Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

2 milyar akıllıyız!

Akıllı telefon sayısı 2014 sonunda yüzde 37 artarak ilk kez iki milyarı geçti. Bu sayının, 2015'te 2.5, 2020'de ise 6 milyara kadar çıkması bekleniyor

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen, bankacılıktan alışverişe, yemekten sağlığa, tatilden ulaşıma kadar birçok ihtiyacımıza cevap veren akıllı telefonların sayısı, dünya nüfusunun neredeyse üçte birine ulaştı. WSS araştırma kuruluşu verilerine göre, akıllı telefon sayısı 2014 yılında yüzde 37 artarak ilk kez 2 milyar sınırını geçti. Rakamın bu yıl yüzde 22'lik büyüme ile 2.5 milyara ulaşması bekleniyor. 2020 yılına ilişkin tahmin ise 6 milyar.

VERİ MİKTARI ARTIYOR

Mobil operatörlerin başını çektiği GSM Birliği'nin (GSMA) düzenlediği, Mobile Dünya Kongresi (Mobile World Congress - MWC 2015) Barselona'da kapılarını açıyor. Türkiye'de 4G yatırımı konusunda son viraja girilirken, fuarın mobil internet uygulamaları ve yeni akıllı telefonların sahne aldığı etkinliğe dönüşmesi bekleniyor. Kongrede tartışılacak konuların odak noktası ise mobil internet olacak. Dev telefon üreticileri arasındaki rekabetin de eklenmesiyle, akıllı telefon sahipliğindeki büyüme hızla artmaya başladı. Apple, Samsung ve Çinli şirketlerin başını çektiği akıllı telefon pazarındaki rekabet her geçen gün kızışıyor. Burada dikkat çeken nokta ise Çin pazarındaki hızlı büyümenin endüstride değişimin başını çekmeye başlaması. Akıllı telefon sahiplerinin kullandığı veri miktarı sürekli çift haneli olarak artıyor. Cisco'nun araştırmasına göre akıllı telefonlarla 2014'te ayda 1.74 milyar gigabyt veri tüketildi. 2019 yılında bu rakamın 20 milyar gigabyt seviyesine ulaşması bekleniyor.

13 YAŞINDA TELEFON

Araştırmada ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri de, akıllı telefon sahipliği yaşının da giderek düşmesi. Geçen yıl ilk akıllı telefona sahip olma yaşı 13'e kadar geriledi. Fiyatlardaki düşüşle birlikte telefon kullanım yaşının gerilemesi, özellikle mobil internet tüketimini artırıyor. Mobil internet hızının artmasıyla birlikte cep telefonlarında artık konuşma değil, mobil internet temel hedef haline geliyor. Özellikle 4G servislerinde ses, yani konuşma da internet üzerinden yapılacağından ekstra ücret talep edilmeyecek. Ancak kusursuz bir altyapı için fiber altyapı yatırımlarının devam etmesi gerekiyor.

MOBİLDE METAL FIRTINA
2-5 Mart arasında Barselona'da düzenlenecek Mobil Dünya Kongresi'nde, yeni akıllı telefon ve uygulamaları vitrine çıkacak. Akıllı telefon ekranlarının büyümesinden sonra tasarım ve kapaklarda daha fazla metal malzemeler kullanılmaya başlandı. Kongrede ilk kez tanıtılacak Samsung Galaxy S6 ve HTC One M9 metal gövdeleriyle dikkat çekiyor. Çinli firmalar fuara, her zaman olduğundan daha güçlü bir şekilde katılıyor. Huawei yeni ince gövdeli telefon ve giyilebilir aksesuvarlarını görücüye çıkaracak.

ALIŞVERİŞTE FOTOĞRAF ÇEKMEYİ SEVİYORUZ
GfK'nın dünya çapında yaptığı araştırmada her 3 kişiden birinin alışveriş sırasında akıllı telefonuyla fotoğraf çektiğini gösteriyor. Türkiye'de mağazada fotoğraf çekme alışkanlığı ise yüzde 47. Fiyat karşılaştırması yapma oranı yüzde 52'ler seviyesinde. Tavsiye almak için iletişime geçme davranışında, kadın ve erkeklerin oranı neredeyse eşit.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA