Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Spor terörüne teslim olmayacağız

Türkiye’de pek çok kulüp akıllı statları açıyor ama yeterli seyirci bulamıyor. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ büyük emeklerle inşa edilen akıllı statları spor terörüne teslim etmeyeceklerini söyledi

Türkiye'de yeni statlar en son akıllı teknolojilerle donatılıyor. Kayseri, Antalya, Konya, Bursa, Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir ve Beşiktaş akıllı stadyumlarına kavuştu. Ancak seyiciler akıllı stadyumda güzel anları paylaşmak için güvenlik ve keyifli futbol arıyor. Spor Toto Süper Lig'de akıllı stadyumların sayısı artıyor ama seyirci sayısı aynı hızla artmıyor. 4.5G altyapısıyla birlikte pek çok stadyumda internet altyapısı maç anında bile video ve fotoğraf paylaşımına izin veriyor. Keyifli bir maçta heyecanı da sosyal medyada paylaşımları da artırıyor. Yeni stadyumların altyapıları güvenlik ve paylaşım için her türlü görüntüleme ve iletişim teknolojisine sahip. Ancak zorbalık hakim olunca Twitter, Facebook paylaşımlarında kavga kültürü egemen oluyor.

SPORDA TERÖRE HAYIR
Bip uygulaması üzerinden görüntülü sohbet (BİP Vohbet) ile görüşüne başvurduğumuz Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ "Sporda teröre hayır" diyerek yeni seyirci kültürünün oluşması için altyapının pek çok şehirde hazır olduğunu söyledi. 20 bin kişilik akıllı stadyumlar içerisinde Başakşehir'in önemli bir yer tuttuğuna değinen Gümüşdağ, "Ben bugün Çin'den bile Başakşehir ışıklarını yakıp söndürüyorum. Bugün Kayseri, Antalya, Bursa, İstanbul'da tüm kulüplerin akıllı stadyum altyapıları güzel futbol keyfi için hazır. Zorbalık kültürünü yayanlar belli. Suç işledikleri anda tespit edecek her tür görüntüleme sistemi de mevcut. Ülkemizin başındaki terör belası gibi spor terörüne de hayır demek zorundayız" diye konuştu.

UZMAN MAHKEME
Suçun ve suçlunun tespiti için teknolojik altyapı varken sorunun çözülmesinde eksiğin ne olduğu sorusunu Gümüşdağ şöyle yanıtladı: "Bu konuda uzman mahkemeler şart. Kulüpler Birliği Vakfı olarak Adelet ve İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerimizi yürütüyoruz. Spor suçları konusunda uzman adli kolluk kuvvetleri, savcılar şart. Bugünlerde görüşmeler için bir araya geleceğiz. Stadyumlarda zorbalığın egemen olmasını önleyeceğiz. Bu yatırımları teröre kurban etmek için yapmadık. Her kulübün, devletin fedakarlıklarla yaptığı stadyumlarımızı teröre teslim edemeyiz."

UCUZ BİLET DEĞİL GÜZEL FUTBOL
YENİ seyirci kültürünün gelişmesi için Kulüpler Birliği, Futbol Fedarasyonu ve valilerin işbirliği yapması gerekiyor. Twitter üzerinden yaptığımız ankete katılan sporseverler ucuz biletten çok güzel Futbol, güvenlik ve ulaşımın Futbol seyircisi terör olayları dışında stadyumlardan silinemeyen holigan kültürü yüzünden güvenlik endişesi taşıyor. Popülist yaklaşımlar stadyumlarda seyir zevki yerine zorbalık kültürünün egemen olmasını sağlıyor.

TEKNOLOJİ DEĞİL ADALET ÇÖZER
kameralar hem futbol topunun çizgiyi geçip geçmediğini hem de sis içinde holiganların peşine düşüyor. Kameraların sahip olduğu teknoloji suçsuz kalabalık yerine suçluyu yakamaya yardım ediyor. Sorun teknolojide değil, suçluya caydırıcı ceza vermekte yatıyor. İngiltere Premier Lig'de şu an seyir zevkini ve marka değerini kameralar değil, yeni seyirci kültürü belirledi. Stadyumda anında yapılan yargılamalar, sulandırılmayan cezalar önce güvenli ortamı sağladı.

SEYİRCİ ORTALAMASI 10 BİNİ GEÇEN 4 TAKIM VAR
Fenerbahçe Ülker Stadyumu FB Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi 50509 458179 30545
Galatasaray Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena 52600 299163 19944
Beşiktaş Vodafone Arena* 41903 246502 16433
Torku Konya Konya Büyükşehir Torku Arena 41981 233964 15598
Bursaspor Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu 43331 149709 9981
Toplam 493343 2356433 8359 * Beşiktaş Vodafone Arena sadece 1 maç oynandı. (Kaynak: www.transfermarkt.com)

Spor Toto Süper Lig'de 18 takımın 2015 - 2016 sezonu seyirci ortalaması malesef 8 bin 359. İzlemek için statların dolmadığı bir futbol kültürünü yurdışına pazarlamak mümkün değil. Akıllı statlar yaparken seyirci konusunda hiçbir kulübün ciddi bir hazırlığı yok. Akıllı statları doldurma konusunda pek başarı gösteremediğimiz kesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA