Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Alman devlerinden Çin rekabeti

Alman otomotiv devleri Çin'de rekor kırdı. Porsche yüzde 34.4'lük yükselişle en fazla artış sağlayan Alman markası oldu. Audi'nin Çin'deki satışları ise yüzde 7.1 arttı

Alman lüks otomobil markaları 2015'e de hızlı başladı. İki yıldır üst üste satış rekorları kıran Alman markalar 2015'in ilk üç ayında da rekor satışlara imza attı. Audi, BMW, Mercedes-Benz ve Porsche'nin global rekorunda Çin pazarı doping etkisi yaptı. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa'da lüks otomobil talebi de rekora önemli katkı yaptı.

PORSCHE BİR NUMARA

Alman markalar arasında satışlarını en fazla artıran Porsche oldu. Porsche'nin satışları yüzde 32.2 gibi yüksek oranda artarak 51 bin 102 adede yükseldi. Dünyada rekora imza atan Porsche'nin Çin'deki satışları da yüzde 34.4 artışla 13 bin 286 adede çıktı. Mercedes-Benz'in global satışları ilk üç ayda yüzde 14.8 artışla 429 bin 602 adede çıktı. Satış rekoru kıran marka, Çin'de ise 78 bin 183 adet satış gerçekleştirdi. Audi'nin global satışları ilk üç ayda yüzde 6.1 artışla 438 bin adete çıkarak rekor kırdı. Markanın Çin'deki satışları yüzde 7.1 artarak 133 bin adet oldu. BMW'de ilk üç ayda rekor satış gerçekleştirdi. BMW'nin global satışları yüzde 5.4 artışla 451 bin 576 adede çıktı. Böylece marka yeni bir rekora imza attı. BMW, Çin'de 114 bin 994 adet sattı.

AUDİ, 133 BİN ADET SATTI
Çin'de Alman markalar arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. İlk üç ayda Audi 133 bin adetle Çin'de en fazla satış yapan Alman markası oldu. BMW 114 bin adetle ikinci olurken, satışlarını yüzde 14.4 artırmasına rağmen Mercedes-Benz 78 bin adetlik satışla rekabetin çok gerisinde kaldı.

SU VE KARBONDİOKSİTTEN DİZEL YAKIT ÜRETTİ
Audi, sentetik dizel yakıt üretmeyi başardı. Audi'nin, Dresden merkezli Sunfire şirketiyle birlikte geliştirdiği, Audi e-Diesel'in üretimi için hammadde olarak sadece su ve karbondioksit gazına ihtiyaç duyuluyor. Sıfır karbon emisyonuna sahip Audi e-Diesel, hiçbir ek katkı maddesi olmadan araçlarda kullanılabiliyor. Su, 800 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra elektroliz işlemiyle, hidrojen ve oksijen gazlarına ayrıştırılıyor. Hidrojen, yüksek ısı ve yüksek basınç altında, karbondioksit gazı ile birleştiriliyor. Bu iki gazın reaksiyonu sonunda da "Blue Crude" adı verilen ve uzun bir hidrokarbon zincirine sahip bir sıvı yakıt elde ediliyor. Bu ham yakıt, rafine edilerek, Audi e-Diesel'e dönüşüyor.

TOFAŞ, BURSA TESİSİNDE 1.5 MİLYON DOBLO ÜRETTİ
Tofaş Bursa Fabrikası'nda üretilerek, 80'den fazla ülkeye ihraç edilen Doblo'nun 1.5 milyonuncusu Nisan 2015'te üretim hattından indirildi. 2014 sonunda 360 milyon dolar yatırımla ABD ve Kanada regülasyonlarına uygun olarak RAM markası altında PromasterCity ismiyle Amerika için üretilip, ihracatına başlandı. Dördüncü nesil Doblo ise Şubat 2015'te Türkiye ve Avrupa pazarlarında satışa sunuldu.1.5 milyonuncu Doblo ile Tofaş fabrikasında üretilen toplam araç sayısı ise 4 milyon 600 bini aştı.

SKODA, İLK ÜÇ AYDA YÜZDE 130 BÜYÜDÜ
Türkiye otomobil pazarı ilk üç ayda yüzde 43 büyürken, Skoda'nın satışları yüzde 130 arttı. Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, 2015 satış hedeflerinin 16 bin 500 adet olduğunu kaydetti. Ağustosta satışa sunulacak yeni Superb'in markaya dinamizm katacağını ifade eden Senyücel. "Superb, ile filo satışlarında da artış bekliyoruz. Toplam filonun yüzde 25'i Superb olacak" dedi. Yenilenen Superb'in 125 bg manuel şanzımanlı modelinin satış fiyatı 65 bin TL seviyesinde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA