Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Adele'e yüklenmesek

Bizim memleket böyle, kimin gündeme oturacağı belli değil. Meğer müzik dünyasında yeni albümü '25' ile rekor üstüne rekor kıran Adele'deymiş sıra.
Albümündeki 'Million Years Ago' adlı şarkının Ahmet Kaya'nın 'Acılara Tutunmak' şarkısından arak olduğunu söylüyorlar şimdi de.
Esasen haksız sayılmazlar. Adele'in albümünü itunes'dan indirdiğimde ilk dinleyişte âşık oldum 'Million Years Ago'ya. Albümü üzerinde çalışırken, ünlü olmadan önce ilk gençlik yıllarının geçtiği sokağa gitmiş Adele. Yıllar sonra oraya dönmek, arkadaşlarını görememek, hayatının nasıl da değiştiğini fark etmek vurmuş Adele'i ve bu şarkıyı harika yazmış.
'Million Years Ago'yu dinlerken dedim "Bu bir şarkının aynısı", düşün düşün bulamıyorum sanki Fikret Şeneş'in yazdığı cover şarkılar gibi. Bütün gece çıldırdım evde "Neydi? Neydi?"diye, var öyle yersiz çıldırmalarım benim.
Hızımı alamayıp gecenin ikisinde radyocu Yasemin Şefik'i bile aradım, ihaleyi ona da sardım.
Sonra konuyu Google Efendi'ye sormaya karar verdim. Ne göreyim, şarkıyı başka şarkılara benzeten benzetene. Mesela;
Tom Waits in 1973 yılı hiti 'Martha';
Mariah Carey'in 'My All'u;
Hatta 'Phantom of the Opera';
En çok da 'Yesterday When I Was Young'ın Dusty Springfield versiyonu...
Sonra Astrud Gilberto 'Girl From Ipanema' ve Alison Moyet 'Ne Me Quitte Pas'...
Aslında şarkı hiçbirinden kopyalanmış değil. Müzisyen, bilirkişi Metin Özülkü'nün de açıkladığı gibi sadece duyguları, hissiyatları ve armonik kalıpları aynı.
Yani sakin olalım ve ağız tadıyla şu güzel şarkının keyfine varalım. Kendisi hit midir? Hem de nasıl.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA