Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Mobil telefona 5G hızı

Türk Telekom, akıllı telefonlara fiber hızında bağlantı olanağı sunan Giga LTE teknolojisini Korea Telecom ile işbirliği yaparak sunacak. Şirket kesintisiz 5G hızında bağlantı için mobil 4.5G ve WiFi ağını tek şebekede toplayacak

Akıllı telefonlara saniyede 1.000 MB (1 GB) bağlantı hızı sağlayan ve Mobil Dünya Kongresi'nde en çok konuşulan teknolojilerden biri olan Giga LTE teknolojisi, Türkiye'de kullanıcıların hizmetine sunulacak. 4.5G (LTE) mobil ve WiFi ağ bağlantısının gücünü tek bir şemsiye altında toplayan Giga LTE teknolojisi, Türk Telekom ve Korea Telekom'un gerçekleştirdiği imza töreniyle Barselona'da Mobil Dünya Kongresi'nde duyuruldu. Dünyada ilk kez Korea Telecom tarafından Güney Kore'de kullanıma sunulan Giga LTE teknolojisi, 4.5G hizmetiyle Wi-Fi bağlantısını bir araya getirerek, mobil cihazlarda saniyede 1 gigabit hıza ulaşılmasını sağlıyor. Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, imza töreninde yaptığı konuşmada verinin gelecekte bilgi toplumunda petrolden daha değerli olacağını söyledi. Verinin yeni petrol olacağını vurgulayan Aslan, "Türkiye'yi bu geleceğe hazırlamaya kararlıyız. Türkiye'de tüketicinin ihtiyacı olan altyapıyı yatırımını yapmak için teknoloji devleriyle işbirliği yapıyoruz" dedi. 4.5G'de en yüksek kapasiteyi sunmaya hazır olduklarını belirten Aslan, "Bu teknolojiyle en yüksek hız deneyimini de 1 Nisan'dan itibaren sunarak, müşterilerimizi 5G'ye hazırlayacağız" diye konuştu.

İLK 5G HİZMETİNİ VERECEK
Korea Telecom CEO'su Chang- Gyu Hwang, Türk Telekom ile yaptıkları işbirliğinin iki şirket için de verimli sonuçlar doğuracağını söyledi. Gigatopia vizyonuyla tüketicilere Giga hızları sabit internet, mobil, WiFi noktaları ve UHD TV kanalları üzerinden ulaştırdıklarını belirten Hwang, "2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyatları'nda ilk kez 5G hizmetini vereceğiz. Türk Telekom'la yaptığımız stratejik ortaklık pek çok vizyoner alanı da kapsayacak" şeklinde konuştu.

'ALTYAPIMIZ HERKE SE AÇIK'
Rami Aslan, fiber altyapının paylaşılması konusunda da bilgi verdi. Türkiye'nin toplam fiber yatırımlarının yüzde 85'ini oluşturan Türk Telekom'un altyapısını kullanmak isteyen herkese açık olduğunu belirten Aslan, 'Türkiye'de yeterince fiber yok diyen' operatörler için de, "Onlara 'siz fiber yatırımı yaptınız mı' diye sormak lazım" diye konuştu.

'OPERATÖRLERLE İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ'
Aslan, herkesin fibere ayrı ayrı yatırım yapmasının kaynak israfı olduğu yönündeki eleştirilerine baz istasyonu hatırlatmasıyla yanıt verdi. Aslan, "Bu regüle edilen fiyatları yüksek bulduysanız, kendiniz fiber yatırımı yaparsınız. Baz istasyonu yaparken yurtdışından ürün alıyoruz. Fibere yapılan yatırımın yüzde 80'i iç pazarda kalıyor" dedi. Aslan, diğer operatörlerle işbirliğine kapalı olmadıklarını da vurguladı.

CEP'TE FİBER TADINDA İNTERNET
GIGA 4.5G teknolojisini destekleyen telefon, WiFi noktası bölgesine girdiğinde 4.5G ve WiFi kapasitesini otomatik olarak bir arada kullanmaya başlayacak. Bu iki teknolojinin bir araya gelmesiyle bir mobil cihazda saniyede 1 gigabit seviyesinde hıza ulaşmak mümkün olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA