Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Zorbalığa karşı çocukları koruyun

Biraz huzur versin diye yemek masasında çocuğunuza uzattığınız telefon veya tablet onunla aranızda uçurumlar açılmasına neden oluyor. Sosyal ağlarda siber zorbalık yaygınlaşırken çocuklar hem suçlu hem mağdur oluyor

Facebook ileri yaşta olanlar için geçmişle köprü, genç kuşaklar için geleceğe ait ilişkiler ağı. 7'den 70'e klişesini kullanabileceğimiz tek sosyal ağ. Aynı zamanda fırsat ve tehditlerin de tavan yaptığı bir ortam. Facebook üzerinden pek çok güzel fotoğraf ve videoyu paylaşabildiğimiz gibi çeşitli zorbalıklarla da karşı karşıya kalabiliyoruz. Kendini bu zorbalıklardan korumak isteyenler için ise sığınacak liman yok. 30 milyon kişinin etkilendiği sosyal ağlarda üniversitelerin, sivil örgütlerin hatta devletin projeleriyle daha etkin rol oynaması gerek.

HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR
Zorbalık içeren davranışlar tek bir hareketten oluşmaz. Başkalarını korkutan veya üzen şekilde yapılan acımasız veya incitici davranışlardır. Söylentiler yaymak, uygunsuz fotoğraflar paylaşmak, tehdit etmek veya birini takip etmeyi bırakmamaktır. Zorbalık yüz yüze veya internet üzerinde herkesin başına gelebilir. Zorbalığa maruz kaldıysanız veya başka birine zorbalık yapmakla suçlanıyorsanız, yardım alabileceğinizi unutmayın. Bu durum sizi utandırmasın. Çünkü sosyal ağları kullanan herkes aynı durumla karşı karşıya kalabilir. Önemli olan bu durumla başa çıkmanıza yardımcı olacak biriyle iletişime geçmeniz.

DUYGUSAL ZEKÂ MERKEZİ
Sosyal ağlar üzerinden gelen siber zorbalık eylemlerine karşı Yale Üniversitesi Duygusal Zekâ Merkezi tarafından hazırlanan içeriğe şöyle göz atmakta fayda var. Ancak sadece bu içeriğin hazırlanmasının yeterli olduğu söylenemez. Ciddi sayıda sosyal ağ kullanıcısına sahip Türkiye'de, Facebook'un yerel üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı araştırmalara ve etkinliklere destek vermesi gerekiyor.

ARKADAŞINIZA DESTEK OLUN
Zorbalığa maruz kalan birini tanıyorsanız, ona destek olmak en doğru davranıştır. Araştırmalara göre, zorbalığa maruz kalan birine destek olduğunuzda, zorbalık içeren davranışlar kesilmektedir. Hiç kimse zorbalığı tolere etmek zorunda değildir. Hepimiz kendi davranışlarımızdan sorumluyuz ve başka birine karşı nasıl davrandığımız bizim seçimimizdir.

ÖFKENİZE YENİLMEYİN
Bir şey yapmadan önce, birkaç derin nefes alın. Bunu yapmak daha net düşünmenize, kiminle iletişime geçmeniz gerektiği konusunda en iyi kararı vermenize ve o kişiye ne diyeceğinizi belirlemenize yardımcı olur. Kızgınsanız size zorbalık yapan kişiye yaklaşmamanız en iyisidir.

GİZLEMEYİN
Tehdit edildiyseniz veya emniyetiniz hakkında endişeleriniz varsa, derhal güvendiğiniz bir kişiyle konuşun. Başka bir kişiye yaşadığınız durumu anlatmak önemlidir, çünkü size ihtiyacınız olan desteği ve yardımı verebilir.

KENDİNİZİ GÜVENLİ TUTUN
Size zorbalık yapan kişiyle konuşurken kendinizi rahat hissedeceğinizi düşünmüyorsanız, yanınıza güvendiğiniz birini almanızı öneririz. Sizi emniyetsiz hissettiren bir kişiyle asla yalnız kalmayın. Kendinizi savunma hakkına sahipsiniz ancak, pişman olacağınız şeyler yapmayın.

MİSİLLEME YAPMAYIN
Size zorbalık yapan kişiyle ödeşmeye çalışmak, zorbalık döngüsünün devam etmesine neden olur. Onunla konuşursanız basit ve doğrudan bir dil kullanın, sakinliğinizi koruyun.

YARDIM İÇİN ONLİNE DESTEK MERKEZİ
Facebook, Türkiye için de Zorbalığı Önleme Merkezi açtı. Sitenin şikâyet bağlantıları üzerinden zorbalık şikâyetinde bulunan kişiler siteye yönlendiriliyor ve üzücü bir deneyim yaşadıklarında ne yapacakları konusunda tavsiyelere erişebiliyor. Aynı zamanda merkezde; yardım etmek isteyen yetişkinlere öneriler ve zorbalıkla suçlanan kişiler için bilgiler de sunuluyor.

SOSYAL AĞIN KURALLARI
İnterneti 20 yıldan fazla kullanan gazetecilerden biri olarak, sosyal ağlar ve video paylaşımlar konusunda iyilik için paylaşımın öncüsü olmalıyız. Bazen 'ekşi sözler söylemekten, eleştiri hakkını kullanmaktan vazgeçelim' demiyorum. Paylaşım yaparken evrensel etik kurallarına dikkat etmek, bilgi verirken kaynak belirtmenin güvenirliliği, doğrudan etkileyeceğini bilmek gerekiyor. İnsanları dil, din, ırk ve cinsiyeti yüzünden aşağılamak insanlık suçu, bunu sosyal ağlarda yayın yoluyla yapmak daha ise önemli bir suç!

İYİLİK İÇİN PAYLAŞ
Facebook sonunda Türkiye'de siber zorbalıklara karşı daha aktif hazırlığa başladı. İnternette iyi niyetli paylaşım yaparken bile saldırıya uğrayacağını düşünerek saklanmak zorunda olan milyonlarca insan var. Sokak hayvanlarıyla ilgili paylaşım yapan sanatçıya insanlık dersi verirken bolca küfür eden pek çok Facebook kullanıcısına tanık oluyoruz. Neredeyse sıradan bir durum haline gelen siber zorbalık konusunda en önemli destek, sosyal paylaşım ağının iyi örneklerini ısrarla göstermeye devam etmektir.

EN MAĞDUR MESLEKLER
Öğretmenler, medya mensupları, siyasetçiler sosyal ağlarda en çok hakarete uğrayan mesleklerin başında geliyor. Bunun sebebi internet değil, tek yönlü eğitim sistemi! Sınıfta kendini ifade edemeyen öğrenci, sosyal ağlarda takma isimle saldırılarda bulunuyor. Üstelik bunun suç olduğunu da bilmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA