Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İstihdamın ilacı girişim

Büyük şirketler veya devlet kurumları kârlılık ve bütçe kısıtlamaları nedeniyle istihdam konusunda cesaretli adım atmakta zorlanır. Oysa girişim ekosistemi ekonomik durgunluk söylentilerini fırsata çevirerek istihdama pozitif katkı yapıyor

Tüm dünyada 7 milyarın üstünde insan yaşıyor. 2014 yılı verilerine göre bu insanların 430 milyonu işsiz ve 1.7 milyar 15 yaş altında ve 570 milyon da yaşlı nüfusu var. Nüfus sürekli yaşlanırken, işsizlik verileri artarken genç nüfusa iş bulmak kolay olmuyor.
Türkiye'de işsizlik verilerine bakıldığında tek başına devlet veya özel şirketlerin çözüm bulması kolay değil. Çünkü her iki kurum da istihdam konusunda kalıcı çözümler üretme konusunda doğası itibarıyla sonuç almakta zorlanıyor. Hem süreç uzuyor hem de risk almaktan çekiniyorlar. Oysa girişimci ekosistemi desteklendiğinde özellikle yüksek teknoloji üretimi desteklendiğinde ortaya çıkacak başarılar herkesi şaşırtabiliyor. İlk ekonomik durgunlukta kapanan basit al-sat ilişkisine dayalı işleri değil, çözüm ve üretim odaklı girişimlere destek politikaları oluşturmak şart.

ÇÖZÜM GÜNLERİ
Belediyeler, kamu kurumları ve sanayi kuruluşları ihtiyaç duyduğu sorunlarını listeleyerek girişimcilerin bulunduğu teknoparklarda ve üniversitelerde çözüm arayabilir. Alışılagelmiş üniversite - sanayi işbirliği sözlerini bir kenara bırakıp çözüm ve üretim odaklı buluşmalar inşa etmek şart. Girişimci fikirler bu çözümlerle birlikte yeşerip çözüm üretebilir. Ancak bunun için devlet kurumlarının girişimcilerin iş yapmasını sağlayacak düzenleme ve denetlemeyi unutuyoruz.
Belediye ve devlet girişimcilerden ve üniversitelerden çözün ve hizmet satın almayı kolaylaştıracak, hatta zorunlu hale getirecek kararlarlar alınması gerekiyor. Girişimcileri sadece yarışmalar düzenleyerek değil, geliştirdikleri çözümleri kullanarak büyütebiliriz.

EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM
Araştırmalar 577 milyon insanın çalışamayacak kadar yaşlı olduğunu gösterirken yeni gelen kuşağa istihdam yaratacak adımların girişimcilerden gelmesi kaçınılmaz. Ancak bunun için algoritma üreten, bilgi tabanlı çözümler üretmeyi okul yıllarında deneyimleyen gençler yetiştirmek için eğitim konusunda köklü çözümler üretmek zorundayız. Girişimcilik temel mesele olarak ele alınmalı.



KADINLARA DESTEK UNUTULUYOR
Küresel kadın girişimci endekslerine bakıldığında 2015 yılı sonunda ülkelerin yüzde 61'inde puan yüzde 50'nin altında kalıyor. Kadın girişimci desteğinde ilk üç sırada ABD, Avustralya ve İngiltere yer alıyor. Kadın girişimcilerin artmasının kadın istihdamının da artmasına pozitif etki yapması kaçınılmaz. Teknoloji sektöründe kadın girişim oranı yalnızca yüzde 19 seviyesinde.



GİRİŞİM DÜNYASININ İLETİŞİM MELEKLERİ
Eğer Türkiye'de girişimci olacaksanız, çoğu zaman yalnız olacağınızı bileceksiniz. Karşılığını istemeden size destek olan kişileri bulmak kolay değildir. Bazı kuluçka merkezleri bu desteği hisse karşılığı olarak vermeyi yurtdışında da geçerli iş modeli olarak kullanıyor.
Şu anda internet üzerinden girişimciliğe destek veren bir kaç adres var. Kendi web sitelerinden veya YouTube üzerinden yayın yapan ücretsiz iletişim desteği veren kurumların sayısı da artıyor.

Birnoktabir.com: Girşimcilerle yatırımcıların buluşma noktası diye tarif edilen birnoktabir girişimci haber, etkinlik ve rakamların yer aldığı iletişim ağı. Sitede Türkiye'de ve dünyadan girişimci ekosistemi haberleri, son yatırım haberleri yer alıyor. Sabri Küstür'ün yönettiği birnoktabir yakın gelecekte girişimci ekosisteminin önemli adreslerinden biri olmayı hedefliyor.

egirisim.com: Girişimci ekosisteminde yer alan hemen pek çok etkinlikte yer alan e-girişim Hilmi Öğütçü'nün müthiş gayretiyle başlayan ekosistemin haber kaynağı olmayı hedefliyor. Girişimci ekosistemini ilgilendiren hemen pek çok etkinlikte Hilmi Öğütçü'yü görmeniz mümkün.

Çay Kahve İnsan: YouTube üzerinden yayımlanan benim de pek çok girişimci ile görüşmeden izlediğim bir başvuru kaynağı. Girişimcilerle samimi sıcak sohbetler yaparak onların kuruluş hikayelerini video ile aktaran iletişim meleklerinden biri. Hemen her hafta yeni bir içerikle güncelleniyor. Tarık Çayır'ın kurucusu olduğu Youtube kanalında başarı ve başarısızlık hikayeleri konularını işliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA