Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Dünyanın en büyük restoranı

Yeni Havalimanı'nın devam eden inşaatında 12 bin kişiye günde 4 öğün yemek servisi veren AHA konsorsiyumu, 500 restoranın bir günde verdiği yemeği tek başına sağlıyor. Çalışan sayısı 35-40 bine çıktığında 100 bin kişiye yemek hizmeti verilmiş olacak

İnşaatı tüm hızıyla devam eden İstanbul'un Yeni Havalimanı'nda, yaklaşık 12 bin kişi çalışıyor. Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı unvanını eline geçirecek olan dev projenin 90 milyon yolcu kapasiteli olması planlanan birinci bölümü 2018'in Şubat ayında açılacak.

40 BİN KİŞİYE YEMEK

Peki burada çalışan 12 bin kişi her gün ne yiyor, ne içiyor? Bu yemeği kim hazırlıyor? Bu soruların cevaplarını bulmak için taşeron yiyecek-içecek firması AHA şirketiyle bir araya geldik. İnşaat alanında Akkol Group adına Volkan Akkaş, Ashan Yemek adına ise Şemsettin Hancı ile konuştuk. Ortaya çıkan rakamlar dudak uçuklatan cinsten: Aylık tüketilen et miktarı 50 ton, tavuk 23 ton, 1 milyon 200 bin adet ekmek ve 60 ton prinç...

Şu anda inşaatta kaç kişiye yemek veriyorsunuz?
Havalimanında çalışan işçi sayısı 12 binin üzerinde. Bizim yemek verdiğimiz insan sayısı 12 bin çarpı 3.5 öğün, yani 40 bin kişiye yemek veriyoruz. Ama yıl sonuna kadar bizim toplam yemek hedefimiz 100 bin kişi. Çünkü inşaatta üst yapı ve detay işler de başlayacak. Çalışan sayısı 12 binden 35-40 bine çıkacak. Bunu üçle çarptığınızda 100 bini geçecek.

Kaç kişi çalışıyor?
Şu an 30-35 bin kişi için çalıştırdığımız insan sayısı 500- 600. Yıl sonuna kadar istihdamımız bin 500'ü bulacak. Bu işi yapmak için üç firma bir araya geldik. Akkol Group, Ashan Yemek ve Haya. Biz üçlü bir firma olarak AHA hazır yemek grubunu oluşturduk.

Şemsettin bey, siz Ashan olarak yurtdışında iş yapıyor musunuz?
İran'da 6 yıldan beri varız. Tahran'da Kuzu Grup'un projesinde 25 bin kişiye yemek projemiz vardı, altı yıldır devam ediyoruz.


BİZİM İÇİN MİLLİ MESELE

Yemek üretiminin tamamı inşaatta mı oluyor?
Evet. Yıl sonuna kadar, 36 bin metrekarelik yeni binamız da bitecek. Bizim yatırımımızın tamamının yıl sonunda 20 milyon lirayı geçmesini planlıyoruz. Biz bu işe milli mesele olarak bakıyoruz. Yarın yeni havaalanı dünyanın en büyük havalimanı olduğu zaman bizim de emeğimiz var demek için buradayız. Yoksa bu kâr marjına zaten olmaz.

Burada çıkan yemek, günde kaç restoranın çıkardığı yemeğe denk geliyor?
Ortalama bir restorana 250 kişinin girdiğini varsayalım. Biz 100 bin yemekte yaklaşık 400- 500 restoranın bir günde verdiğini vermiş oluyoruz. Üstelik 4 değil 5 çeşit.

ÖDEMELERDE SIKINTI YOK


2016'da ekonomi nasıl olur?
Şu anda iyi, daha da iyi olacak. Ben üst yapı projelerinin aşağı yukarı hepsine hakimim, üst yapı projeleri iyi gidiyor, konut satışlarıyla ilgili de sıkıntı yok. Biz bunu gelen ödemelerden, çeklerden anlıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok, herkes ödemesini yapıyor. Türkiye'nin konut sektörünü, üst yapı sektörünü yöneten inşaat firmalarında şu an için bir problem yok, olsa ilk önce taşeron olarak algılayacak olan bizleriz. 2016'nın böyle devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye büyümesini devam ettiriyor. Güven duygusu arttıkça iş hacmi de büyüyor. Ayrıca, İran'da şu an için çok olumlu bir hava var, tüm ülkelerden insanlar oraya akıyor. Ama yarın için ne olacağı halen kapalı. Konsorsiyum olarak çok iyi anlaşınca biz de büyük bir restoran açmak için pazar araştırmasına başladık.

BAKAN VE PATRONLAR DA AYNI YEMEĞİ YİYOR

Standart bir tabldot hizmeti mi var?
Verdiğimiz hizmet dört, beş yıldızlı otel hizmetine denk. Masa örtüleriyle, VIP garsonlarıyla bir hizmet var, standart bir tabldot hizmet değil. Başbakan geliyor, aşağı yukarı her hafta Ulaştırma Bakanı geliyor, işçinin yediği yemeği yiyor. Her hafta yönetim kurulu (Cengiz- Mapa-Limak- Kolin-Kalyon), bütün patronlar orada, asla özel yemek yapmayız, işçi ne yiyorsa onlar da onu yer.

20 ARAÇLA DAĞITILIYOR


Kaç noktada, kaç öğün yemek dağıtıyorsunuz?
Vardiyalı çalışma olduğu için gece yemeği de var, dört öğün. 20 tane aracımız var, 102 noktaya dağıtım yapıyoruz. Yemek üretiliyor, orada yenmiyor. Saha o kadar büyük ki, yemek pişiyor, 20 tane araçla 102 noktaya gidiyor, orada yeniyor.

AKKOL GROUP 10 YILDIR SEKTÖRDE
Biz 10 yıldır sektördeyiz, şu anda günde yaklaşık 100 bin kişiye yemek veriyoruz. Müşterilerimiz arasında Coca Cola, Turkcell, Sabancı, Kibar Holding var. Şu anda Kuzey Irak'ta ve Uganda'da çok ciddi bir operasyon yürütüyoruz. Kuzey Irak'a yaklaşık 7-8 milyon dolarlık yatırımımız var. Oradaki Pepsi, İngiliz okulları gibi birçok yabancı firmanın yemeklerini biz veriyoruz.

ASHAN YERİNDE ÜRETİYOR
Biz dört kardeş beraber çalışıyoruz, tamamen yerinde üretim yapıyoruz. Türkiye genelinde 34 noktada yemek üretiyoruz. Ağırlık İstanbul olmak üzere, 8-9 şehirde de mutfağımız var. Bir de Tahran'da var. Sinpaş, Avrupa Konutları, Makyol, Kalyon, Akfen, Ağaoğlu, Torunlar gibi bütün büyük inşaat gruplarında mutfağımız var aktif üretim yapan. Şantiye tecrübemiz bizi bir araya getirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA