Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Dünyada ilk

Bir kadını devlet başkanlığına getirmeye hazırlanan Latin Amerika ülkesi Şili, dünyada bir "İlk"e imza atıyor.
Hayır, bu "İlk", devlet başkanlığına bir kadının seçilmesi değil. Şili, 2006-2010 döneminde de bir kadın tarafından yönetilmişti.
Hem sonra dünyanın "İlk" kadın liderleri İndira Gandi (Hindistan) ve Sirimavo Bandaranaike'nin (Bangladeş) açtığı yolda epey kadın siyasetçi yürüdü: Golda Meir (İsrail), Margaret Thatcher (İngiltere), Benazir Butto (Pakistan), Tansu Çiller (Türkiye) gibi...
Üstelik kadın devlet başkanlarının ve başbakanların sayısı son yıllarda çığ gibi arttı. Angela Merkel (Almanya), Dilma Rousseff (Brezilya), Cristina Kirchner (Arjantin), Chinchilla Miranda (Kosta Rika), Dalia Grybauskaite (Litvanya), Ellen Johnson Sirleaf (Liberya), Helle Thorning-Schmidt (Danimarka), Yingluck Shinawatra (Tayland), Portia Simpson-Miller (Jamaika), Kamla Persad-Bissessar (Trinite-Tobago) devletlerin zirvesindeki kadınlardan sadece birkaçı.

***

Şili'ye bir "İlk" olmasını sağlayan, dünyada ilk kez devlet başkanlığı için yarışan iki adayın ikisinin de kadın olması.
İlk turda 7 rakiplerini geride bırakarak finale kalan iki kadından biri 2006-2010 döneminin Devlet Başkanı Michelle Bachelet. 62 yaşında. Solun adayı. Önceki gün yapılan ilk turda oyların yüzde 46.73'ünü aldı.
Diğer kadın aday ise Evelyn Matthei. 60 yaşında. Sağın adayı. İlk turda yüzde 25 oy aldı.
***

İki kadının trajik kader ortaklığı var.
İkisi de havacı general kızı.
Bachelet'in babası General Alberto Bachelet ile Matthei'nin babası General Fernando Matthei, 1950'lerde Şili'nin kuzeyindeki Cerro Moreno hava üssünde birlikte görev yapıyorlardı. O tarihlerde biri 4, diğeri 6 yaşında olan iki kadın aday, üste birlikte bisiklet çevirdiler, birlikte oynadılar...
Sonra 11 Eylül 1973'te General Augusto Pinochet darbesi oldu ve iki general karşı saflarda yer aldı. Darbe sırasında ölen Devlet Başkanı Salvador Allende'ye yakın olan Alberto Bachelet "Vatana ihanet"ten tutuklandı, ağır işkencelere dayanamayıp 6 ay sonra öldü.
Alberto Bachelet'in kapatıldığı Harp Akademisi'nin sorumlusu kimdi dersiniz? Fernando Matthei!
***

Bu trajik yol ayrımı iki generalin kızlarını da etkiledi. Michelle Bachelet annesiyle birlikte bir süre darbecilerin elinde tutuklu kaldıktan sonra yurt dışına çıktı, Şili'nin yeniden demokrasiye geçmesiyle döndü.
Evelyn Matthei ise, babası gibi, sağ çizgiyi benimsedi, babası gibi Pinochet darbesini sonuna kadar savundu, bugün de savunmaya devam ediyor...
***

15 Aralık'ta yapılacak ikinci turda Michelle Bachelet'in açık ara ipi göğüslemesi kesin. Böylece Brezilya ve Arjantin'den sonra Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi olan Şili de kaderini -yeniden- bir kadına emanet edecek.
Ve sonra sıra 2016'da ABD'ye gelecek. Hillary Clinton'a!
Ben bu tablodan hoşnutum. Çünkü dünyada ne kadar çok kadın lider olursa, o kadar az savaş çıkacağına inanıyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA