Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

İstikrar Seiko'yu 10 yılda 6 kat büyüttü

Türk saat pazarında 32 yılını dolduran Seiko Türkiye, siyasi istikrar sayesinde 6 kat büyüdü. Seiko Türkiye Başkanı Mehmet Aydın, "Japonya'nın ardından AB'de birinciyiz dünyada ilk beşe girdik. Şimdi hedef mekanik saat pazarı" dedi

Seiko Türkiye, son 2002-2013 arasında 6 kat büyüdü. Siyasi istikrarın yeniden sağlanmasıyla hızlı büyümenin devam edeceğine inanan şirket yönetimi önümüzdeki yıllar için iddialı hedefler belirledi. Aydın Saat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın, eski istikrarlı günlere geri dönmek için seçimden tek partinin çıkması gerektiğini belirtti. Haziran 2013'e kadar perakende sektöründe tarihi büyümeler yaşandığını, bu dönemde Seiko Türkiye'nin Japonya'nın ardından Avrupa'da 1'inci olduğunu dünyada da ilk 5'e girdiğini söyleyen Aydın'la, sektördeki son gelişmeleri konuştuk.

Biraz Seiko'nun yolculuğundan bahseder misiniz?
Batı'da yaygın bir yanlış algı vardı. Asya'daki saatlerin ucuz, pilli ve gerçek saat meraklılarının ilgisini çekmeyen ürünler olduğu sanılıyordu. Fakat 1881'de Kintaro Hattori tarafından Japonya'da kurulan Seiko, mekanik üretimdeki gücünü tüm dünyaya kanıtladı. 2009'da Seiko, mekanik modellerini Ananta markasıyla Batı'da da satışa sundu. Bunu Grand Seiko takip etti. Bu yıl ise Baselworld'de dalış saatleri üretiminin 50'nci yılını Prospex Marinemaster modelleriyle kutladı.

Seiko'nun en iddialı modelleri hangileri?
Mekanik parçalı Grand Seiko Hi-beat 36000 GMT modeli "saatin oskarı 'Petite Aiguille'de birinci oldu. 2012'de ise atomik hassasiyette ve sadece ışık enerjisi ile şarj olabilen dünyanın ilk GPS solar kol saatini üretti. Spring Drive da Batı'da büyük ilgi gördü. Bu nedenle marka üst düzey ürünlerini Avrupa'da satışa sundu.

Birlik beraberlik olursa Türkiye yine gelişecek


Saat sektöründe son durum nedir?
2002'den sonra yaşanan siyasi istikrar ekonominin gelişmesini sağladı. Perakende sektörü çok hızlı bir gelişim gösterdi. 2013'e kadar 2002'yle kıyasla 6 kat büyüdük. Bütün olumsuzluklara rağmen 2014 ve 2015'te de Türk Lirası bazında büyümemizi devam ettirdik. Maalesef doların aşırı değer kazanması döviz bazında gerileme getirdi. Ama yakında daha sabit kur politikasıyla ivmenin yukarıya döceğine inanıyorum. Yeter ki siyasi istikrarı kazanalım, birlik beraberlik içinde olursak Türkiye yine gelişebilir.

Seçimden sonra daha iyi bir ülke bekliyorum


Kasım sonrası nasıl olur?
Son 6-7 ayda yaşadıklarımızın ardından daha iyi bir Türkiye bekliyorum. Çünkü tek partili iktidarı veya güçlü bir koalisyonla Türkiye eski günlerine döner. Bunların da olacağını düşünüyorum. Çünkü kaybedecek zamanımız yok, şimdi birlik ve beraber olma zamanı.

Ekonomik büyümemiz yoluna devam edecek


Ekonomik istikrar konusunda ne düşünüyorsunuz?
Eylül 2015 itibarıyla Türk Lirası bazında 2014'e göre bir gerileme yaşamadık. Şu anda stabil istikrarlı çizgimizi devam ettiriyoruz. kısa vadede geçmişteki gibi büyümek mümkün olmayabilir. Çünkü dünyada ekonomik konjonktür değişiyor. Gelişmiş ülkelere eskisi gibi para akmayabilir. Ancak yine planlar, hedefler doğrultusunda yola devam edilirse Türkiye ekonomisi gelişecektir. Bugüne kadar yapılanları gördükçe bunun yaşanacağına güçlü şekilde inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA