Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bankacılığa girişimci aşısı

Banka ve finans kurumları girişimcilerin fikirleriyle çeviklik kazanıyor. Girişimciler bankaların müşterilerini daha iyi tanımalarına, farklı ödeme teknolojileri ve mobil hizmet sunmalarına destek oluyor

Mobil internet, sosyal medya, anlık mesajlaşma uygulamaları yeni yaşam tarzını ve dolayısıyla yeni nesil bankacılık hizmetlerini de tetikliyor. Altyapı konusunda muhafazakar davranan banka ve finans kurumlarına teknoloji aşısı girişimcilerden geliyor.
Büyük veri (Big Data) teknolojisi konusunda uzmanlaşan girişimciler sayesinde müşterilerini daha iyi tanıyor. Açık uygulama geliştirme platformu olan bankalar müşterinin dijital hayatının içine girmek için mesajlaşma uygulamalarından sosyal ağlara kadar her platformda bankacılık hizmeti sunmaya başlıyor.

GÖRÜNMEZ BANKALAR
Dijital hayat tarzının içine yerleşen bankalar görünmez olmaya çalışıyor. ING'nin önümüzdeki 5 yılda yenilikçi teknolojilere 800 milyon euroluk yatırım yapacağını açıklayan ING Bank Operasyon ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Görkem Köseoğlu, bu rakamın 25 milyon dolarının girişimcilere ayrıldığını söyledi. Köseoğlu, son 4 yılda 100 milyon TL'lik yatırımla görünmez olmaya çalışarak müşterilerin hayatını kolaylaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. 470 bin mobil şubeyi kullanan müşteriye sahip ING Bank kendini 'Bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi' şeklinde tanımlıyor.

ENGELSİZ İŞLEM
Banka görünmez olmaya çalışırken girişimcilerden güç almak için Hackathon düzenliyor. İnovasyon yarışmaları ve Hackathone gibi genç girişimcilerin katıldığı yarışmalarla yeni fikirlerin bankacılık servislerine uyumunu hızlandırıyorlar. 48 saat süren Hackathon boyunca girişimciler engelsiz bankacılık çözümlerine odaklanıyor. Birinci olan proje yaşlılara karmaşık gelen ATM başındaki işlemleri sosyal medyada işlem yapma rahatlığına taşıyor.
3 yılda 450 proje sahibine 117 projeye ev sahipliği yapan yarışmalardaki en büyük sorun girişimci havuzunun sığ olması. Maalesef girişimcilerin büyük hayallerinden birini yarışmaya girdiği kurumda çalışmak yatıyor. Yani girişimci ruhla proje yaptırsak da girişimcilere geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak iklimi daha çok yaratmak zorundayız.

"DEDELERE ATM DESTEĞİ TORUNCU"
ING Bank Hackathon'unda birinci olan proje ATM'lerin önünde güvenlik görevlisinden veya sıradakilerden yardım isteyen yaşlı insanların sorunlarını çözüyor. Engelsiz bankacılık uygulamasına güzel bir örnek olan projede bankacılık uygulaması sosyal medyada mesajların arasına gizleniyor. Torunlar dedelerin para çekme işini şifre işlemiyle bitiriyor. Toruncu uygulamasıyla bir kez sisteme tanıttıktan sonra 'dedeme para gönder' mesajı ve miktar yazmak yeterli oluyor. Yarışmada ikinci olan proje altın alım satımını ATM gibi cihazlardan çözmeye yarayan proje oluşturuyor.

GİRİŞİMCİNİN OKSİJENİ İLİŞKİ AĞI
Yeni bir yatırımcı, yeni bir müşteri ve işbirliği yapacak bir ortak bulmak girişimci için hava veya su kadar değerli. Girişimciler için her hackathon, her yeni yatırımcı o an olmasa da ihtiyacınız olduğu anda size iş ortaklığı yapacak birini bulmanıza sebep olabilir. Ayrıca dijital ortamda bıraktığ ınıza da mutlaka dikkat edin.

BANKALARIN 3 ÖNEMLİ İHTİYACI

Müşteriyi tanıyor: Dijital ortamda "Müşteri velinimetimdir" sözünü "büyük veri" sorgulamalarında kimin neye, ne zaman ve nerede ihtiyacını doğru tahmin eden algoritmalar üreterek bulunuyor. Girişimciler büyük veriden kendilerine çok sayıda fikir ortaya çıkarabilir.

Her yerde bankacılık
İstediğin mobil cihazda, istediğin sosyal ağda veya mesajlaşma uygulamasında ödeme şansı sunan girişimciler bankalar için biçilmiş kaftan.
Bankalar dijital hayat tarzının içine fark edilmeden yerleşerek işlem yaptırmak istiyor.

Riskleri anında ölçün
Banka, finans ve sigorta şirketleri ölçülebilir riskleri fonlayabilir. Bu yüzden ölçümleme konusunda yapacağınız her işlem bankacıları sisli bir dünyada hareket etmekten kurtarabilir. Bilgiye erken ulaşmak banka ve finans kurumlarına rekabet avantajı sunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA