliyor. En çok dinleyici İstanbul, Şanlıurfa ve İzmir'de. Herkes "Kitaplara Ses" uygulamasını ücretsiz indirip gönüllü okuyucu olabiliyor. Bence seçiminiz üniversite hazırlık kitapları olsun.
Bakın bugün Türkiye'de engelli nüfusun sadece 1 milyonu çalışıyor. Devlet, en önemli iş kapısı. Belki verdiğiniz destekle onlar da istedikleri üniversiteye girerler.
Kim bilir belki o zaman özel sektör de "çalıştırmak yerine ceza ödemek" gibi yüz kızartıcı durumdan kurtulur?
Engelliler de ekonomiye katkı sağlayabilirler. Yeter ki gördüğünü sananlar kör olmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA