Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Çöl Ayısı

Haberi duyunca, 1991'deki Körfez Savaşı bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Dünyanın her yerinde milyarlarca kişinin canlı yayınla günü gününe izlediği ilk savaştı o...
CNN muhabirleri Peter Arnett, Bernard Shaw, John Holliman, Kuveyt'ten, çölden ve en önemlisi Bağdat'taki El Raşid Oteli'nin çatısından gelişmeleri aktarırlardı.
Saddam Hüseyin'in ordularını Kuveyt'ten söküp atan "Çöl Kalkanı" ve "Çöl Fırtınası" savaşlarındaki gelişmeleri...
Yayınların başında hep Peter Gabriel'in o hüzün yüklü "The feeling begins" parçası çalınırdı.
Sonra bomba yağmuru altındaki Bağdat gelirdi ekrana. Bombaların sesi odanızı doldururdu.
İşte o iki savaşın komutanı, dönemin ABD Başkanı George H. W. Bush'un, yani Baba Bush'un "Kuşağının en büyük askeri şeflerinden biri" dediği "Çöl Ayısı" lakaplı Orgeneral Norman Schwarzkopf hayatını kaybetti. Genç sayılırdı; henüz 78 yaşındaydı.
Schwarzkopf asker bir babanın asker oğluydu. Babası Herbert Norman Schwarzkopf tümgeneralliğe kadar yükselmiş ve yönettiği bir gizli operasyonla efsane olmuştu. Operasyonun adı "Ajax" idi. İran Başbakanı Muhammed Musaddık'ı devirmeyi ve genç Şah Rıza Pehlevi'yi tahtına kavuşturmayı amaçlıyordu.
İşte o operasyon sırasında 12 yaşındaki Norman Schwarzkopf da Tahran'da, babasının yanındaydı.
Musaddık devrilip ev hapsine alınınca ve Şah tahtına dönünce, baba Schwarzkopf'a bir görev daha verildi: SAVAK'ı kurmak. SAVAK? İran gizli servisi. Tüm İranlılar'ın adını duyunca sararıp soldukları, Tahran'daki Evin Cezaevi'ndeki şiddette ve vahşette sınır tanımayan işkenceleriyle namı yürüyen gizli servis.

Aslında İran İslam Devrimi'nin de, Arap Baharı devrimlerinin de ilk tohumları Musaddık'ı deviren "Ajax Operasyonu" ile atıldı.

***
Kaderin cilvesi...
Baba Herbert Norman Schwarzkopf, İran Körfezi'nin veya Basra Körfezi'nin kuzey kıyılarındaki operasyonuyla tarihe geçti.
Oğul Norman Schwarzkopf ise güney kıyılarındaki operasyonuyla...
Ve iki operasyon da bölgede kapanmayan, asla da kapanmayacak yaralar açtı.
Herkes bir gün belleğinden silse, Ortadoğu halkları Schwarzkopf'u unut(a)mayacak. Babayı da, oğlu da...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA