Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

İyi Amerikan hapı

Sevmeseler de, yaşantının düzenlenmesi konusunda Amerika'nın örnek alınmasını isteyenlerimiz çoktur.
Pratik zekâyla birtakım temel sorunlar halk lehine çözüme kavuşturulmuştur orada. Örneğin, memurlarla ilişki konusu.
Bizde bireyler devlet karşısında kendilerini savunurken "vatandaş" sözcüğünü kullanır, vatandaşlık haklarının gözetilmesini talep ederler. Amerika'da her şey gibi o sözcüğün karşılığı da paraya dayanır: "taxpayer" (vergi veren).
O ülkede bireyi hoşnut etmeyen memura söylenecek söz standarttır: "Ben vergi verenim, senin aylığını ödüyorum.
Yaşantımı kolaylaştıracak hizmeti sunmakla görevlisin.
"
Resmî otobüs sürücüsünden Genelkurmay Başkanına kadar bütün devlet görevlileri o yaklaşıma çıt çıkarmaz, yasadışı değilse talebi karşılamaya çalışır.
Bizim bürokrasi ordumuzda kimileri için hâlâ tam karşıt anlayış geçerli. Ne iş yaptıkları sorulursa, "Vatandaşın vergisiyle geçinirken onun yaşantısını zorlaştırmak" doğru yanıt olur.

***

İstanbul Aydın Üniversitesi toplum hizmetinde çok faal. Üstün yetenekli çocuklar için özel eğitim projesi düzenlemek gibi hazırlıklar içinde.
Son basın bildirisinden öğrendiğime göre Dünya Gümrük Günü diye bir şey varmış. Üniversitenin uzmanlarına 26 Ocak günü yetkililer "gümrüklerin önemi ve işleyişi" üstüne bilgi vermiş. "Müşavirlerin etik beyanı" da gündeme gelmiş.
Güzel ama bildiriyi gördüğüm gün benim de kapıma lafla gerçek arasındaki uçurumu açığa vuran bir ihbarname geldi.
Efendim, günde bir kere Q-10 adlı bir bitkisel kapsül yutuyorum. (İddiaya göre yaşlılığı geciktirirken zihin de açıyormuş!) Bütün eczanelerde satılan, basit bir hap.
En iyisi Amerika'da yapıldığı için geçen yıl internetten ısmarlayıp oradan getirteyim dedim, pişman oldum.
Dokuz minik şişe sayıca çok bulunup "gümrüğe tabi" sayıldığı için paketi almaya sapa bir yere gitmem gerekti. Sıra bekleyip bir sürü işlemle uğraştım; bütün bir güne patladı. "Üç şişe ısmarlarsanız gümrüksüz geçer" dediler. Sonra öyle yaptım. Paketçikler postayla eve teslim edildi.
Düne kadar. Yine bir ihbar: "Adınıza postayla 250 gr ağırlığında bir adet taahhütlü gelmiştir. En geç 7 gün içinde bizzat pasaportunuzla ya da noter onaylı vekaletname verdiğiniz yetkili tarafından alınması..."
Yani masa başında bir sayın yetkili "Şu adam hap yutmak istiyorsa bütün gününü verip yine ayağımıza gelsin, uğraşsın" buyurmuş.
Küçücük bir olay diyeceksiniz. Öyle ama parti kapatmaktan darbe yapmaya kadar her büyük olayın da gerisinde aynı yaklaşım var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA