Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bilgi casusu bulutta yakalanıyor

Kurumların en büyük korkusu bilgi paylaşımının kontrolden çıkması. Bu sorun, bilginin bulutta tutulmasıyla aşılacak

Kurumlarda bilgi paylaşımının kontrolden çıkmasına sebep olan mobil cihazlar ve uygulamalar artık her çalışanın paylaşım bilgisinin bulutta tutulmasıyla aşılacak. Paylaşım ihlalleri bulutta saklanıp mahkemelerde kanıt olarak kullanılacak. Uluslararası araştırma kuruluşu Gartner tarafından yapılan çalışmaya göre şirket çalışanlarının çoğunluğu bilgisayar ve akıllı telefon kullanırken bilgileri paylaşıyor. Aynı araştırma çalışanların kullandığı mobil cihazların yüzde 80'inin kurum dışı uygulama içerdiğini de ortaya koyuyor. Bir şirketin bilgisayar ve mobil cihaz değiştirme ve sahip olma yetenekleri de bireyin çok gerisinde kaldı. Böyle olunca çalışanlar bu cihazları biraz da el yordamıyla kullanmayı öğreniyorlar. Google iş uygulamaları çalışanların mobil cihazlar ve bulut üzerinden çalışmasını kolaylaştırırken, ağ üzerinden yapılan paylaşımların bilgisini tutuyor. Eğer bir bilgi sızıntısı varsa Google bulut kayıtlarında ortaya çıkmasını sağlıyor. Yani bulut kayıtları mahkemeye delil olarak sunulabiliyor.

GÖLGE BİLGİ İŞLEM
Kurumlarda bilgi sızıntısı gölge bilişim araçları ve paylaşım uygulamaları nedeniyle yaşanıyor. Kullanılan mobil araçlar ve uygulamalar gölge bilişim altyapısının oluşmasına ve işlerin kontrolden çıkmasına neden oluyor. İşyerinin kontrolü dışında gölge bilgi işlem yapısı oluşuyor. Çalışanlar resim ve video paylaşırken farklı uygulamalar kullanıyor. E-posta kapasitesi yeterli olmadığından bireysel hesaplarından veri alışverişi yapıyorlar. İşte tüm bu davranışlar şirketlerin hantal bilgi işlem altyapısından kaynaklanıyor. Her yıl kullandığımız verinin miktarı sürekli artıyor.

BULUT ÇÖZÜMÜ
Dünyada 5 milyon işletmenin kullandığı Google iş çözümleri güvenli, maliyeti düşük bir alternatif sunuyor. Burada bulut çözümünü kullanmak güvenli, maliyeti düşük ve aradığını bulmak kolay. Cihaz bağımlılığı olmadığı, her yerden her zaman verilere ulaşmak kolay olduğu için kullanan kurum sayısı giderek artıyor. Güvenli e-posta, takvim, kişi, belge, tarayıcı ve onaylı iş uygulamalarına erişim olanağı sağlayan uygulama, BT tarafından tamamıyla yönetilebilir olacak.

İŞ KONTROLDEN ÇIKIYOR
Şirketlerde kullanılan bilişim sistemleri çalışanların kullandığı mobil telefon ve cihazların gerisinde kaldı. Kullanılan dosya paylaşım uygulamaları ve cihazlar şirketlerde bilginin kontrol dışı paylaşılmasına sebep oldu.

DAHA GÜVENLİ AĞ
Her seferinde yeni bir antivirüs yazılımı almak, bu yazılımları kurmak ve sürekli güncellemek önemli zaman ve uzmanlık gerektiriyor. Bulut güvenlik çözümleri işletmeleri bu tür külfetlerden kurtarıyor.

ARADIĞINI BULMAK ARTIK ÇOK KOLAY
Büyük veri en başta günlük kullandığımız bilgiye erişimde karşımıza sorun olarak çıkıyor. Bir istatistiğe göre çalışanların mesaisinin ortalama yüzde 30'u doğru doküman veya veriyi aramakla geçiyor ve ancak yüzde 50'si aradığını bulabiliyor. Google, Kurumsal Arama çözümü ile kurum içi veriye erişimde büyük faydalar sunuyor.

OFİSLERE MOBİL ÇALIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ
Google for Work Türkiye Ülke Müdürü Alp Önder Güler, Google for Work ile sunulan hizmetlerin mobilite ve bulut olmak üzere iki önemli yapıtaşı bulunduğunu ifade etti. Google'ın bu alanda çok önemli bir teknoloji, bilgi birikimi ve deneyime sahip olduğunu vurgulayan Güler, "Google, 'bireylerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler geliştirme' misyonunu iş hayatına taşıyarak bireysel dünyadaki esneklik, yaratıcılık, seçme özgürlüğü ve verimlilik avantajlarını ofislere de getiriyor. Bireysel kullanımda cihazlarla başlayan büyük değişim, işe Google for Work ile geliyor" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA