Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Porselene ‘inci’ kattı taklitçiler peşine düştü

Dünyada bir ilke imza atarak porselenin içine gerçek inciyi katan Karaca, rakiplerinin de takibinde. Sami Hotak, “Türk firmalar Uzakdoğu’ya gidip bu işi bulana ödül vaat ediyor” dedi

Gerçek inciden ürettiği 'Fine Pearl' yemek takımıyla hedef büyüten Karaca'nın rakipleri peşine düştü. Bütün üretim prosedürlerinin patentlerini aldıklarını belirten Karaca İcra Kurulu Üyesi Sami Hotak, "Türk firmaları Uzakdoğu'daki fabrikalara gidip, 'bu işi bulana daha yüksek prim vereceğim' demiş, ödüller koymuşlar. Çin veya Kore'de geziyorlar şu an" dedi.
Dünyanın en önemli akreditasyon firması TÜV Rheinland'dan da onay aldıklarını söyleyen Hotak, "Fine Pearl için 2012'den beri Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Yemek takımında inci kullanmak bir hayaldi. Bu meşakkatli süreçte 50'nin üzerinde yurtdışı seyahati gerçekleştirdik, binin üzerinde numune yaptık, dört defa kalıp yapıp attık. 300 milyon TL'lik yatırım yaptık" diye konuştu.
İşte Hotak'la yaptığımız sohbetten notlar...
Bu yatırımı neden yaptınız?
20 ülkede, 29 mağazamız var. Yıl sonuna kadar 35'e çıkacak. Türkiye'de 113 mağaza, 40 franchise, 1.100 de bayimiz var. Bizim için iki konu önemli. Birincisi kendi markamızla yurtdışına gidip hem ürünlerimiz hem de konseptimizle o deneyimi yaşatabilmek. İkincisi de kültürümüzü yurtdışına taşıyabilmek. İç piyasada sektör liderliğimiz perçinlendi. Bu yılı 850 milyon TL kapatıyoruz. Önümüzdeki yıl 1 milyar 100 milyon TL'yi hedefliyoruz. 2017 sonunda yüzde 30'luk büyüme hedefimiz var.
Satışa nasıl yansıdı?
12 Ekim'de lansman yapıp satışa çıktık. O günden bugüne porselen pazarını bizim sektörde yüzde 20 büyüttü. Premium segmentte yüzde 65 şu an inci satışı gerçekleşiyor.
Taklit edenlere karşı duruşunuz ne olacak?
Bütün üretim prosedürlerinin patentlerini aldık. İlk günden itibaren araştırmalar başladı. Uzakdoğu'daki fabrikalara gidip, 'bu işi bulana daha yüksek prim vereceğim' deyip ödüller koyan Türk firmaları varmış.
Dünyada herhangi bir marka bunu yapmak istese sizden izin mi alacak?
Biz yapacağız, bizden alacak.

YENİ HEDEF AMERİKA
Yeni ihracat pazarı var mı? Önceliğiniz hangi ülkeler?
Ticari potansiyeli yüksek olan ülkelere öncelik veriyoruz. Amerika pazarına girmeyi, Avrupa pazarındaki başarımızı da devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Yılsonuna kadar yurtdışında 6 mağaza daha açacağız.

DÜNYA MARKASI OLMAK İÇİN YAPTIK
Ekonominin yavaşladığı dönemde, siz büyüyorsunuz. Nasıl oluyor?
Karaca, tüm krizlerde büyüyen bir şirket. Biz 2008'de yüzde 46 büyüdük. Bu dönemde 300 milyon TL'lik yatırım yaptık. Çünkü ülkemize ve bu işin tutacağına inanıyoruz. Veriler de bu işin büyüyeceğini gösteriyor. Geçen yıl 1.3 milyon ev satılmış, yılda 600-650 düğün oluyor. Biz inciyi dünya markası olmak için yaptık. İlk seramik Milattan Önce 7 binli yıllarda Mezopotamya'da, porselen Milattan Sonra 8'inci yüzyılda Çin'de bulunmuş. 1790'da ise İngilizler ince porseleni yapmışlar. O tarihten bugüne kadar porselende bir değişim olmamış. Biz içine gerçek inci katarak porseleni dördüncü aşamaya geçiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA