Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomobile ÖTV zammı

Otomobilde yeni ÖTV oranları belli oldu. Yerli modelleri gözeten lüks segmentteki araçları daha çok etkileyen vergi düzenlemesi ile fiyatlar % 3-10 arasında artacak

Otomobilde haftalardır konuşulan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni ÖTV düzenlemesiyle otomobillerin fiyatları dünden itibaren yüzde 3.4 ile 10.5 arasında arttı. Yeni düzenlemeye göre, motor silindir hacmi 1600 cc'ye kadar olan binek otomobillerde yüzde 45 olan ÖTV oranı yüzde 60'a yükseldi. Ancak ÖTV oranı, fiyata göre 3 farklı şekilde uygulanmaya başlandı. ÖTV matrahı 40 bin TL'yi geçmeyen otomobiller için oran yüzde 45'te tutuldu. ÖTV matrahı yani çıplak fiyatı 40 bin TL'yi aşan otomobiller için bu oran yüzde 50'ye yükseldi. ÖTV matrahı 70 bin TL'yi aşan otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 60'ya çıktı. Motor silindir hacmi 1600- 2000 cc arası olan otomobillerde ise yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 110'a yükseldi. Ancak fiyata göre iki kademe belirlendi. ÖTV matrahı 100 bin TL'ye kadar olan otomobillerin ÖTV oranı yüzde 100, ÖTV matrahı 100 bin TL'yi geçen otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 110 oldu. Motor silindir hacmi 2000 cc üzeri otomobillerin ÖTV oranı yüzde 145'ten yüzde 160'a çıkartıldı. Ancak, fiyata göre farklı kademe belirlenmedi. Yeni ÖTV oranı ile bu sınıftaki araçların fiyatları yaklaşık yüzde 6.1 zamlandı.

FİYAT NE KADAR ARTACAK?
Çıplak fiyatı 40 bin TL'nin altında olan araçlarda vergi artışı yok. Vergisiz fiyatı 40 bin TL'nin üzerindeki araçlar 2 bin 360 TL, 70 bin TL'ye kadar olan araçlar ise 4 bin 130 TL zamlanacak. Çıplak fiyatı 70 bin TL'nin üzerindeki otomobillerde ise 12 bin 390 TL artış yaşanacak. Motor hacmi 1600-2000 cc olan ve vergisiz fiyatı 100 bin TL'nin altındaki otomobillerde artış 11 bin 800 TL, 100 bin TL'nin üzerindeki otomobillerde ise 23 bin 600 TL olacak. 2000 cc'nin üzerindeki araçlardaki artış ise 26 bin 550 TL'yi bulacak.

İSTİKRARLI İÇ PAZAR YATIRIM ÇEKER
Geçen hafta Maliye Bakanlığı'nın daveti üzerine ÖTV zirvesine katılan otomotiv sektörü temsilcileri, dün sabah Resmi Gazete'deki düzenlemeyle ilgili yorum yapmadı. Maliye'nin görüşlerini dikkate alacağı beklentisi içindeki sektör temsilcileri, bir miktar hayal kırıklığı yaşadı. Sektör, istikrarlı bir iç pazarın otomotiv sanayisinin sürdürülebilir rekabetçiliği, mevcut yatırımların devamlılığı ve yenilerinin çekilebilmesi açısından büyük önem taşıdığını savunuyor.

ALMAN MARKALARI ETKİLENDİ
ÖTV düzenlemesi, sektördeki bütün oyuncuları yakından ilgilendiriyor. Ancak, Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesini yerli üreticileri gözeterek gerçekleştirdiği dikkat çekiyor. Ayrıca pazarın lideri konumunda bulunan Alman Volkswagen'in ÖTV düzenlemesinden en çok etkilenen markaların başında geldiği görülüyor.

PAZARDA KÜÇÜLME OLUR
ÖTV'deki düzenlemenin otomotiv pazarını olumsuz etkilemesi bekleniyor. ÖTV artışının yanı sıra kurlarda yaşanan yukarı yönlü dalgalanmanın fiyatlara zam olarak yansıyacağını belirten sektör temsilcileri, 2017'de pazarda yüzde 20-25 civarında küçülme bekliyor.

HİBRİT OTODA ARTIŞ YÜZDE 3.4
Bir süre önce hibrit otomobilleri teşvik etmek için ÖTV oranında indirim yapan Maliye Bakanlığı, yeni düzenlemeye hibriti de dahil etti. Yüzde 45 olan hibrit otomobilin ÖTV'sini 5 puan artırarak, yüzde 50'ye çıkardı. Bu artışla hibrit otomobillerin fiyatı yüzde 3 civarında zamlanacak. ÖTV düzenlemesi, otomobil pazarında satılan modellerin yaklaşık yüzde 61'ini etkiliyor. Çıplak fiyatı 40 bin TL ile 70 bin TL arasındaki otomobillerin, toplam satışlardaki oranı yaklaşık yüzde 42. ÖTV matrahı 70 bin TL'nin üstü otomobillerin oranı ise yüzde 19 civarında bulunuyor.

LÜKS OTOLAR ZAMLANACAK
Yeni düzenlemeyle Audi, BMW, Mercedes-Benz, Volvo gibi lüks markaların hepsi ÖTV artışından etkilenecek. Özellikle vergi avantajına sahip 1.6 lt motora sahip lüks markaların fiyatları en az 4 bin 130 TL ile 12 bin 390 TL arasında artacak. Motor hacmi 2000 cc'nin üzerindeki lüks araçlardaki artış 26 bin 550 TL'yi bulacak. Son 6 yıldır satış rekorları kıran lüks otomobil segmentinin, yeni ÖTV düzenlemesiyle birlikte daralması bekleniyor.

LÜKSTEN ORTA SEGMENTE KAYIŞ OLUR
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, ÖTV düzenlemesinin sektör genelinde ortalama yüzde 3.5 fiyat artışına yol açtığını söyledi. Yeni düzenlemeyle yerli modellerin korunmaya çalışıldığını ifade eden Bozkurt, şöyle konuştu: "Yeni oranlar ve kurlardaki artış ile birlikte lüks modellerden orta segmentlere doğru bir yönelme yaşanabilir. Aralıkta toplam pazarda küçük bir düşüş de olabilir. Kur artışının fiyatlara aynı oranda yansıtılmaması yıl sonuna kadar otomobil satın alacaklara avantaj sağlayacaktır. Aralık ile 2017 Ocak fiyatları arasında, kurlar bu seyrinde devam ederse, yüzde 8-10 arasında bir fiyat farkı olur."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA