Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

İzmit'e yeni görev

14 milyarlık yatırımla Hyundai'nin küçük oto üssü olan İzmit, şimdi de C segmenti için yatırım almaya hazırlanıyor. Yeni yatırım 500 milyon doları bulacak

Toplam 1.4 milyar lirayı bulan yatırımını kısa bir süre önce tamamlayan Hyundai Assan'dan yeni yatırım sinyali geldi. Güney Koreli otomotiv devi Hyundai'nin A ve B segmentindeki küçük otomobillerinin üretim üssü olan Hyundai Assan İzmit, yeni yatırımla birlikte ilk kez C segmenti (orta sınıf) otomobil üretecek. Böylece i10 ve i20 dışında yepyeni bir model daha bantlardan inecek. Üretim kapasitesi 220 bin adet olan Hyundai Assan, yeni otomobil için yeni bir tesis kuracak. Toplam yatırım tutarının platform dahil en az 500 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Cenevre Otomobil Fuarı'nda yeni yatırım için çalışmalara başladıkları müjdesini verdi. C segmentinde yepyeni bir otomobil üretmek istediklerini ve Hyundai Motor Company ile yeni yatırımı görüştüklerini kaydeden Kibar, "İzmit Hyundai'nin global tesisleri arasında 3'üncü kez en iyi kaliteli üretim yapan tesisi seçildi. Global üretim platformları arasında tepeye çıkmayı hedefliyoruz" dedi.

HAKSIZ REKABET VAR

Kibar, yeni yatırım için karşılarındaki en önemli engelin Güney Kore ile Türkiye arasında uygulanan vergi olduğunu söyledi. Bu sorunu çözmek için Ankara'yla görüştüklerini ifade eden Kibar, şunları söyledi: "Güney Kore'yle yapılan Serbest Ticaret Anlaşması hizmetler grubunda vergileri sıfırladı. Biz hâlâ yüzde 7 gümrük vergisi ödüyoruz. KDV'yle birlikte bu oran yüzde 11'e çıkıyor. Otomotivde böyle bir kâr marjı zaten yok. Vergiler 7 yılın sonunda sıfırlanacak. Daha 5 yıl var."

TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN İLK SUV
İzmit fabrikasının üretim kapasitesini ikiye katlayan ve yeni i10 ile i20'yi üretmeye başlayan Hyundai Assan'dan bir yeni model müjdesi daha geldi. Şirket i20 modelinin daha yüksek versiyonu olan crossover'ı 2016'nın ilk çeyreğinden itibaren üretmeye başlayacak. Hyundai Assan Başkanı Ali Kibar, i20 crossover'dan yılda 30-40 bin adet arasında üreteceklerini belirterek, aracın büyük bölümünün ihraç edileceğini belirtti.

800 MİLYON DOLARLIK ALÜMİNYUM YATIRIMI
Otomotiv yatırımlarının yanı sıra alüminyumda büyümeye devam edeceklerini söyleyen Kibar, Avrupa'nın 5'inci büyük şirketi haline gelen Assan Alüminyum'la sıfırdan yeni yatırım yapacaklarını anlattı. Kibar, 800 milyon dolarlık yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye'de olmayan, savunma, otomotiv, makine, gemicilik ile hassas sanayilere sac ve hammaddesi üretebilecek şekildeki önemli bir yatırım planlıyoruz. Bu yatırım, ithal ettiğimiz ürünlerin tamamen ikamesini hedefliyor. Yatırım için yerimiz hazır, Karasu'da yapacağız. Müzakerelerimiz devam ediyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA