Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

FETÖ’yle ilgili bilgilerinizi yetkili makamlarla paylaşın

“Ülkemin neresinde olursa olsun, tüm vatandaşlarım, FETÖ denilen bu yapılanmayla ilgili bilgileri yetkili makamlarla paylaşmaktan çekinmesin. Emniyet’e bildirmeleri lazım. Savcılara bildirmeleri lazım...”

Günübirlikti ama yılların diplomatik atağının toplamına bedeldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Saint-Petersburg'a yaptığı Putin'le zirve gezisinden söz ediyorum. Erdoğan, Putin'le zirvenin somut sonucunu bir cümleyle şöyle özetledi: "İlişkilerimizi, ticaretimizi, yatırımlarımızı 24 Kasım 2015 öncesi sürecin ötesine taşıyalım." Her gezide olduğu gibi, Saint-Petersburg dönüşünde de uçakta Erdoğan'la bir araya gelip Türk-Rus ilişkilerini, yeni sürecin Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'ya etkilerini, yine bu ziyaretin Türkiye- Batı ilişkilerine olası yansımalarını değerlendirdik.

15 Temmuz'dan sonra gündemde olan istihbarat zafiyetine ilişkin KHK ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
- Sıfır hatayla veya sıfır yanlışla çalışan bir istihbarat örgütü zaten yoktur. Dolayısıyla bu meselede bardağın dolu tarafını da görmemiz lazım. Yani bugüne kadar yapılmış başarılı birçok operasyon var. Bunları da görmek durumundayız diye düşünüyorum. Onun için buradaki hatadan ders alarak, ders çıkararak, nerede hatalar yaptık, ne gibi eksiklerimiz yanlışlarımız var, tabii ki bunların üzerinde duruyorlar ve onun için de böyle bir yeni çalışma modelini arkadaşlar bize getirdiler.
Dokunulmazlıklar da kalkmışken bugüne kadar kendini maskelemiş siyasiler gündemde olacak mı?
- Temennim odur ki, dokunulmazlıklarla ilgili gereken neyse yapılır. FETÖ'ye bulaşmış olan siyasilerle ilgili meseleye gelince. Yargı elbette o konuda da gereğini yapar.
Bir taraftan Devlet Denetleme Kurulu, bir taraftan Meclis Araştırma Komisyonlarıyla karanlık noktaları ortaya çıkarmak için özel bir çaba sarf edilecek mi? Komisyonlar kurulacak mı?
- Komisyonlardan pek bir şey çıkacağına inanmıyorum. Bu işin en ideali ülkemde tüm vatandaşlarımın, FETÖ denilen bu yapılanmayla ilgili bilgileri yetkili makamlarla paylaşmaktan çekinmemesi. Emniyet'e, savcılara bildirmeleri lazım. Mesela 15 Temmuz gecesi olan hadise. İsmi Adil olan şahsı kastediyorum. Bakın onu kaçıran gazeteci bizim apartmanda oturuyormuş. Komşumuz yani. Görünürde bize saygıda hiç kusur etmezdi. Bunu da herkese söylerdi. Şimdi Adil denilen o şahsı kaçıran adam olduğu ortaya çıktı. Kaçıran o. Bunların hepsi karaktersiz. Köşesinde sallayıp duran vardı ya şimdi kaçmış olan, o da öyleydi. Gelirdi karşımıza yok şöyle yok böyle. Kim olduğunu anlıyorsunuz. Köşesinde yazmaya gelince de verip veriştiriyordu. Niye kaçtın? Bu kadar yüreğin vardı o zaman kalsaydın. Şu anda tüm savcılarımız, hâkimlerimiz hata payını minimize ettiler. Hepsi iyi çalışıyorlar. Hukuk içerisinde kalarak atılacak adımlarla birçok kirli paslı işler açığa çıkacaktır. Kurumlarımız, kendi içindeki pislikleri şu anda gayet başarılı bir şekilde ortaya çıkıyorlar. Kanun Hükmünde Kararname'ye ek yapmak suretiyle bir daha geri dönme şansları yok. Hükümetin de bir taraftan yasayla Meclis'ten geçirme gibi bir çalışması var.

YENİKAPI MİLATTI
ABD yönetimi ve kamuoyu Yenikapı görüntüsünü anlamış mıdır?
- Bunu zaman gösterecek. Fakat ben Yenikapı'yı şöyle okudum. Bırakın dünyayı, o meydana gelen insanların çok ciddi bir kısmı bile bu FETÖ denilen kişinin ne olduğunu, belki de o miting günü anladılar. Nasıl aldatmışlar, kandırmışlar, parasını nasıl almışlar, hangi yollardan girmişler, bunları artık anlatsınlar istiyoruz. Şimdi o gün mesela Bebek'ten 500 sanatçı teknelerle geldiler. Bu sanatçılarımızı bile zaman zaman aldattılar. Yenikapı Türkiye açısından yepyeni bir kapı oldu. Yenikapı ruhunu devam ettirelim. Temenni edelim ki Amerika o gün bir araya gelen 5 milyonun, Türkiye genelinde 10 milyonun haykırışını duyar. ABD'nin bu zat-ı bir an önce Türkiye'ye teslim etmesini bekliyoruz. Kendilerine iadeyle ilgili dosyalar da gönderildi. '85 koliyi okumak kolay olmadı' gibi bir bahane ileri sürmezler inşallah.

PYD OFİSİNİ BENDEN DUYDU
Rusya uçağını düşüren pilotların FETÖ'yle bağlantılı oldukları yönünde iddialar da var.
- Konuyu görüştük. Tabii bu konuda bir bilgi kirliliği de yok değil. 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında, içeri alınanlar arasında malum o pilotlardan da var. Şimdi bu pilotlarla ilgili olarak bizim bir değerlendirmeye girmemiz doğru olmaz. Tüm bunlar ancak yargı süreci neticesinde ortaya çıkacak.
Onların niye hava sahası ihlalini yaptığı sorusu hakkında bir cevap alınabildi mi?
- Onlar onu kabul etmiyorlar. Yani 'birinci uçak hava sahası ihlali yaptı ama ikincisi yapmadı' diyorlar. Kendilerine bizdeki tüm radar görüntülerini göndereceğiz.
Putin 15 Temmuz'da yaşanan olayla ilgili size ne sordu?
- Darbe ile ilgili konuda beni hemen ertesi gün zaten aramıştı. Orada duygusaldı da diyebilirim yani. Darbe ile ilgili değerlendirmesinde ve anında buna karşı tepkilerini koyduklarını ifade etti. "Hemen sizi aramak durumundaydık. Çünkü öyle veya böyle, aramızdaki dostluğumuz bunu gerektirirdi. Biz de bunun gereğini yaptık" dedi.
Bu ziyaretin,Türkiye açısından ne gibi yansımaları olacak?
- Elbette olumlu yansımaları olacak. Sadece seyahatten dolayı dolar 3 TL'nin altına düştü. Dedik ki alışverişleri Ruble ile ve TL ile yaparsak daha da yararlı olur. Öyle bir durumda dolar daha da düşer.
ABD ile aramızdaki Suriye konusundaki en önemli problem PYD ve YPG bakış açısı...
- PYD ve YPG konusunda fikirler örtüşüyor. Biz Moskova'da ofis açmaları meselesini de gündeme getirdik. Bu sayede en azından konudan haberdar oldu. Bunu ilk defa bizden duyduğunu söyledi. Konuyu yakından takip edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA