Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OP. DR. SEVAL TAŞDEMİR

Tüp bebek başarısında embriyo kalitesi çok önemlidir

Anne olmayı ertelemeyin! Tüp bebek tedavisinde başarı, kadının yaşına ve embriyo kalitesine bağlıdır. 30 yaşın altında gebelik oranları yüzde 60 civarında olup 40 yaşından sonra oran yüzde 20'lere düşer

Düzenli bir beraberlige ragmen anne-baba olamayan evli çiftler ne zaman tüp bebek tedavisi için doktora basvurmalılar? Okuyucularımızdan en sık gelen soru bu. Bu hafta tüp bebek tedavisi konusunda sizlerin en sık sordugu soruları yanıtladım...

Düzenli bir beraberlige ragmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye basvurmalılar?
Kadının yası 35'in altındaysa ve öyküde gebelik olusumunu etkiyebilecek herhangi bir problem yoksa bir yıl, yas 35'in üzerindeyse veya geçmiste gebelik olusumunu etkiyebilecek bir problem varsa altı ay sonra inceleme ve tedavi baslamalıdır.

Tüp bebek kaç yasına kadar uygulanabilir? Tüp bebek uygulamasında yasın etkisi var mıdır?
Tüp bebek 45 yasına kadar uygulanabilir. Ancak 40 yasından sonra sansın azaldıgı bilinmelidir. Tedavilerde ilerleyen yasla birlikte gelisecek olan yumurtaların sayısı ve kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Yumurtalık rezervi azalmakta ve 35 yas üstü anne adaylarında kromozomal problemlerin olusma ihtimali yükselmektedir. Hormon düzeyleri ve fiziksel durumlarına göre genç anne adaylarında da sıkıntılar yasanabilmekte fakat gebelik oranları genç anne adaylarında daha yüksek olmaktadır.

İLAÇ DOZLARI DEĞİŞEBİLİR?

Kisiye özel tüp bebek tedavisi nedir?
Her çiftin saglık durumu farklı olacagından çiftlere uygulanacak tüp bebek tedavisi de farklılık gösterir. Basarı sansını artırmak için tüp bebek tedavisinde yöntemler teorik olarak aynı olmakla beraber çiftlerin saglık durumlarına ve gerekliligine baglı olarak ilaçlar, ilaç dozajları, ilaç kullanma prosedürleri ve laboratuvarda kullanılan yöntemler (IMSI, ICSI, mikrotese, sperm dondurma veya embriyo dondurma gibi) kisiden kisiye farklılık gösterir.

Mikroenjeksiyonun klasik tüp bebek yönteminden farkı nedir?
Mikroenjeksiyonda bir sperm direkt olarak yumurta içine özel bir cihaz (mikromanipülatör) aracılıgı ile enjekte edilerek döllenmeye yardımcı olunur. ? Tüp bebek tedavisinde seçilecek tedavi protokolü neye göre belirlenir? Yumurtalık rezervi, kisinin yası, daha önce uygulanan protokol gibi durumlar göz önüne alınarak protokol seçilir.

HERHANGİ BİR SINIR YOKTUR


Tüp bebek tedavisi hangi asamalardan olusmaktadır?
Yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi ve döllenmis yumurtaların nakil edilmesi (embriyo transferi) asamalarından olusur.

Tüp bebek kaç kez denenebilir?
Tüp bebek denemesinde herhangi bir sınır yoktur.

Tüp bebek isleminde basarılı olma sansı nedir?
Basarı, kadının yasına ve embriyo kalitesine baglıdır. 30 yasın altında gebelik oranları yüzde 55-60 civarında olup, 40 yasından sonra oran yüzde 15-20'lere düser.

Tüp bebek isleminde basarıyı etkileyen faktörler nelerdir?
Kadının yası, embriyo kalitesi, rahmin embriyoyu kabullenmesi, genetik faktörler, sperm kalitesi, uygulanan tedavi yöntemi, laboratuvar teknikleri ve stabilizasyonu basarıyı etkiler.

SPERM SAYISI AZ İSE MİKROENJEKSİYON YAPILIR

Sperm tetkikinde sperm sayısının çok az olması veya sperm bulunmaması durumunda ne yapılır?
Sperm sayısı az ise mikroenjeksiyon yapılır. Menide hiç sperm olmaması durumunda ise testis içinde cerrahi olarak sperm aranması (mikro tese) gerekir. Menide hiç sperm olmayan erkeklerde genetik ve hormonal faktörler değerlendirilerek uygun durumlarda ilaç destek tedavisine başlanması, sonucu olumlu yönde etkilemektedir.

Her yumurta döllenir mi?
Yumurtaların döllenmesi için olgun ve yapısal olarak normal olmaları gerekir. Her yumurta döllenmeye müsait değildir. Döllenen her yumurta ise sağlıklı bir embriyo haline dönüşmeyebilir.

Yumurtalar döllendikten sonra embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir?
Embriyolar; rahim ağzından ince bir plastik katater ile ultrason eşliğinde rahim içine yerleştirilir.

Transfer sonrası kalan embriyolar ne yapılır?
Kalan kaliteli embriyolar dondurularak saklanabilir.

Kameralar yardımıyla en uygun embriyo seçilir


Embriyo seçimi nasıl yapılır?
Kadın yaşı, embriyo kalitesi, uygulama sayısı ve dondurulacak embriyo varlığına göre seçim yapılır. Gelişen son teknolojiler ile embriyoların inkübatörler içindeki gelişim aşamaları kameralar yardımı ile kayda alınarak uygun embriyonun seçimi ve transferi mümkün olmaktadır.

Kaç embriyo transfer edilmelidir?
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı tüp bebek merkezleri yönetmeliği gereğince; 35 yaş altı hastalara ilk iki uygulaması için bir embriyo transferi, üçüncü uygulama için iki embriyo transferi, 35 yaş üstü her uygulamada en çok iki embriyo transferi uygun görülmüştür.

TRANSFERDEN 10 GÜN SONRA TEST YAPTIRILIR

Transferden sonra kişi normal aktivitelerine ne zaman döner?
Cinsel yaşam ve spor dışında normal aktivitelere transferden iki gün sonra dönülebilir fakat anne adayının test sonucuna kadar (yaklaşık 10-12 gün) yorucu aktivitelerden uzak durması faydalı olacaktır.

Transferin hangi gün yapılacağına nasıl karar verilir?
Hastanın yaşı, embriyo sayısı ve kalitesi, daha önceki tedavileri ve sonuçlarına göre embriyo transferi 2'nci, 3'üncü veya 5'inci gün yapılmak üzere karar verilir.

Transfer sonrası ne yapmak gerekir? Kaç gün sonra test yapılabilir?
Embriyo transferi yapıldığı gün ve ertesi gün yatak istirahati yapılmalıdır. Eğer transfer sonrası yolculuk yapılması gerekiyor ise varılan yerde iki gün daha istirahat edilmesi uygun olacaktır. Bol sıvı alınmalı, yeşil sebze ve meyveden bol beslenilmelidir. Ayakta ılık duş yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Tarif edilen ilaçlar düzenli kullanılmalı ve transfer sonrası 10'uncu gün, kanda gebelik testi yaptırılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA