Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

4.5G'de yüksek çözünürlüklü ses aşkı

Yüksek çözünürlüklü müzik hastalığı 4.5G mobil internetle birlikte yayılacak. Müzik meraklılarına özel telefonlar, walkmanler, kulaklık ve aksesuvarların sayısı hızla artıyor. Evde konser kalitesinde müzik dinlemek artık mümkün

Gitar teline sürtünen parmağın sesi, orkestradaki her enstrümanın tınısı kulağı... Hassas müzik gurmelerinin yüksek çözünürlüklü ses (Hi-Res Audio) hastalığına çözüm bulundu. Ben de iflah olmaz bir audiophile'e (yani ses meraklısına) dönüşmek üzereyim. FLAC (Free Loseless Auido Codec) yani hiç kayıpsız dijital müzik formatıyla müzik dinleme hastalığı belirdi. Eğer bu hastalığa kapıldıysanız, sadece dijital müzik değil, eski plakları da dinlemeden yapamıyorsunuz. Yanlış anlaşılmasın, yüksek sesli değil, yüksek çözünürlüklü ses bağımlılık yaratıyor. Yüksek çözünürlüklü ses desteğine sahip Walkman ZX2 ve kulaklıklar bu formatın ilacı. Mobil hızlı internet bu ihtiyaca da yanıt verecek 4.5G servisi müzik gurmelerinin sayısını artıracak.

KONSER ORTAMINDA MÜZİK

Tidal (www.tidal.com) gibi akıllı telefonlarda, otomobillerde müzik dinleme servislerin sayısının 4.5G altyapısıyla artması bekleniyor. Türkçe müzik tüketen bir topluma yüksek çözünürlüklü ses konusunda bir hizmet maalesef yok. Mobil hızlı internetle bu servislerin sayısı artabilir. Yüksek çözünürlüklü ses hassas kulağı olanları müzikal zevkin doruğuna çıkarıyor. Dijital müzik dosyaları farklı sıkıştırma teknolojileri kullanılıyor. Sıkıştırma yapılırken belli kayıplar oluyor. Yüksek çözünürlüklü ses, müzik dosyalarının büyümesine sebep olurken şarkıda duymak istediğiniz her tınının hakkını veriyor. Tüm enstrümanları neredeyse konser performansına yakın kalitede duyulmasını sağlıyor.

MÜZİK GURMESİNE KULAK

Dijital müzik formatlarıyla sıkıştırılıp kayba uğramayan şarkıların kapladığı depolama alanı daha yüksek. HDTracks, iTrax gibi internet siteleri 24 bit / 192 kHz müzik arşivi yapanlara FLAC veya benzer formatlarda yğksek müzik indirme olanağı sunuyor. Bowers&Wilkins aksesuvar firması da Bowers&Wilkins Society of Sound adında servisiyle üyelik sistemiyle kaliteli müzikleri kullanıcılara sunuyor. Sony'nin yılın başında dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2015'te tanıttığı Walkman ZX2, yüksek çözünürlüklü ses hastalığına ilaç gibi geliyor. Walkman ZX2 müzik tutkusunu sıradan bir merak olarak görenlerin pek hakkını verebilecekleri bir cihaz değil. Her çipin, her parçasının, altın alaşımlı metalin ağırlığı ve maliyet çok da gözetilmeden tasarlanmış. Bu yüzden ağır ve bir akıllı telefona göre kalın. Zaten sıradan, müzik keyfine odaklamayan kullanıcılar için yüksek bir fiyata sahip. Ancak Türkiye'de 2 bin 499 TL gibi yurtdışından daha ucuz fiyata satılıyor. Unutmayın bu, sıradan bir cihaz değil. Eğer elinizdeki kayıtlar yüksek çözünürlüklü dosyalardan oluşuyorsa, Walkman ZX2 depolama için MicroSD kart seçeneği sunuyor. Üstelik 128 GB kart desteği bulunuyor. 4 inçlik ekranı ve Android işletim sistemiyle farklı müzik servislerini de kullanabiliyorsunuz. Tek eleştirim USB şarj kablosunun sadece Walkman'e özel olması. Halbuki bu cihazın hakkı USB-C (USB 3.1) standardında bir kablo olmalıydı. Böylece yüksek çözünürlüklü şarkılar ışık hızında transfer olurdu. Şarj etmek için özel kablo aramazdık.

KULAKLAR BAYRAM ETSİN
Yüksek çözünürlüklü müziği kulak içi bir kulaklıktan dinlemek büyük keyif. Özellikle yolculuklarda taşıması kolay ve sesi manipüle etmeden minimum kayıpla dinleten kulaklıklar tercih ediliyor. ONKYO E700M detayları kaçırmadan müzik dinleyebileceğiniz yarı kapalı kulaklık müzik dinleme keyfini ziyafete dönüştürüyor. Orkestra seslerini veya yorumcunun detaylarını yakalamanızı sağlıyor. 1.2 metre kablo uzunluğuna sahip ONKYO E700M, 32 ohms ve 108 dB/mW ölçüleriyle yüksek kalite hastalığına ilaç olan aksesuvarlardan biri. Telefonla birlikte kullanmak isteyenler için mikrofon unutulmamış. Kulak ölçülerinize göre kulaklıkta değişik pabuçlar kullanabiliyorsunuz. Siyah ve beyaz renkli kulaklıkların kabloları da çekici tasarıma sahip.

MÜZİK İÇİN MÜKEMMEL ÜÇLÜ
Kulaklıkla harika bir uyum sağlayacak taşınabilir Amfi PHA-1A'yı IFA fuarında kısa bir süre denedim. Özel kablosu ile birlikte kullanılan amfi gerçekten 192kHz 24 bit yüksek çözünürlüklü müziğin hakkını veriyor. Altı saat kullanım ömrüne sahip pili olan Amfinin malzeme kalitesi oldukça yüksek. Tıpkı Walkman gibi NW-ZX2.

AUDIOPHILE: KALİTELİ MÜZİK HASTASI!
Adına audiophile denilen yüksek çözünürlüklü müziği kayıpsız, en ufak gürültüsüz dinleme hastalığına sahip kişilerin sayısı giderek artıyor. Video dosyalarındaki yüksek çözünürlüklü kayıt hastalığı gözden kulağa sıçrıyor. Depolama kapasitesi ve maliyeti sorun olmaktan çıkınca müzik tutkunları için yüksek çözünürlüklü ses keyfi başladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA