Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Ne biçim dünya bu?

Bir dönem sağlık ve hastane dizileri çok ilgi görüyordu. "ER" ya da "Acil Servis" gibi... "Grey's Anatomy" gibi... "House M.D." gibi...
Kimi yayınlanma, kimi izlenme rekorları kıran ve bol bol ödül kazanan bu diziler sayesinde dünyanın her yerinde bir kuşağa tıp ve hekimlik sevdirildi. Günümüzde hemen her ülkede son derece parlak ve başarılı doktorlar yetiştiyse, bana göre bu, büyük ölçüde sözünü ettiğim sağlık ve hastane dizilerinin sayesinde oldu.
O dizilerde ABD hastanelerindeki özverili, gecesini gündüzüne katan, bir can kurtarmak için her çareye başvuran doktorlar ve asistanları ön plana çıkarılır.

Keşke gerçek hayatta da öyle olsa...

***

JAMA (Journal of the American Medical Association) dergisini sıradan okurlar doğal olarak pek bilmezler ama dünyanın en önemli, en saygın tıp yayınları arasında yer alır.
JAMA birkaç gün önce insanın kanını donduracak bir araştırma yayınladı. Harvard Üniversitesi bünyesindeki "Harvard School of Public Health" öğretim üyelerinden Dr. Atul Gawande ile "Massachusetts Eye and Ear Infirmary" yetkililerinden Dr. Sunil Eappen tarafından gerçekleştirilen araştırmanın konusu: Hastanelerin finansal verimliliği.
Kanımın donmasının nedenine gelince...
Araştırmada deniyor ki, "Hastanın bir cerrahi müdahale sonrası iyileşmesi hastanelerin işine gelmez!"
Neden? Cevap: "Çünkü kârlılıkları düşer!"
Peki, hastanelerin kârlarını artırmaları için ne yapmaları gerekiyor? Cevap: "Cerrahi müdahale sonrası komplikasyonlar ortaya çıkmalı!"
Yani? Doktorlar, cerrahlar hastanın iyileşmesini değil, yeni hastalıklarla, yeni yeni dertlerle boğuşmasını sağlayacak tedaviler uygulamalı!

***

Bitmedi...
Yine araştırmaya göre, cerrahi müdahale sonrası ortaya çıkacak komplikasyonlar, hastanelerin kâr marjlarını yüzde 330 artırıyor.
O nedenle de hastaneler cerrahi müdahale sonrası komplikasyon olasılığını azaltacak yatırımlardan kaçınıyor!

***

Bitmedi...
Araştırmada, hastanelerin komplikasyon sayesinde kâr marjlarının yüzde 330 artmasının parasal hesabı da yapıldı: Hasta başına 39 bin dolar! Bir başka deyişle, cerrahi müdahale sonrası komplikasyonlarla karşılaşan hasta, ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastaya göre 39 bin dolar daha fazla ödüyor.
ABD'deki hastanelerin ve kliniklerin cerrahi müdahalelerinin, yani yaptıkları ameliyatların yıllık faturası veya cirosu ne kadar dersiniz? Cevap: 400 milyar dolar!
Araştırmadan bir bölüm daha: "Cerrahi müdahale sonrası ortaya çıkan komplikasyonların en yaygın olan 10 türü rahatlıkla önlenebilir. Ama hastanelerin ve kliniklerin yöneticileri mali performanslarına zarar verebileceği için bu komplikasyonların hiçbiri için önlem almaya yanaşmıyorlar..."
Söyler misiniz bana; ne biçim bir dünyada, nasıl bir zamanda yaşıyoruz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA