Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otoda üçüncü göz dönemi

Stereo kamera teknolojisiyle çalışan EyeSight sistemi, sürücünün yükünü ve stresini azaltıyor. Adeta üçüncü bir göz gibi çalışan sistem, trafikteki araçları ve yayaları üç boyutlu olarak görüyor

Otomobilde 'üçüncü göz' dönemi başladı. Japon Subaru, aktif ve pasif güvenlik donanımlarına EyeSight adı verilen 'Önleyici Güvenlik Sistemi'ni de ekledi. Marka, kameralar sayesinde adeta üçüncü bir göz gibi çalışan ve sürücünün yükünü azaltan EyeSight'ı yeni Outback'le birlikte Avrupa'da tanıttı. Yenilenen Outback, Türkiye'de mart ayında yollara çıkacak. 2008'de Japonya, 2011'de Avustralya ve 2012'de Amerika'da tanıtımı yapılan Eyesight sistemi, son 25 yılda geliştirilen teknolojinin son yansıması olarak öne çıkıyor.

45 DERECE GÖRÜYOR

EyeSight'ın stereo kameraları, araçlar, yayalar ve bisiklet kullanıcıları gibi hareketli nesneleri ya da raylar ve şeritler gibi sabit nesneleri üç boyutlu olarak algılıyor. Bu özellik, 110 metre ve 45 derece görüş açısına sahip EyeSight'ı diğer radarlı sistemlerden ayırıyor. Yeni nesil EyeSight çarpışma önce fren kontrolü, adaptif hız sabitleme kontrolü gibi sürücünün yükünü ve stresini azaltacak özellikleri kapsıyor. Stereo kameralar duran aracı görüp, sürücüyü sesli olarak uyarıyor. Sürücü uyarıya yanıt vermez ve frene basmazsa, sistem otomatik olarak fren yapıyor. 50 km'ye kadar olan hızlarda tamamen durarak, otomobilin çarpmasını önlüyor.

FORESTER'A DİZEL MOTOR

Yenilenen Outback'ten sonra Forester'ın turbo dizel otomatik versiyonu Türkiye'ye geliyor. Dizel motor seçeneğinin eklenmesiyle beraber, artık üç motor versiyonu ile satışa sunulacak. Preimum ve Sport olmak üzere iki versiyonu bulunan dizel lineartronik Forester'in fiyatının 135-145 bin TL aralığında olması bekleniyor.

DİYARBAKIR'DA BAYİ AÇACAK
Subaru Türkiye, yeni Outback ve 2.0 litre dizel otomatik Forester'la 2015'te yüzde 40 büyümeyi hedefliyor. Markanın 2014'te yüzde 27 büyüdüğünü ifade eden Genel Müdür Halil Karagülle, "Yeni Outback'ten 250 adet satacağız. Forester satışımızın ise 800 adeti geçmesini bekliyoruz. Yılsonunda toplam 2 bin adetlik satışa ulaşacağız" dedi. 2015'te yeni bayilerin açılacağını söyleyen Karagülle, şunları kaydetti: "9 bayimiz faaliyette. Ordu ve Diyarbakır'da Subaru showroomları açılacak. Diyarbakır bayisi Güneydoğu Anadolu üssümüz olacak."

TAKSİCİNİN KORNA ZULMÜNÜ BİTİRECEK
Eye- Sight'ın bir başka özelliği ise Türkiye'de trafik ışıklarında taksicilerin korna çalma alışkanlığını ortadan kaldıracak. EyeSight, trafik ışıkları kırmızıdan yeşile dönüp öndeki araç hareket ettiğinde, sistem sürücüyü hareket etmesi için uyarıyor. Böylece, bir başka aracın korna ile uyarmasına gerek kalmıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA