Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefonda ikinci el ve tasarruf zamanı

Akıllı telefon değiştirme sıklığı azaldı. Kullanıcılar amiral gemisi telefonlar yerine fiyatı 2 bin ile 3 bin TL arasında değişen orta sınıf telefonlara yöneldi. Şimdi tasarruf zamanı. Bu yüzden telefonda fiyat performans ve ikinci el satışlar dikkat çekiyor

Akıllı telefon sahibi pek çok kişi telefonların ekranları kırık olsa dahi kullanmaya devam ediyor. Pahalı amiral gemisi telefonun yenisini almak yerine ya kırık ekranıyla kullanıyor ya da fiyat performansı yüksek orta sınıf bir telefona yöneliyor. Şu anda yerli, Çinli ve tüm markalar istisnasız şekilde 2 bin ile 3 bin TL ortalama fiyata sahip telefonlara odaklandı. Herkes bu telefonlar için kıyasıya bir rekabete girmiş durumda. İkinci el telefon piyasasında lider ise Apple'ın iPhone'ları. Genelde telefonu kullanılmaz hale gelenler yeni telefon yerine öncelikle ikinci el iPhone'a yönleniyor.

DÖVİZ KURU İKİNCİ ELE YARADI
Akıllı telefonda ikinci el piyasasının kızışmasının en önemli sebebi ise döviz kurundaki artış oldu. Geçtiğimiz yıl aradığı ilgiyi bulamayan markalar şimdi ürün portföyünde fiyatları 2 bin ile 3 bin TL arası ürünlere ağırlık veriyor. Ancak genelde riskli bir fiyat politikası karşımıza çıkıyor. Kurun dalgalı seyir izlemesi keskin kararlar almaya zorluyor. İşte tüm bu sebeplerden dolayı "İkinci el telefonlara nur yağdı" diyebiliriz. Belki bir iki nesil eski ama yine de minimum 5 - 6 bin TL ödemekten iyidir. İkinci el telefonların en güçlü olduğu mekanların telefon bayilerinden çok internet siteleri olduğunu söyleyebiliriz. iPhone 7, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ikinci el sevenlerin en önemli tercihi oluyor.

ÜÇLÜ PERFORMANS SEÇİMİ
Akıllı telefonda telefon üreticileri tanıtım sırasında hangi özelliklerin üstünde duruyorsa, tüketicinin tercihi bu özellikler üzerine yoğunlaşıyor. Tasarruf diyorsak önce bir kenara fiyatını yazmak zorundayız. Kamera performansı ve kamera yetenekleri artık bir telefonun önüne geçecek kadar çok konuşuluyor. Yani kamera neredeyse telefon özelliklerinin önüne geçti. Bu yüzden sensör performansı öne çıkıyor. Kamerada düşük ışık, yakınlaştırma yetenekleri seçim yaparken öne çıkıyor. İkincisi işlemci ve sensörlerin performansı tüm oyun ve grafik tabanlı uygulamalarda öne çıkıyor. Genelde bu alanda çok şirket yok. Qualcomm en büyük üretici. Apple ile uzun süren dava konusu oldukça konuşulmuştu. Son olarak pil kapasitesi ve pil tüketimi gibi özellikler telefon tercih ederken öne çıkıyor. Pil, pek çok amiral gemisi telefonda 4 bin mAh üstüne çıktı. Daha ince ve daha küçük hacimli yüksek kapasitelere ulaşılıyor. Son dönemde pil tüketimini akıllı hale getiren yazılımlar da öne çıkmaya başladı.

DEV EKRANLI EKONOMİK MODEL
Samsung gibi büyük markalar ise ekonomik telefonları Galaxy A serisinde topluyor. Dev ekranlı A70 ile başlayan telefonlar en ekonomik A10'a kadar beş farklı seçenek var. 3 bin 400 TL ile bin 500 TL arasında değişen telefonların da yetenekleri değişim gösteriyor. Dev ekranlı üyesi olan A70, 6.7 inç boyutundaki Sonsuz-U tasarımına sahip dev Süper AMOLED ekranı ile oyun ve eğlence sunuyor. 4 bin 500 mAh bataryası ve 25W Hızlı Şarj Özelliği sürekli hareket halinde olan kullanıcılar için bekleme yaşamadan şarj edebilme ve daha uzun süre kullanım olanağı sunuyor. 32MP çözünürlüğe sahip ön kamerası ile fark yaratan A70'in arkasında da 32MP'lik ana kamera, 8MP'lik Ultra Geniş Açılı kamera ve 5MP'lik derinlik kamerası bulunuyor. Bu gelişmiş kamera sistemiyle insan gözüne yakın açıdan sahneler yakalamak, profesyonel çekim hissi yaratan arka plan derinliğini ayarlamak, gün boyu parlak ve net fotoğraflar çekmek çok daha kolay. Geçtiğimiz ay tanıtımı yapılan modellerden Galaxy A50, üst segmenti aratmayan kamera özellikleri, uzun süre dayanan ve hızlı şarj edilebilen 4000 mAh pili ve Sonsuz-U tasarımlı 6.4 inçlik Süper AMOLED ekranıyla dünyaya bağlı kalmanızı sağlıyor. A50'nin 25MP'lik ön kamerasına arka kısımda da 25MP'lik ana kamera, 8MP'lık Ultra Geniş Kamera ve 5MP'lik derinlik kamerasından oluşan 3lü arka kamera eşlik ediyor. A50, ekran içi parmak izi okuyucusu ve 6 GB'lık RAM'i ile segmentinin önünde yer alıyor. Galaxy A30, 2.299 TL tavsiye edilen satış fiyatı ile satın alınabiliyor. Galaxy serisinin cazip fiyatlı modellerinden A20'de deSonsuz- V tasarımlı 6.4 inçlik Süper AMOLED ekran ve hızlı şarj olabilen 4000mAh'lik pil bulunuyor. Galaxy A20, 1849 TL tavsiye edilen satış fiyatı. Mavi, Kırmızı, Siyah renk seçenekleri de bulunuyor. Galaxy A10 serisinin en uygun fiyatlı modeli A10 ise Sonsuz-V tasarımlı 6.2 inçlik büyük ekran ile birlikte geliyor. Galaxy A10, 1449 TL gibi bir fiyatla piyasada yer alıyor.

KAMERASI PİLİ VE GÜCÜ REKABETE HAZIR
Çinli Huawei firması, daha ekonomik fiyatlı cihazlarını Honor markasıyla özellikle online mağazalarda satışa sunuyor. Geçtiğimiz günlerde Honor, Türk Telekom ile yaptığı işbirliği çerçevesinde yeni cep telefonu modeli Honor 8C'yi Türk tüketicilerle buluşturdu. Honor 8C, tarifeye ek uygun taksitlerle satın alınabiliyor. Honor 8C'nin Honor 8C, 6.26 inç 19:9 oranına sahip FullView ekranı, kedi gözü tasarımı, göz yormayan ve TÜV Rheinland onaylı Göz Rahatlığı teknolojisi, 13+2 MP dual arka kamerası ve ikinci LED flaş destekli 8 MP özçekim kamerası ile dikkat çeken bir ürün. Yüz ile kilit açma fonksiyonuna ek olarak parmak izi okuyucu da bulunan Honor 8C, kullanıcıların güvenlik ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor. Mavi ve siyah renk seçeneklerine sahip Honor 8C, uygun fiyat seçeneği ile Türk Telekom mağazalarında tüketicilerle buluşuyor. Honor 8C üzerinde bulunan 4000 mAh gücündeki pili ile ortalama 2 gün kullanım imkanı sunuyor. Telefon tam dolu pil ile 12.5 saat video oynatma, 50 saat de müzik dinleme imkanı sunuyor. Honor modellerinde standart olarak bulunmaya başlayan Göz Rahatlığı Modu, Honor 8C'de de yer alıyor. TüV Rheinland tarafından onaylanan ve ekran tarafından yayılan mavi ışık ışınımını azaltan ve göz yorgunluğunu önleyebilen yeni nesil Göz Rahatlığı Modu da, Honor 8C'nin kullanıcıların gözlerinin rahatlığını düşünen bir telefon olduğunu gösteriyor. Yapay zeka destekli 13 + 2 MP çözünürlüklü dual kamera birçok hazır çekim modu ile fotoğrafçılığınızı üst seviyeye taşıyor. 100 milyon fotoğrafı analiz ederek geliştirilen yapay zeka 22 farklı sahneyi otomatik olarak tanıyabiliyor. 2 MP alan derinliği kamerası ile özellikle portre fotoğraflarında mükemmel sonuçlar veren Honor 8C'nin bu ana kamerası her türlü ışık şartlarında en iyi kareleri yakalamanızı sağlıyor. Honor 8C'nın ön kamerası ise 8 MP çözünürlük sunuyor Bu ön kameranın bir diğer özelliği ise LED flaş ile desteklenmesi. Bu sayede en iyi özçekim fotoğraflarını çekmenizi sağlayan bu kamera, özellikle portre fotoğraflarında iddiasını sürdürüyor. LED flaşın gücünün üç kademeli olarak ayarlanabiliyor olması da fotoğraflardaki ışık efektini kontrol edebilmesini sağlıyor. Yine ön kamerada bulunan yüz güzelleştirme özellikleri ile en uygun tonları bulmak çocuk oyuncağı haline geliyor.

HABERCİLİĞİN DİJİTAL ÇAĞA EVRİMİ
Google gazeteciliği belki de en çok meslek sahiplerini yaralıyor ve okuru da aldatıyor. Buradan çıkış yolu bulmak için yeni girişimler ve arayışlar var. Türkçe itibarlı içerik konusunda pek çok gazeteci sorunlar yaşıyor. Ancak Google, yaşananlara duyarsız değil. Google Haber Girişimi, geleneksel yayıncılar ve start-up'ların yanı sıra, yenilikçi dijital medya projeleri geliştirmeyi hedefleyen tüm kuruluşları GNI Yenilikçi Yaklaşım Yarışması'na katılmaya davet ediyor. Yarışmaya başvuru dönemi, haziran ayında başlayıp bir ay süreyle devam edecek. Bugün dünyanın pek çok bölgesinde habercilikle uğraşanlar, dijital çağda kaliteli içerikle beslenen gazeteciliğin nasıl başarılı olacağına dair yöntemleri sorguluyorlar. Değişen ekonomik modeller, basılı yayın gelirlerinin düşmesi ve insanların yeni haber tüketme alışkanlıkları, habercilik endüstrisinin karşısına aşmaları gereken yeni konular olarak çıkıyor. Yaşanan değişimin eşi benzeri görülmemiş hızı ise, inovasyonu hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Haber kuruluşları ve haberciliğe adım atmış girişimler, değişen tüketim ve iş modellerine uyum sağlamak için sürekli olarak yeni yaklaşımları deniyorlar. Geçtiğimiz yıl, habercilik alanındaki oyuncuların dijital çağa yönelik dönüşümlerine yardımcı olmak için yapılan her şeyi Google tek bir çatı altında topladı: Google Haber Girişim (Google News Initiative - GNI). Google Haber Girişimi'nin sacayaklarını; kaliteli içerikle beslenen gazeteciliği geliştirip güçlendirmek, sürdürülebilir büyüme için iş modellerini dönüştürmek ve haber kuruluşlarını teknolojik inovasyon sayesinde güçlendirmek oluşturuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA