Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Çeşitleme

Hırvatistan'da bugün şenlik var. Başta başkent Zagrep olmak üzere 56.542 kilometrekarelik yüzölçümüne ve 1.185 adaya sahip ülkenin her yerinde havai fişekli gösteriler düzenlenecek.
Çünkü, Hırvatistan yarın resmen Avrupa Birliği'ne katılıyor. 28'inci üye olarak.
Hırvatlar'a sordular: "Şenliklere katılacak mısınız?"
Sadece yüzde 7'si "Evet" dedi. Yani her 10 Hırvat'tan 9'u AB coşkusunu paylaşmıyor.

***

Hırvatistan'daki şenliklere AB'nin tüm üyelerinden devlet ve hükümet temsilcileri katılacak. Bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları, AB Komisyonu üyeleri, Avrupa Parlamentosu üyeleri...
Almanya Başbakanı Angela Merkel son dakikada karar değiştirdi: Zagrep'e gitmeyecek.
Nedeni: Hırvatistan'ın 1992'de bağımsızlığına kavuşmasından sonra yeni devletin gizli servisini kuran Josip Perkovic'in Almanya'ya iadesinin reddedilmesi. Perkovic'in çok uzun yıllar önce, 1980'lerde Almanya'da bir cinayete karıştığı öne sürülüyor.
Aslında Hırvatistan pekala Perkovic'i Almanya'ya teslim edebilirdi. Çünkü ya zaman aşımından yakayı sıyırırdı, ya yaş haddinden ya da delil yetersizliğinden.
Yugoslavya iç savaşındaki katliamların sorumlularını yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde de aynı şey olmadı mı?
Mafya kökenli Hırvat "General" Ante Gotovina toplu infazdan yargılandı, beraat etti. Şimdi ulusal kahraman. Hırvatistan'ın her yerinde caddeleri onun portresi süslüyor. "Seninle gurur duyuyoruz" sloganıyla.
İç savaştaki ölümler nedeniyle kim yargılandıysa bir şekilde salıverildi. Sadece Sırplar hariç. Onlardan hiç beraat yok. Yani, o mahkeme "Sırp Savaş Suçlularını Yargılayan Uluslararası Mahkemesi"ne dönüştü.
İlginç bir anekdot: Hırvatistan'da Sırp- Hırvat savaşı "Domovingskog Rata" diye tanımlanıyor. Yani, "Kahramanlık Savaşı".
Katılım müzakereleri sırasında AB bir ara tutturdu: "Hayır, iç savaş diyeceksiniz..."
Hırvatlar direndi. Sonunda AB talebinin saçmalığını anlayıp dosyayı kapattı...
***

Hırvatistan, AB'ye katılım müzakerelerini 7 yılda tamamladı. Sonra halkın onayı için referanduma sunuldu.
Sonuç: Yüzde 66 evet. Ancak... Seçmenlerin yüzde 50'den fazlası sandığa gitmedi. Yani, Hırvatistan'ın AB üyeliğini destekleyenler azınlıkta.
Dahası, 4 ay önce Hırvatistan'ın Avrupa Parlamentosu'na göndereceği 12 milletvekilinin belirlenmesi için yapılan seçimlere katılım sadece yüzde 20.69'da kaldı. AB üyeliğine birkaç gün kala yapılan kamuoyu araştırması da bu genel ilgisizliği, hatta karamsarlığı doğruluyor.
Soruldu: "AB üyeliği için ne düşünüyorsunuz?"
Cevapladılar: "Korkuyorum... Yarınım için korkuyorum..."
***

AB bünyesine bir yoksul üye daha almış oldu. Hırvatistan'da ortalama gelir, AB'nin yüzde 39'u kadar. Bulgaristan ve Romanya'dan sonra en fakir üye diye anılacak.
Hırvatistan yarın resmen AB'nin 28'inci üyesi oluyor.
Litvanya yarın resmen AB dönem başkanlığını İrlanda'dan devralıyor.
Sırbistan resmen yıl başında AB'ye tam üyelik müzakerelerine başlıyor.
Letonya resmen yıl başında Euro Bölgesi'nin 18'inci üyesi oluyor.
Hırvatistan daha şimdiden 4-5 yıl sonra Euro Bölgesi'ne katılmayı amaçlıyor.
Hırvatistan'la aynı tarihte ve de birlikte 3 Ekim 2005'te AB'ye katılım müzakerelerine başlayan Türkiye ise yarı açık-yarı kapalı 13'üncü fasıl ile idare ediyor.
Gün ola harman ola...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA