Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Vadi girişimci anayasası ile yönetiliyor

ABD'de dijital girişimci yatırımlarının yarısından fazlasını Silikon Vadisi'nin bulunduğu Kaliforniya alıyor. San Francisco ile San Jose şehirleri arasında yer alan irili ufaklı kasabalardan oluşan Vadi 1960'lardan itibaren çip üretiminin yoğun yapıldığı yer olduğundan adı Silikon Vadisi olarak geçiyor. Ancak bugün Vadi'de çip üreten firma sayısı önemli ölçüde azalmış durumda. Bunun yerini insan merkezli dönüşümle uzman yazılımcılar, ürün ve servis tasarım merkezi olarak adını duyuran şirketler ve girişimciler almış. Kaliforniya eyaletinin özgürlükçü yapısı tüm şehirlerde her dil, inanç, milliyet ve cinsel kimlikten insanı bir araya getiriyor ve yatırımlarda ilk sırayı alıyor. Kaliforniya sadece geçtiğimiz yıl 33.6 milyar dolar yatırımla ABD'de girişimcilere aktarılan kaynağın yüzde 57.2'sini bölgeye çekmiş. ABD Başkanı Barack Obama tarafından desteklenen Küresel Girişimcilik Zirvesi (Global Entrepreneurship Summit - GES 2016) kapsamında 12 günlük basın turunda Silikon Vadisi'nin dev şirketlerinin olduğu Mountain View şehrin yerel yönetimini ziyaret ettik. Mountain View, 75 bin kişilik küçük nüfusa sahip Silikon Vadisi'nin Google, Facebook, LinkedIn gibi en değerli şirketlerinin yer aldığı küçük bir kasaba.

KİMLİK AYRIMCILIĞI YOK
Belediye binası yani City Hall girişinde Amerikan ve şehir bayrağı dışında cinsiyet ayrımcılığını reddeden gökkuşağı bayrağı var. ABD'de dev üniversiteler ve kuluçka merkezleri girişimci kültürünü sorun çözme üzerine kurguluyor. GES 2016'da Hindistan ve Filistin'deki su probleminden küresel sığınmacı problemine kadar her alandaki yerel sosyal girişimler, yatırımcılar tarafından destekleniyor.

DİJİTAL GİRİŞİMCİ ANAYASASI
Kaliteli insan kaynağının sürekliliği, yüksek kalitede eğitim için üniversite, girişimcilik ve kuluçka merkezleri bulunacak.
Küçük olanı koruyan kurallar girişimcinin güvencesi.
Sosyal girişimcinin önünü açan demokratik kurallar.
Her kimlikten insana açık.
Şeffaf bürokrasi ve hesap veren yerel yönetimler.
Dijital girişimcinin internette yeni servisler geliştirmesi için paylaşım konusunda barındırma hizmeti almasını sağlayan hukuk standartları.
Vergi, trafik, davranış ve çevre kurallarının ihlaline sert tedbir ve cezalandırmayla yaşam standartları korunuyor.

BOSTON VE SİLİKON VADİSİ FARKI
ABD'nin doğu yakasındaki Boston ile batı ucundaki Silikon Vadisi arasındaki farkı giyim tarzında bile görmek mümkün. Boston'daki Harvard Üniversitesi sıkıcı ve geleneklere bağlı takım elbise ve kravatlı tarzına devam ederken Silikon Vadisi şort ve tişörtten pirim vermiyor.

İnternetin ilk 10 devi
* Alphabet (Google)
* Facebook
* PayPal
* eBay
* Netflix
* Yahoo
* LinkedIn
*Twitter
* Pandora Media
* Shutterfly

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA