Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yolda bırakmayan arkadaş

Akıllı telefon almak yeni bir yol arkadaşı seçmek gibi. Pilinin sizi yarı yolda bırakmasını istemezsiniz. 4.5G altyapısıyla birlikte seçtiğiniz akıllı telefon size daha kritik işlerde destek olacak

Akıllı telefonları yanımızdan ayıramaz olduk. Evden çıkarken her şeyi unutma lüksümüz var, ama telefonu unutma lüksümüz yok. Üstelik 4.5G mobil internet altyapısıyla birlikte akıllı telefona bağımlılılığımız artacak. Yani telefon buzdolabı ya da televizyon gibi ihtiyaç duydukça değil, her an yanımızda olsun istiyoruz. O yüzden kamerası da işlemcisi de bizim için önemli. Peki bu değerli yol arkadaşını nasıl seçiyoruz? İşlemci platformu bu işin püf noktası. Yani işlemci platformunun seçimi telefonun yeteneklerini belirliyor. Aslında istekler sınırsız olsa da ortak akıl dağıtımı yapan işlemci platformuna sadece performans açısından bakmak yetersiz. Biz yeni bir platformu incelemek için yola koyulduk. Londra'da tanıtılan Qualcomm Snapdragon 820 platformu en optimum çözüm olma iddiasını taşıyor. Yani pil ömrü ile performans arasında sürdürülebilir ilişki vaat ediyor. Snapdragon 820 platformu yüzde 30 daha az enerji tüketimi iddiasında. Web sitelerini yeniden yüklerken yüzde 50 daha hızlı olacağını iddia ediyor. Test yazılımlarından çıkan sonuçlara göre oyundan kameraya pek çok alanda güvenilir ve daha hızlı bir platform olduğunu test ortamında gördük. Ancak ete kemiğe büründüğünde, yani bir telefon markasının tasarımında karşımıza çıktığında net sonucu göreceğiz

HEM PERFORMANS HEM PİL

Mobil cihazın işlemci platformu telefonun kullanıcıyla kurduğu arkadaşlığın sınırlarını ve kalitesini belirliyor. Çünkü bu cihaz her ortama sizinle girip çıkacak. Gözünüz gibi gördüğü her şeyi kaydedecek. Üstelik sizin hatalarınızı kapatacak bir arkadaş. İşte bu ve benzeri sınırsız beklentilerle akıllı telefon seçenlerin sayısı artıyor. Çektiğiniz fotoğrafı en hızlı şekilde sosyal medyada paylaşmak istiyorsunuz. WiFi ya da şebekeden kesintisiz internete sürekli bağlı kalmak istiyorsunuz. Üstelik tüm bunları yaparken, beklemeye tahammül edemiyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafların hep belleğinizde taze kalmasını ve her şeyi hatırlayacak kadar geniş kapasiteye sahip olmasını istiyorsunuz.

TELEFONUN DENGESİ
İşte akıllı telefon gibi karmaşık bir cihazın tasarımının arkasında yüzlerce farklı süreç var. Bunlardan en önemlisi de mobil altyapılarda en çok ürün ve patente sahip Qualcomm. Bugün pek çok telefon üreticisi Qualcomm Snapdragon platformunu kullanıyor. Bu platformun görevi, telefonla konuşurken, fotoğraf çekip paylaşırken, daha hızlı, kesintisiz iletişim sağlamak ve tüm bu işleri yaparken de pili daha az tüketmesini sağlamak. Yani denge noktasını bulmak. Qualcomm bu konuda "Rakiplerime göre daha hızlıyım, daha güçlüyüm" demek yerine en güvenilir olmaya gayret ediyor. Daha önce yaşanan ısınma problemi gibi çeşitli sorunları yeni tanıtılan Snapdragon 820 platformunda yaşama lüksü olmadığını biliyor.

TEK İSTEĞİMİZ HUZURLU İLETİŞİM

Türkiye'den ve Avrupa'dan mobil teknolojiler konusunda iç organ muhabbeti yapmaya yatkın gazeteciler Londra'da buluştuk. Hedef demo cihazlarla yeni platformun elde edeceği değeri görmek. Bu değerler telefonun uyum içinde çalışacağı sınırları da gösteriyor. Snapdragon 820 platformu 8 çekirdek yerine 4 çekirdekli bir mimari ile taleplere yetişecek. S4K destekli kamera kullanan telefonun ısınma problemi de ortadan kalkıyor. Yine 4K kalitede kayıt sırasında pil tüketimi de azalıyor. Oyun ve internet tarayıcı kullanırken de daha az enerji tüketiyor. Rakiplerinin "Daha hızlı ve güçlüyüm" iddiasına karşılık veriyor. Yani sınırsız güç ve performans vaadine karşı huzurlu telefon iddiasında gibi..

2016 MODEL TELEFON MODASI
Aslında platformdaki yenilikleri izlerken 2016 yılında amiral gemisi telefonlar hakkında ipucu topluyoruz. Sonuçta Snapdragon 820 platformu bir akıllı telefonun kamerasından belleğine, modem hızından ekran çözünürlüğüne kadar her detayın belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. 4.5G altyapısının da hayata geçmesiyle yaşanacak değişikler kendisini daha çok hissettirecek. İşte 2016 yılında karşımıza çıkacak telefonların bazı özellikleri.
Kamera 4K kayıt yapacak.
Ekranlar 4K çözünürlükte olacak. n Oyunlardaki grafik kalitesi ve gerçeklik hissi de olumlu etkilenecek.
İnternette sörf ve sosyal medyada video, fotoğraf paylaşım kalitesi de artacak.
Giyilebilir cihazlarla telefonlar arasındaki ilişki artacak ve akıllı çözümler yaygınlaşacak.
Sanal gerçeklik uygulamaları akıllı telefonlarla birlikte kullanılmaya devam edecek.

AMİRAL GEMİLERİ BEKLİYOR
Snapdragon 820'nin ilk olarak Çinli Xiaomi Mi5 ve Mi5 Plus ve Mstar S700 Pro birlikte kullanılacağı konuşuldu. Ancak en kuvvetli ihtimal 2016'nın mart ya da nisan ayında Samsung Galaxy S7'de kullanılması. HTC de 2016 yılında piyasaya süreceği amiral gemisi telefonunda Snapdragon 820 kullanması bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA