Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Voltaj zoraki yükseldi

Otomotiv dünyasının kalbinin attığı Frankfurt Fuarı’na elektrikli otomobiller damga vurdu. 2020’ye kadar elektrikli modeller üçe katlanacak

Dizelgate skandalı sonrasında birçok ülkenin yakın gelecekte konvansiyonel motorları yasaklayacağını açıklaması, otomobil markalarını harekete geçirdi. Otomotiv dünyasında yaklaşık 10 yıl önce yaşanan elektrikli otomobil akımı, zoraki de olsa yeniden ortaya çıktı.

SAYI 30'DAN 100'E ÇIKACAK
Birçok marka elektrikli otomobil modellerini Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıttı. Alman otomotiv sanayi otonom ve elektrikli otomobiller ile yeni teknolojiler için 2020'e kadar 58 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor. Bugün yaklaşık 30 adet olan elektrikli otomobil sayısı 100 adete çıkacak. Elektrikli otomobil konusunda en atak markalardan birisi de Alman otomotiv devi Mercedes-Benz. Marka elektrikli otomobiller için 10 milyar euro yatırım yapacak. Daimler Başkanı ve CEO'su Dieter Zetsche, 2022 sonuna kadar Mercedes-Benz ve Smart ürün gamında en az bir elektrikli model olacağını söyledi. Smart'ın 2020'ye kadar elektrikli bir marka haline dönüşeceğini ifade eden Zetsche, Çin'de bir batarya fabrikası kurduklarını da açıkladı. Mercedes- Benz'in yeni elektrikli markası EQA ise 2019 sonu itibarıyla satışa sunulacak.



275 AMG'den biri Türkiye'ye gelecek
Mercedes-Benz, Bugatti'ye rakip olarak tasarladığı süper spor modeli 'AMG Project One' ile gövde gösterisi yaptı. 4 elektrikli motora sahip bu özel araç sadece 275 adet üretilecek. Avrupa fiyatı 2 milyon euro olması beklenen araçtan Türkiye'ye bir adet ayrıldı. İntercity ve İstanbul Park'ın sahibi Vural Ak'ın One Project'i satın aldığı tahmin ediliyor.



Chicron, dünya rekoru kırdı
BugattI'nin sınırlı sayıda ürettiği Chiron modeli dünya rekoru kırdı. Chiron, 42 saniyede 0-400 km/s çıkıp tekrar 0 km/s inerek yeni bir rekora imza attı. Fiyatı 2.6 milyon dolar olan Chiron'dan toplam 500 adet üretilecek. 300 adeti şimdiden satılan Bugatti Chiron'un direksiyonunda ünlü yarışçı Juan Pablo Montoya vardı.



BMW 2025'e kadar 12 elektrikli oto üretecek
BMW, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıttığı 'Vision Dynamics' isimli elektrikli konsept modeli i8'in 4 kapılı versiyonu olacağı açıklandı. Modelin kısa süre içinde üretilerek BMW'nin elektrikli modelleri i3 ve i8 arasına yerleşmesi bekleniyor. BMW 2025'e kadar 25 adet elektrik destekli model piyasaya sürecek. Bunların 12'si tamamen elektrikli üretilecek. Vision Dynamics konsepti, 4 Serisi Gran Coupe'nin elektrikli kardeşi olacak.

12 marka katılmıyor
Fuara olan ilginin azaldığı dikkat çekiyor. İki yıl önce fuara 39 ülkeden bin 103 firma katılırken, bu yıl sadece bin firma katıldı. Aralarında Alfa Romeo, Fiat, Jeep, Nissan, DS Automobiles, Peugeot, Volvo, Infiniti, Tesla, Aston Martin, Rolls- Royce ve Mitsubishi'nin bulunduğu 12 marka fuara katılmıyor. Çinli üreticiler Chery ve WEY, ilk kez katılıyor. Ayrıca, lüks spor otomobil markası McLaren uzun bir aradan sonra fuara geri döndü.

Maliyet stantları küçülttü
Frankfurt Otomobil Fuarı'nın düzenlendiği Messe'de bir metrekarelik stand alanı 166 euroya mal oluyor. İnşaat, personel, catering ve pazarlama faaliyetleri gibi harcamalarla birlikte fuara katılma maliyeti katlanıyor. Bir markanın fuar maliyetinin 10-20 milyon euroyu bulmasının, kiralanan metrekarelerin azalmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Yeniler yollara çıkıyor
Frankfurt'ta ilk kez tanıtımı yapılacak modellerden bazıları şöyle: Audi A8, Bentley Continental GT, BMW M5, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Hyundai i30N, Hyundai Kona, Jaguar E-Pace, Mercedes AMG Project One, Kia Stonic, Porsche Cayenne, Renault Megane RS, Seat Arona, Volkswagen Polo.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA