Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Dedikodunun ağır bedeli

SABAH'TAN MEKTUP

Fransız basınının güzel bir geleneği var. Her yaz, "Light" diziler yayınlar. "Le Monde" bu yaz için ofiste canları sıkılan iki "Trader"in sırf eğlenmek için yazdıkları bir senaryonun nasıl "Euro"ya ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'e karşı bir komploya dö-nüştüğünü konu alan 12 bölümlük bir dizi hazırladı.
Şöyle başlıyordu dizi: 6 Mayıs 2012 Pazar akşamı. Sarkozy, ikinci turda rakibi Marine Le Pen'i (Not: Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin kadın lideri) ezip geçerek (Bir not daha: 2002 seçimlerinde olduğu gibi Sosyalist Parti adayının yine ilk turda elenmesi öngörülüyor) ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. Ama daha zaferini kutlayamadan ABD'nin Paris Büyükelçisi Charles Rivkin kalabalığı yararak Sarkozy'ye ulaştı ve kulağına "Baş başa görüşmemiz gerekiyor" diye fısıldadı. Bir odaya çekildiler. Rivkin cebinden gıcır gıcır bir 100 Mark'lık banknot çıkarıp masaya koydu: "Hıristiyan Demokratlar'ın bir kanadı ile Liberaller, Merkel'i devirecek, ardından Euro'dan çıkıp, Mark'a döndüklerini ilan edecekler. Şu anda banknot matbaası tam mesai bu gördüğünüz yeni Mark'ları basıyor..."
"Le Monde"un dizisinin bir bölümünde "Wall Street Journal"ın genç bir muhabirinin Avrupa Merkez Bankası'ndaki (AMB) bir toplantıya ilişkin "Tüyo"sundan söz ediliyor: Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire (Not: Halen Tarım Bakanı), AMB Başkanı Mario Draghie ve ünlü yatırımcı Georges Soros beyin fırtınası için bir araya geliyorlar ve en büyük Fransız bankası Societe Generale'in yakında spekülatörlerin hedefi olabileceği sonucuna varıyorlar.
"Le Monde"daki bu senaryoyu İngiliz "Daily Mail"in Pazar gazetesi "Mail on Sunday" ciddiye alıp, "Societe Generale, Yunan bonolarındaki zararı nedeniyle iflasın eşiğine geldi" diye bir haber yayınlamasın mı! Ayıkla pirincin taşını...
Gazete hemen ertesi gün hatasını anlayıp özür diledi ama iş işten geçti. "Societe Generale" hisseleri borsada çakılıverdi. Geçtiğimiz hafta tüm borsalarda Avrupa bankalarına taban yaptıran satışları işte bu "Balon haber" tetikledi. Çünkü spekülatörler bir anda, Avrupa bankalarının Yunan devlet bonolarına yatırımları nedeniyle karşılaştıkları riski hatırlayıverdiler.

***

Bu örneği, medyanın ne müthiş bir güç, dolayısıyla da ne denli stratejik bir sektör haline geldiğini gösterebilmek için verdim.
Bu güç sorumsuzca kullanılırsa, dünyada kıyameti koparabilir. Sorumlu kullanılırsa, dünyanın daha yaşanabilir olmasına çok ama çok önemli bir katkıda bulunabilir...

***

Geçen ay sonunda kısa tatilimde uğradığım Samos'la ilgili 4 yazılık izlenimlerimin kahramanı Yannis Papayorgi'yi okurlarım öylesine sevdiler ki, İstanbul kökenli bu "Zorba"yı tanıtmak farz oldu. İzmir Temsilcimiz sevgili Ünal Ersözlü atlayıp Samos'a gitti ve Yannis'le keyifli mi keyifli bir söyleşi yaptı. Bugün yayınladığımız söyleşiyi zevkle okuyacağınızdan eminim.
***

Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA